Soparlele de camp mananca:diferite artropode[insecte, arahnide, crustacee.etc] de dimensiuni mici!
Hrana consta in diferite artropode de dimensiuni mici (ortoptere, diptere, heteroptere, coleoptere, larve de lepidoptere, formicide, aranee, chilopode). Bunda?
Hrana lor consta in diferite artropode de dimensiuni mici (ortoptere, diptere, heteroptere, coleoptere, larve de lepidoptere, formicide, aranee, chilopode). Adica insecte.
Astazi, exista si la noi destui "excentrici" care prefera, in locul clasicului caine de apartament, reptilele - soparle, iguane etc. Si de ce nu? Reptilele nu ocupa mult spatiu, nu trebuie scoase la plimbare, nu fac mizerie si, mai ales, nu mananca mult. Asadar, daca te hotaresti sa-ti cumperi o soparla (au aparut magazine specializate!) trebuie sa ti cont de urmatoarele reguli:
1.Cusca (sau Terrarium)
Majoritatea reptilelor se strecoara usor printre gratiile custilor; de aceea, asigura-te ca favorita ta nu are pe unde sa evadeza. Se recomanda custile din lemn, pe podeaua carora se pot pune ziare, mocheta, scoarta de copac care a fost in prealabil bine curatata. Pietrisul sau nisipul nu se recomanda decat in cazul reptilelor de desert.
2. Temperatura
Soparlele au nevoie de caldura pentru o buna digestie, crestere, reproductie si functionare a sistemului imunitar. E nevoie ca in cusca sa fie o temperatura cuprinsa intre 26°C (intr-o parte a custii) si 36°C (in cealalta parte). Un asemenea ambient se poate obtine asezand sub cusca, la un singur capat, o perna electrica care sa functioneze permanent. Soparlele bolnave au nevoie de o temperatura de minimum 35°C. Temperatura de pe fundul custii se masoara cu un termometru electronic.
3.Lumina
Lumina naturala nefiltrata e foarte importanta pentru sinteza vitaminei D si metabolizarea calciului. Nu tine la soare o soparla care se afla intr-o cusca de sticla!
4.Hrana
Se recomanda orice fel de verdeturi spala-te, taiate marunt, servite la temperatura camerei.
Pentru pui sau pentru reptilele care nu depasesc 35 cm: Hrana se administreaza de doua ori pe zi sau se lasa permanent la dispozitie; plantele se taie marunt Hrana de baza: 85% verdeturi, 15% proteina animala. Pentru tineret pana la 2, 5 ani sau pentru reptile de 1 metru: Hrana se administreaza o data pe zi; plantele se taie marunt spre mediu Hrana de baza: 90% verdeturi, 10% proteina animala. Pentru adulti de peste 2, 5 ani sau pentru reptile ce depasesc 1 metru: Hrana se administreaza o data pe zi sau o data la doua zile; plantele se taie in bucati mari Hrana de baza: 95% verdeturi, 5% proteina animala. De retinut: Verdeturi bogate in calciu (30-40% din dieta reptilelor; cel putin doua din aceste produse trebuie sa se regaseasca in fiecare masa): napi, boabe de mustar, sfecla, papadie, patrunjel, salata verde, spanac. Alte legume (30-40% din dieta). Fructe (nu mai mult de 155 din dieta): smochine, pepene, mere, piersici, prune, capsuni, banane (cu coaja), grapefruit, kiwi. Proteina animala (5% din dieta adultului, 10% din dieta tineretului, 15% din dieta puilor): insecte (greieri, gandaci de faina), carne (pui fript sau hrana uscata pentru caini cu un continut scazut de proteina. Un supliment de vitamine si minerale este binevenit, mai ales in dieta iguanelor. Se recomanda calciu si vitaminele A, D, E, si K.
Draga irisSa eu la a mea ii dau muste, paienjeni mici si insecte de astea si nu are nici o treaba ii plac de numa, numa.
Soparlele de camp mananca insecte si larve care nu sunt mai mari ca ele si pe care le pot prinde. Daca doreti sa hraniti acasa o soparle e important ca insecta omida sau viermele pe care il oferiti sa miste deoareca sunt atrase de stimuli vizuali nu olfactivi. Daca hrana misca usor si natural o ia fara probleme, daca e moarta nu o atrage. Mananca si vegetale dar numai asa ca salata, mancarea principala e alcatuita de larve, viermi si insecte care misca si pe care pot sa le prinda.
Scuzati, dar as vrea sa dau si eu o intrebare... ce face soparlele de camp din toamna pana in primavara? La intrebarea dumneata as raspunde insecte.