Utilizatorii cu email-ul neconfirmat nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi şi nu mai mult de 10 în total. Pentru a retrimite email-ul de confirmare click aici
Utilizatorul care a pus această întrebare te ignoră. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorul care a pus această întrebare este în lista ta de utilizatori ignoraţi. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorii avertizaţi nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi.
Yorkshire Terrier-ul a fost, initial, folosit ca si caine utilitar, devenind mai apoi un animal de companie la moda in Anglia, la sfarsitul Epocii Victoriene.
Yorkshire Terrier-ul, bine cunoscut pentru pletele lungi, curgatoare, este o rasa mititica, dar robusta. Initial, utilizat pentru vanarea sobolanilor, Yorkie este un animal de companie faimos.
Yorkshire Terrier-ul a fost una dintre cele 10 rase de catei ale anului 2005.
Istoricul si originea
Rasa are o vechime de circa 100 ani, dar originile sale nu sunt intru-totul cunoscute. Cand muncitorii scotieni din industria textila au migrat din Scotia in Anglia la jumatatea secolului al XIX-lea, acestia au adus cu ei diferiti caini terrieri, care erau folositi la vanarea sobolanilor. De-a lungul timpului, acesti terrieri au fost imperecheati intre ei rezultand intr-un final si Yorkshire Terrier-ul.
Initial, rasa era denumita „Broken-haired scotch terrier". In 1870, un reporter in cadrul unei expozitii canine sugera ca acest caine ar trebui sa fie redenumit Yorkshire Terrier, din moment ce dezvoltarea rasei s-a realizat aproape in totalitate in orasul Yorkshire.
Rasa a fost, initial, utilizata ca si caine utilitar, dar, ulterior, a devenit un animal de companie la moda incepand cu sfarsitul Epocii Victoriene, in Anglia. In 1872, Yorkie si-a facut intrarea in Statele Unite, iar de atunci a devenit foarte cunoscut. La inceput, Yorkshire Terrier-ul era un caine de talie mai mare decat cel pe care il stim noi astazi, dar prin programe de selectie a exemplarelor de talie mai mica, el a putut fi miniaturizat de-a lungul anilor pana la dimensiunile acutale.
Yorkshire Terrier-ul apartine grupei terrier-ilor si este recunoscut de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.
Aspectul exterior si dimensiunile
Yorkshire Terrier-ul este un membru al grupei raselor de companie – de agrement. Yorkshire Terrier-ul prezinta un cap lat, cu botul de lungime medie, nas negru si dinti uniformi. Ochii sunt de culoare inchisa, negrii sau caprui, extrem de vioi. Urechile de forma literei „V" sunt purtate ridicat, iar coada este scurtata, de obicei la jumatate din lungimea normala si purtata la acelasi nivel cu sira spinarii. Membrele sunt drepte, cu labe rotunde si unghii de culoare neagra.
Cea mai cunoscuta caracteristica a rasei este blana lunga, curgatoare, care necesita o ingrijire constanta. Atunci cand cainele nu este prezentat in expozitiile canine, proprietarii opteaza, in general, pentru aspectul flocos. Parul lung de la nivelul fetei este, de obicei, prins in varful capului cu un elastic sau o fundita pentru a preveni intrarea parului in ochi. Blana este, in mod caracteristic, albastru-cenusiu inchis sau negru cu nuante de cafeniu. Puii sunt, in general, negrii cu cafeniu.
Yorkshire Terrier-ul adult prezinta o inaltimea la niveul greabanului de 15-17, 5 cm, iar greutatea sa corporala este de 3-3, 5 kg.
Personalitatea
Yorkshire Terrier-ul pare sa uite ca este un caine foarte mic. Intotdeauna dornic de aventura si de a-si crea probleme, Yorkshire Terrier-ului nu-i este frica de nimic. Poate fi agresiv cu caini straini si cu alte animalute mici; in alte cuvinte, Yorkshire Terrier-ul a mostenit personalitatea terrier-ilor. Sunt usor de educat, desi, pot fi uneori neascultatori si incapatanati. Yorkshire Terrier-ii sunt caini de paza excelenti, alertandu-si cu promptitudine familia cand se apropie strainii. Prin comparatie, femelele au tendinta de a fi caini de paza mai buni decat masculii. Masculii au tendinta de a lasa femelele sa faca toata munca. Yorkshire Terrier-ul poate fi gata sa muste, daca este luat prin surprindere, speriat sau sicanat peste masura, dar, este de regula, tandru si iubaret. Atentie, nu trebuie rasfatati peste masura pentru ca devin nervosi si obraznici. Yorkshire Terrier-ul ii place sa latre, dar poate fi usor invatat sa nu faca asta.
Yorkshire Terrier-ii isi impart de buna voie teritoriul si familia cu alte rase. Sunt, in principal, caini de interior, de casa, dar, din moment ce ei sunt terrieri la origine, Yorkshire Terrier-ii pot trai si afara. Cu o ingrijire si o atentie adecvate, acesti caini pot trai oriunde.
Relatiile cu familia si casa
Yorkshire Terrier-ul nu este, in general, foarte tolerant cu copiii, dar ii accepta daca creste alaturi de acestia. Se intelege cel mai bine cu copiii de varste mai mari, mai linistiti. Sunt afectuosi si loiali familiei lor, dar pot fi agresivi cu strainii, daca nu socializeaza inca din copilarie.
Este un caine indicat cresterii intr-un apartament de bloc, fiind foarte activ in interiorul caminului, nenecesitand o curte. Aveti in vedere ca Yorkshire Terrier-ul nu tolereaza climatele prea reci, preferandu-le pe cele calde.
Dresajul
Yorkshire Terrier-ul este un caine inteligent si usor de educat prin dresajul de baza, dar poate fi dificil de invatat sa fie curat si sa-si faca necesitatile afara.
Aspecte particulare
Chiar daca Yorkshire Terrier-ul este, in general, considerat un caine de companie, el este, totusi, un terrier la origine, astfel ca va haitui si ucide rozatoarele. Din acest motiv, Yorkshire Terrier-ii nu trebuie lasati nesupravegheati in compania animalutelor de companie mici cum ar fi hamsterii, iepurii sau porcusorii de Guineea.
Blana sa lunga necesita o ingrijire zilnica pentru a preveni incurcarea si matuirea acesteia. Blana scurtata necesita o periere si o pieptanare zilnica sau saptamanala, de la caz la caz. Yorkshire Terrier-ul este un caine care naparleste putin sau aproape deloc.
Dantura va trebui controlata si toaletata periodic, intrucat Yorkshire Terrier-ul este predispus afectiunilor dentare timpurii.
Boli si afectiuni curente
In general, Yorkshire Terrier-ul este un caine sanatos cu cateva griji de ordin medical. Totusi, urmatoarele boli si tulburari au fost semnalate cu o frecventa mai crescuta:
Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce la orbirea caineluii.
Criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot.
Urolitiaza este o tulburare care afecteaza tractul urinar avand ca rezultat formarea pietrelor la nivelul vezicii urinare.
Suntul portosistemic este o malformatie a circulatiei sangvine asociata ficatului. Sangele este suntat departe de ficat, avand ca rezultat acumularea toxinelor sangvine si, consecutiv, inrautatirea severa a starii generale.
Luxatia patelara este o tulburare care afecteaza rotula (patela).
Alopecia este o tulburare ce are ca rezultat caderea parului.
Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand induce probleme mult mai grave.
Keratoconjunctivita sicca este o tulburare a ochiului care apare atunci cand productia de lacrimi este diminuata sau absenta.
In plus, Yorkshire Terrier-ul este un caine predispus la dwarfism (ostecondroza – tulburare de dezvoltate a oaselor lungi), distocie, hidrocefalie, afectiuni dentare timpurii, bronsite, toleranta slaba la anestezice, digestie lenta, discopatie vertebrala (hernii de disc) si hipoglicemie.
Durata medie de viata a Yorkshire Terrier-ului este de 14-16 ani.
Ceau
Studiez medicina veterinara iar dupa parerea mea este un caine minunat de companie, chiar intentionez sa imi iau unul.
Am o prietena care are un yorkshire de 2 ani, cand il duce in oras sau undeva il baga intr-o geanta.
Se adapteaza foarte bine la viata de apartament, este bun cu toate varstele (copii, adulti, batrani).
Succes si o seara placuta!
Doreşti să urmăreşti această întrebare? Vei primi răspunsurile pe email.
Adaugă întrebarea la favorite
Doreşti să adaugi această întrebare la favorite?
Ce notă dai întrebării?
Înainte de a posta răspunsul, te rugăm să te asiguri că acesta nu încalcă regulamentul.
Nu ai introdus un răspuns!
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Răspunsul este publicat...
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
Atenţie!
Succes!
Atenţie!
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
Atenţie!
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (18.117.166.193) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Atenţie!
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Nu poţi posta aceast răspuns la întrebarea aleasă!
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
Raportează răspunsul
Trebuie să fii logat ca să votezi
Pentru a evalua un răspuns trebuie să ai cont pe TPU.ro