Trebuie sa ii cureti cusca. Trebuie sa ii pui un gratar sau ceva nisip in cusca ca sa nu fie tentat sa manance de pe jos, Trebuie sa ii schimbi apa cat mai des. Trebuie sa il lasi noaptea intr-o camera linistita. Papagalilor le place muzica. Trebuie sa ai grija la alimetatie (daca ai perus sa-i dai mei, mar, morcov si salata). Pentru vitamine ii poti cumpara de la magazin os de sepie. Ai putea sa-i cumperi ceva jucarii, de preferat o hinta. Trebuie sa il lasi si lober sa zbpare prin casa din cand in cad, daca se poate cat mai mult. Trebuie sa fi foarte rabdator cu un papagal, sa vorbesti mult cu el si sa nu-l chinui.
Trebuie sa :
-ii pui apa
-sa-i cureti cusca
-sa-i dai de mancare
-sa il pui noaptea intr-o camera in care nu deranjeaza pe nimeni
-nu e bine sa lasi televizorul / calculatorul deschis in faza papagalului ( n-am idee de ce)
O cușcă. mei, apă, talaj si iubire, sa ii oferi atentie macar odata pe zi.
Daca vrei sa ai un papagal si sa il ingrijesti bine trebuie sa ai in vedere urmatoarele lucruri:
INGRIJIRE
1) trebuie sa ii curati cusca la 2-3 zile
2)trebuie sa ii cumperi seminte (al meu consuma o punga pe luna si este perus)
3)trebuie sa ii prepari hrana moale (mar; morcov; salata etc.)
4)trebuie sa ii iei delicatese (batoane cu miere sau cu ce gasesti)
5) trebuie sa ii schimbi apa la 1-2 zile
6) trebuie sa ii iei piatra pentru cioc (sepie)
7) nu ar strica nici un leagan, clopoteiu si diferite jucarioare
TIMPUL PE CARE TREBUIE SA IL ACORZI PAPAGALULUI
1)trebuuie ca in fiecare zii sa ii acorzi un anumit interval de timp numai lui in care sa te joci cu el, sa il dresezi si sa vorvesti cu el
2)cat despre vorbitul cu el, drebuie sa ai o voce calda, sa vorbesti bland si placut; in felul asta il vei linistii
3)din ziua cand il ieitrebuie sa il lazi 4-5 zile sa se acomodeze, nu baga mana la el decat sa ii faci curat si sa ii schimbi apa si la ii suflii cojile semintelor, nu il atinge, sau daca il vei atinge fa-o cu blandete, vorbeste incet cu el si nu fa miscarii bruste.
4) daca ai o pisicanu o tine in aceeasi camera cu papagaluls-ar futea sa ii doboare cusca de pe masa sau unde o tii tu, ea sa se desfaca si sa iti manance papagalul.
5)in fiecare zii trebuia sa ii dai trumul prin casa, papagali iubesc libertatea, mai ales daca sta intr-o cusca mai micuta
DRESURA
Despre dresura poti gasi mai multe pe blogul,, casa cu perusi''; dar o sa incerc sa iti spun pe scurt cam ce ar trebui sa stii.
1)daca vrei sa il faci sa stea pe deget nu trebuie sa ii dai drumul prin casa prima oara pana nu ai terminat cu dresura
2) cum sa il faci sa stea pe deget.
Trebuie sa tii degerul aratator sub capsor langa gusulitasi cobori degetul usor in jos pana sub piept si incerci usor sa impingi in sus dar nu foarte tare doar cativa milimetri el se va urca pe deget. incearca asta de cateva ori si in acelasi timb vorbeste calm cu el,(daca nu ai inteles de la mine mai cauta pe google)
3)cand crezi ca ai terminat cu dresura dai frumul prin camera si lasa-l liber, dupa o ora doua daca nu intra singur in cusca du-te cu cusca la el si apropie-te usor, va zbura singur, un papagal nu trebuie sa priveasca cusca la fl ca pe o inghisoare, ci ca pe camera lui, cand e in cusca nu trebuie sa il speri, dar nici cand e pe afara. Daca nu vrea sa intre in cusca mai lasa-l o vreme pe afara si mai incearca ia da si de data asta nu vrea stinge becul si daca e seara d-te usor la elin intuneric si i-l in mana si baga-l in cusca, dar nu il strange fii bland cu el.(pe intuneric papagalii nu vad). sub nici o forma nu alerga dupa el o sa se sperie si o sa te vada ca pe o amenintate.
Daca nu esti sigur(a) de un lucru mai bine nu mai vorbii.nu este gresit sa lasi televizorul sau pc-ul aprins in prezenta papagalului este bine sa sa le lasi aprinse si cand este singur in camera nu se va plictisi, papagalilor le place foarte mult sa asculte muzica al meu canta si el cand dau drumul la muzica.
Am mai observat o greseala foarte mare! noaptea trebuie sa stea in camera cu tine, pentru ca in cazul in care se aud unele zgomote si este intuneric se va speria si v-a incepe sa zboare prin cusca iar daca nu esti langa el sa aprinzi lumina si sa il linistesti s-ar putea rani!