| victor01 a întrebat:

FUNDA! mi-am luat un animalut de companie de curand, un iepuras de casa mai precis si este foarte sperios. cand vreau sa-i dau de mancare sare prin cusca ca nebunul la fel si cand ma apropii de el.
CUM FAC SA-L IMBLANZESC?
P.S.am incercat sa-i dau drumul prin casa dar se ascunde si abia daca-l mai scot afara de sub pat.

Răspuns Câştigător
| Capsuinkaadulcicaa a răspuns:

O sa se obisnuiasca ai rabdare! incearca sa-l mangai si daca el se sperie de tine stai nemiscat cu mana in cusca si vorbeste-i calm se va linisti! apoi dupa ce s-a calmat incearca sa il mangai, dar sa nu scoti mana din cusca nici daca te zgarie pentru ca ii vei arata ca iti e frica de el, apoi incearca sa-l ademenesti cu mancare! daca este pui iti vai fi mult mai usor sa-l imblanzesti! iti spun din experienta(acum am 11 iepurasi dar nu ii tin in casa)dar si eu vroiam sa-i imblanzesc si acum, daca il iau cu mine in casa pe vreo unul dintre ei ma urmeaza peste tot prin casa! unde merg eu e si el! multa multa bafta! sper ca te-am ajutat! uite si niste sfaturi despre ingrijire in caz ca o sa ai nevoie! Caracteristici generale

Iepurii sunt mamifere ierbivore a caror durata de viata variaza intre 5 si 15 ani. Specia intalnita ca animal de companie este iepurele european (Oryctolagus cuniculus). El poate atinge la maturitate o lungime de 34-45cm si o greutate de 1, 3-2, 2kg. Exista mai multe rase de iepuri domestici, diferentiate dupa marime, culoarea blanii, lungimea firului de par, forma si pozitia urechilor, culoarea ochilor etc. Iepurii nu sunt animale foarte potrivite pentru familiile cu copii mici, intrucat ei trebuie manipulati cu grija si, in general, nu agreeaza sa fie tinuti in brate. Iepurii sunt animale sociabile si jucause, care interactioneaza frecvent cu stapanii lor sau cu alti iepuri. Ei sunt activi mai ales diminata si seara, preferand sa doarma in timpul zilei si au nevoie zilnic de multa miscare fizica in afara custii. Pentru a-si toci incisivii a caror crestere este continua iepurasii trebuie sa roada in mod constant ceva, acesta este comportamentul lor natural. Iepurasii pot fi crescuti individual sau in grupuri de femele. Masculii se vor bate, iar cuplurile se vor inmulti foarte rapid.

Femela sau mascul?

Sexul unui iepure poate fi determinat cu precizie abia dupa varsta de cel putin 5 saptamani. Daca presam usor cu degetele de o parte si de alta a organului sexual, vom constata ca masculul are un penis rotund pe cand femela prezinta un vagin in forma literei "V". Vaginul este usor de recunoscut si datorita faptului ca prezinta capilare vizibile prin piele. La masculi se observa si sacul scrotal care contine testicolele. In zilele calduroase testicolele sunt mai vizibile decat in zilele friguroase, acesta fiind mecanismul de reglare a temperaturii spermei propriu iepurilor. Femela adulta este in general sensibil mai mare decat masculul.

Amenajarea unei custi

Intrucat iepurii pot fi usor invatati sa foloseasca un singur loc pentru toaleta, multi oameni prefera sa-si lase companionul liber cat mai mult prin casa. Acest lucru poate fi facut fara probleme atata vreme cat ne asiguram ca iepurasul nu se raneste (poate roade cabluri electrice!) si nu ne distruge bunurile (poate roade mobila, tapiteriile). Chiar daca alegem sa lasam o buna parte din zi iepurasul liber prin casa, tot este necesar sa-i oferim o cusca unde sa se poata retrage si odihni. Cu cat cusca unui iepure este mai mare, cu atat el se va simti mai bine. Ca regula generala, o cusca ar trebui sa aiba volumul de 4 ori mai mare decat volumul iepurasului. Iepurasii par sa prefere custile etajate, cu rampe de acces intre etaje.Trebuie evitate custile cu fundul din gratii care, desi sunt usor de curatat, nu sunt confortabile pentru iepurasi. De asemenea, rampele si platformele ar trebui sa fie construite din suprafete solide. Cusca trebuie sa aiba intrarea suficient de mare si pozitionata lateral, nu in acoperis. Ea trebuie pozitionata intr-un loc luminos (dar nu sub actiunea directa a soarelui pentru ca iepurasii sunt sensibili si predispusi la supraincalzire) si ferit de zgomote. Evitati variatiile mari de temperatura in mediul ambiant al iepurasului dumneavoastra.

Captusiti fundul custii cu un strat de asternut format din iarba, fan sau talas. Puteti folosi si o bucata dintr-un prosop ori o patura. Evitati talasul de pin si cedru intrucat sunt otravitoare pentru iepurasi.

In ceea ce priveste litiera ("toaleta"), puteti folosi o litierele de plastic special concepute pentru pisici, umplute cu pelete organice sau pe baza de hartie. Urina iepurilor este puternic mirositoare si de aceea este ideal sa folositi materiale care absorb bine mirosul.

Iepurasii sunt foarte activi si jucausi asa ca va trebui sa le oferiti diverse acccesorii pentru a-i feri de plictiseala si a-i mentine in forma. Jucariile ii vor tine departe si de mobila sau accesoriile din casa dumneavoastra. Le puteti oferi: cutii de carton, pungi de hartie, role de carton de la hartia igienica, bucati de teava PVC, jucarii din plastic dur pentru bebelusi (inele, chei etc), jucarii pentru papagali, conuri de brad uscate, cutiute de carton umplute cu fasii de hartie, crengute de copac, mingii de cauciuc etc. Fiti inventivi si urmariti cu atentie ce fel de jucarii prefera iepurasul dumneavoastra, oferiti-i periodic jucarii noi si aveti grija sa nu inghita bucati de plastic, cauciuc sau alte materiale care le-ar putea cauza probleme.

Pentru ca iepurasilor le place foarte mult sa sape s-ar putea sa incerce aceasta activitate pe covoarele dumneavoastra. Pentru a evita aceasta situatie neplacuta, oferiti-le o cutie de carton (prevazuta cu o gaura latrala ca usa) umpluta cu fan, fasii de hartie, bucatele de servetele sau chiar nisip.

Bolul pentru mancare este ideal sa fie unul greu, din ceramica iar pentru apa se va folosi o adapatoare cu cioc de metal (dozator) sau un bol greu de ceramica, care sa nu poata fi rasturnat. Iepurasii trebuie sa aiba la dispozitie apa proaspata in permanenta. Cusca iepurasului va trebui curatata saptamanal, iar mancarea si apa inlocuite zilnic. Inlaturati resturile de mancare ramase neconsumate.

Hrana

Functionarea normala a sistemului digestiv al iepurilor necesita o hrana bogata in fibre. De aceea iarba si legumele trebuie sa alcatuiasca mare parte a alimentatiei iepurasului dumneavoastra. Peletele specifice care se gasesc in magazinele de specialitate sunt un supliment necesar, dar ele trebuie oferite cu moderatie intrucat iepurasul poate deveni obez din cauza lor si isi poate deregla sistemul digestiv. Legumele care pot fi servite iepurasilor sunt: morcovi, patrunjel, broccoli, napi, andive, laptuca, spanac, frunze de cartof, frunze de mustar, frunze de papadie. Evitati cartoful, varza, fasolea, varza, conopida si rubarba (este toxica) intrucat pot cauza probleme digestive. Oferiti iepurasului dumneavoastra numai legume despre care stiti ca nu au fost tratate cu pesticide si spalati-le bine inainte. Hrana vegetala trebuie administrata iepurasilor dupa implinirea varstei de 12 saptamani. Legumele trebuiesc introduse treptat, una cate una, in cantitati mici initial. In ceea ce priveste peletele specifice, alegeti unele de calitate, proaspete, care sa contina minim 20-25% fibre. Le puteti oferi zilnic si mici cantitati de fructe proaspete (mar, banana, papaya) sau ramurele de mar ori rachita. Nu oferiti iepurasilor dulciuri!

Iepurii elimina doua tipuri de fecale, unele mai solide, altele mai moi. De obicei el le mananca pe cele moi, nu-l impiedicati, ingerarea lor este un comportament normal, ele ii sunt necesare pentru ca reintroduc in corp vitamine si nutrienti.

Imblanzirea si manipularea iepurilor

Dupa achizitionare acordati iepurasului dumneavoastra cateva zile sa se acomodeze cu noua "casa". Apoi, cateva zile petreceti mai mult timp pe langa cusca sa, vorbindu-i incet astfel incat sa se obisnuiasca cu vocea dumneavoastra. Ulterior puteti incerca sa-l hraniti din palma. Iepurasii sunt foarte blanzi, afectuosi si se bucura de prezenta omului insa, in general, nu le place sa fie tinuti in brate. Daca totusi ii ridicati, nu-i apucati niciodata de urechi, ci plasati o mana sub pieptul lor si cealalta peste corp. Aveti grija sa nu scapati iepurasul pentru ca se poate rani. Mangaiati-l usor si cu delicatete. Nu-l loviti niciodata!

Ingrijiri speciale

Iepurii sunt animale foarte curate care isi petrec o mare parte din timp curatandu-se. Astfel, nu este indicat sa faceti baie iepurasului dumneavoastra, intrucat il veti stresa foarte tare, dar este necesar sa-l periati cu un pieptan sau o perie speciala. Pielea iepurilor este fina si sensibila, asa ca nu folositi perii cu dinti de metal si periati-i cu grija si atentie. Iepurasii cu blana scurta trebuiesc periati saptamanal, iar in perioadele de naparlire (o data la 3 luni) zilnic. Iepurasii cu blana lunga vor trebui periati zilnic. Blana cu firul lung poate fi scurtata cu un trimmer, in acest fel evitand si formarea ghemurilor de par. Totusi, aceasta operatie trebuie facuta cu mare atentie pentru a nu rani pielea sensibila a iepurasului.

Ghearele iepurilor trebuiesc taiate periodic intrucat in captivitate acestea nu se tocesc si lasate lungi pot cauza discomfort si dureri. Puteti infasura iepurasul intr-un prosop si, tinandu-l cu spatele la dumneavoastra taiati-i varful gherutelor. Acest lucru trebuie facut cu atentie intrucat iepurasii au gherutele vascularizate. Daca din greseala ati sectionat si o vena, aplicati apa oxigenata sau o solutie pe baza de iod pentru a stopa sangerarea si preveni eventualele infectii. Pentru a opri sangerarea puteti acoperi locul cu faina ori malai sau puteti infige gheruta respectiva intr-o bucata de sapun.

4 răspunsuri:
| tay2012 a răspuns:

Ai grija cand ii dai drumulin casa sa nu-ti roada firele elecrice, cabluri.
Am avut si eu un iepure pitic la fel de sperios facea ca nebunul cand ii dadeam de mancare. Dar s-a obisnuit.
Eu e speriat acum ca e la inceput si nu cunoaste. Cu timpul se va acomoda.
Sa ai grija la cabluri, mie mi-a ros castile crying
Apoi ai grija la mancare. Nu ii da varza foarte multa sau alte chesti din abundenta. Ei sunt FOARTE sensibili.
Sa ai grija la curatenie. Ei fac o boala de la curatenie (niste umflaturi pe bot) si mor. Ai grija sa ii faci curatenie cat mai des big grin
Fratele meu avea un iepuras pitic ca al meu. Nu era sperios de loc! Statea la mangaiat, rodea degetele, statea sa-l linga cainele pe bot. Era un iepure foarte ciudat. Dar a murit vara trecuta de caldura. sad

Cat despre imblanzit, lasa-l sa se acomodeze. Asa este la inceput. happy

| LIN2010 a răspuns:

Iepurasii din instinct vor sa se refugieze in cuib cand se simt amenintati, cusca art fi bine sa o organizezi cu un locusor unde se poate ascunde si sa se simta in siguranta(o cutie de carton la care sa decupezi o cale de acces nu prea mare, cat sa incapa iepurasul ), pune-i acolo un asternut si totul se va schimba o sa vezi rezultate.Ca sa devina mai bland este nevoie de timp si rabdare, succes.

| victor01 explică (pentru tay2012):

Mersi pentru sfaturi si imi pare rau pentru iepurasul fratelui tau.

| tay2012 a răspuns (pentru victor01):

Nu ai pentru ce happy sa-ti traiasca iepurasul.