| NatiNatalia10 a întrebat:

Hei! Ce sa îmi iau dintre porcușor de Guinea si hamster? Am auzit ca hamsterii mușca si porcușorii de Guinea nu prea îmi plac. Îmi puteți da niste sfaturi si informații despre fiecare?

16 răspunsuri:
| AndreiAndr a răspuns:

Hamsterii uneori isi mananca puii, nu stiu ce sa spun. Eu iti recomand porcusor de Guinea. big grin

| Anngela a răspuns:

UIte despre guineea :
Porcusorul de Guineea va avea acces in permanenta la apa de baut. Este gresita ideea, ca el nu are nevoie de apa. Este o mare diferenta dintre a supravietui, sau a trai sanatos!

Desi verdeturile, legumele si fructele contin o cantitate semnificativa de apa, este greu de apreciat ce cantitate de lichide ar asigura nevoile sale zilnice, aceste nevoi fiind influentate si de temperatura mediului, umiditatea aerului, greutatea/starea porcusorului etc.

Alegerea cea mai buna va fi o adapatoare care se poate instala la marginea custii. Porcusorul poate invata usor sa foloseasca adapatoarea, iar noi avem siguranta ca apa nu va fi murdarita sau rasturnata. Sunt mai multe tipuri de adapatori.

Atentie mare! Adapatoarea cu cioc de metal este alegerea corecta, cea cu cioc de sticla se poate sparge usor. Daca nu ai posibilitatea sa-i cumperi adapatoare, poti folosi un vas mai gros si greu pe care nu-l poate rasturna. Porcusorul are talentul deosebit de a murdari si de a rasturna tava cu apa.

Este foarte important ca porcusorului recent cumparat sa nu-i schimbam brusc dieta, astfel organismul lui se va adapta fara risc la noua alimentatie. Este preferabil sa primim de la crescator hrana pentru aproximativ o saptamana. In asa fel vom putea amesteca cele doua alimente si vom avea posibilitatea sa trecem treptat la noua hrana, daca schimbarea dietei e necesara.

Fanul are un rol deosebit in digestia porcusorului, mentinandu-l sanatos. Se va da fan proaspat in fiecare zi si in tot cursul anului. Hrana special conceputa pentru porcusori nu poate inlocui fanul, oricare tip de hrana ar consuma, fanul trebuie sa fie permanent in fata lui!

Cateva verdeturi, zarzavaturi si fructe care se pot da porcusorului – alternativ – pe langa iarba verde si fan: – morcovi (daca e produs organic/bio, o bucata mai mica se poate da zilnic) castraveti, marar, gulii, frunza de gulii, patrunjel, frunza de patrunjel, frunza de morcovi, ardei gras, frunza de broccoli, sfecla furajera (si frunza), rosii, frunza de conopida, conopida, pastarnac, vanata, salata verde, varza, mere, cirese, piersici, struguri, prune, mandarine, portocale, banane, kiwi, lubenita, pepene, dovleac, dovlecel, matasea frageda de porumb, coaja frageda a stiuletei de porumb, frunza verde a porumbului, sparanghel, mazare frageda in pastaie, napi, frunza de mustar, sfecla rosie, frunza de telina, frunza de ridichi, spanac, frunza de cicoare, andive etc.

Niciodata nu vom da porcusorului alimente iuti sau legume care provin din bulbi (ceapa, usturoi etc.). Alimentele noi le vom introduce treptat si doar un singur aliment nou pe zi.




Comportament Porc de guineea

In natura porcusorii de Guineea traiesc in grupuri de cate 5-10 indivizi, aceasta forma de viata este avantajoasa pentru ei, avand o mai mare sansa de supravietuire in salbaticie.

In genele acestor mici mamifere dragalase a ramas intiparit instinctul sociabil, varianta domestica prefera si ea viata in grup. Daca vrem ca porcusorul nostru sa se simta bine, sa-i oferim un prieten.

Porcusorii tinuti in custi separate, dar asezate in imediata vecinatate se simt mai bine decat cei singuratici, deoarece pot simti mirosul si pot auzi sunetele partenerului (partenerilor) – fiind animale sociabile, la acestea este importanta mentinerea contactului olfactiv si auditiv cu specia proprie.

Daca ne ocupam cu el, daca il luam mai des in brate, il ademenim cu diferite mici recompense (o felie de castravete sau un alt aliment preferat), il hranim uneori in poale vorbind des cu el, incet-incet se va imblanzi si nu se va mai speria la manipulare. Ne va recunoaste vocea, simtind mirosul pielii noastre se va linisti, si cu mormaitul lui specific ne va arata afectiunea.

Ori de cate ori ne apropiem de cusca, sa-i adresam cateva cuvinte? este bine sa ne auda vocea inainte de a fi scos – in asa fel el nu se va speria. Porcusorul are un simt al auzului bine dezvoltat, ne poate recunoaste chiar si dupa felul cum pasim, deosebind pasii nostri de ai altora.

Zbarnaie, baraie (scoate sunete asemanatoare barcii cu motor) – Acest sunet auzim atat la masculi, cat si la femele, si este folosit in diferite situatii: starnire, excitare, salutare, expresie a dominantei etc.

Tipa – Sunet al foamei, singuratatii, durerii, fricii. Datorita convietuirii cu omul porcusorul a dobandit un reflex conditionat. Auzind zgomotul precedat de servirea hranei (zgomotul pungii de nailon, al deschiderii frigiderului, sosirea stapanului etc.) porcusorul scoate un tipat ascutitor, nerabdator (de multe ori chiar si atunci, cand nu ii este foame )

Cu un tipat plangator isi exprima singuratatea, deprimarea. Daca se sperie sau ii este frica (intra in panica), tipa cu spaima.

Aspect Porc de guineea

Desi cei cu blana lunga ti se par mult mai draguti, inainte de a-l adopta, gandeste-te cat timp poti aloca zilnic pentru ingrijirea lui.

Un porcusor cu blana scurta este potrivit pentru o persoana foarte ocupata sau pentru un copil. In schimb, unul cu blana lunga sau foarte lunga, necesita ingrijiri speciale si pieptanari zilnice. In caz contrar blana i se va incurca foarte mult incomodandu-l.

In acest caz va trebui sa-l duci la medicul veterinar pentru a i-o descalci sau pentru a-l tunde, daca este necesar. De asemenea, este recomandat ca porcusorii cu blana lunga sa fie tunsi regulat, deoarece aceasta creste rapid (la unele rase depasind 2 cm pe luna).

Reproducere Porc de guineea

Femelele pot fi gestante imediat dupa implinirea varstei fragede de 4-5 saptamani, ceea ce este nerecomandat. Din aceasta cauza la varsta de 3-4 saptamani se vor separa de masculi, o sarcina atat de timpurie fiind periculoasa si primejdioasa.

Pentru reproducere este recomandat varsta de 5-6 luni, pana la varsta de 8-10 luni. Daca pana la varsta de un an femela nu a nascut (!), nu se mai recomanda pentru reproducere, dupa aceasta varsta marea majoritate va muri in timpul nasterii. Bazinul nu se dilata corespunzator si femela nu va mai fi in stare sa nasca fara cezariana.

Perioada de gestatie este de 59-73 zile (in general 68 zile), si in medie se nasc 3-5 pui.

Vom fi atenti la alimentatia ei in perioada gestatiei, femela va avea nevoie de o cantitate dubla de Vitamina C in aceasta perioada. Aportul de calciu este si el crescut in ultimele doua saptamani ale gestatiei si in perioada alaptarii.

Se va tine intr-un mediu potrivit unde poate fi activa, vom crea conditii, pentru ca femela gestanta sa se poata misca mult, pentru a naste mai usor. Ii vom da verdeturi, zarzavaturi si fructe cu continut inalt de Vitamina C.
Si uite si despre hamster ( dar sa il scriii pe translate ) :
Hamsters are rodents belonging to the subfamily Cricetinae. The subfamily contains about 25 species in six or seven genera.[1] They have become established as popular small house pets.[2] They are a bit like a mouse. Wild hamsters live in the desert, but people all over the world keep domesticated hamsters as pets.

In the wild, hamsters are crepuscular and stay underground during the day. They feed on seeds, fruits, and vegetation, and occasionally eat burrowing insects. Hamsters are distinguished by their large cheek pouches, and relatively short tail. They use their long cheek pouches (extending to their shoulders) to carry food back to their burrows.[3]

Hamsters as pets[change | change source]
There are six main types of hamsters: the Syrian hamster (the cand most people have as pets), winter whites, campbells, the Russian dwarf hamster (a hybrid of winter white and campbell hamsters), winter whites and campbells are two type of Russian ( despite what many pet shops say), the Chinese hamster, and the Roborovski hamster. The Chinese hamster has a long tail. All Syrian hamsters are the descendants of 12 baby hamsters found in Syria in 1930.

Pet hamsters like to live in cages with wood shavings or recycled newspaper (only if non-toxic).[2] Fluffy bedding is dangerous for hamsters. Plain toilet paper is also a cheap, safe option, but not straw as it is very dry and they may choke on it. Hamsters eat mostly hamster food sold at a pet shop, but they also eat almost any vegetables and fruits in very tiny portions. Hamsters store food in the sides of their mouths.

Hamster teeth grow constantly. Wooden blocks and some hard food can be used for this. Most hamsters also have a wheel to run on for exercise. A 6 inch (Syrian) wheel is recommended for most dwarf hamsters, and at least an eight inch wheel for Syrians. Some people get other kinds of exercise equipment for their hamsters, like an empty ball that the hamster can roll around the floor or a long network of tubes with air holes for it to crawl through. They should live in an aquarium (without water) or cage. When letting your hamster out always keep an eye on it. Hamsters may look slow, but are truly very fast. Keep your hamster away from any electric wires, since they like to chew on them. Hamster are not recommended for young children.

| FoxyM a răspuns:

Salutare! Diferentele dintre acestia sunt ca porcusorii de guineea sunt mai familisti, mai prietenosi si mai agitati de iti dau o stare de fericire si arata chiar draguti estetic si acestia spre deosebire de hamsteri, traiesc minim 5 ani in timp ce hamsterii traiesc maxim 1 an si jumatate, iar tu te vei atasa daca vei cumpara unul si nu iti va face bine, acestia avand escrementele mai mirositoare fata de cele ale porcusorilor, si hamsterii sunt mult mai galagiosi si sensibili.Alegerea este a ta, insa daca nu iti plac, poti cumpara perusi, pestisori, broaste testoase etc.Trebuie sa ai un animal de companie asa ca stapanul(adica tu).Fa alegerea potrivita.Meriti"a doua sansa"

| Anngela a răspuns (pentru Anngela):

Funda?

| Snowa a răspuns:

Buna! Înainte sa încep vreau sa îți spun că am avut doar hamsteri nu si porcușori de guinea.
Eu îți recomand sa îți iei un hamster, sunt mici si drăguți :3 dar chiar daca sunt mici tot au nevoie de o cușcă mare (porcușori de Guinea au nevoie de una mult mai mare decât hamsteri, doar daca vrei sa fie fericiți). Poți să îți faci o cușcă DIY (eu îți recomand cele bin cage sunt mai ieftine, poți sa îți iei o cutie de vreo 80 de litri) sau poți sa îți cumperi un acvariu, e mai scump, dar daca vrei tu.
În special eu îți recomand un hamster pitic rusesc nu unul sirian, de ce? Pentru că hamsteri sirieni au nevoie de o cușcă mai mare, o roata de 11 inch (vreo 30 de cm, nu mai stiu sigur) (hamsteri pitici au nevoie de o roata de 20 si ceva de cm sau mai mult), jucării mai mari, etc. Deci asta înseamnă că este mai scump.
Mușcăturile hamsterilor nu se compara de loc cu cele de la veverițe! Poate ca o să-ți curgă puțin sânge, dar nu o sa ajungi in spital straight face
Hamsteri au nevoie de hrană specială, cel puțin eu folosesc hrana speciala. Poți să le mai dai si niste fructe sau legume (hamsteri pitici nu au voie multe fructe! Pot face diaree si s-ar putea sa moară) (hamsterii au voie să mănânce anumite fructe si legume, aici poți căuta pe alt site). A, da si au nevoie de apă proaspătă in fiecare zi.
Dacă te întrebi "Să-mi iau femela sau mascul?" aici nu contează, eu am avut doua femele si un mascul (in cuști diferite evident) si nu am văzut nici o diferență!
Daca te gândești sa îți iei un mascul si o femela si sa ii ti in același cușcă te poți trezi cu pui! După cum a zis AndreiAndr hamsterii își mănâncă puii, dar nu a mai zis ca ii mănâncă doar când sunt stresate! Mai ales dacă nu știi cum să ai grija de pui sau nu ai bani sa ii intreti mai bine renunța la idee! Mai bine i-ați doar unul si vezi cum te descurci cu el/ea!
Eu nu ți-am zis chiar totul despre hamsterii aici va trebuii sa ii studiezi tu pe diferite site-uri (ex. zoo.ro, zooland, etc.).
Sper că te-am ajutat happy Dacă mai ai întrebări despre hamsteri am sa îți răspund cu plăcere.

| AliaIoana a răspuns:

Bună!
Pot să spun că am ceva experiență cu aceste animale...
Ți-aş recomanda să-ți iei un Porcuşor de Guineea!
Hamsterii sunt nişte animație destul de pretențioase, ei trăiesc în jur de 2 ani, şi pe parcursul a acestor 2 ani trebuie să-i împerechiezi că altfel îți vor muri. De asemenea trebuie să-ți iei cel puțin 2 de preferat de acelaşi sex pentru ca nu pot trăi singuri şi vor muri de singurătate.
Porcuşorii sunt nişte animale foarte drăgălaşe care sunt foarte ataşate de oameni deoarece sunt foarte inteligenți, ei mănâncă de toate: bobițe, fructe, legume (Sunt animale ierbivore) în timp pe hamsterii sunt omnivori.
Eu in în prezent am 4 porcuşorii, mama care are 2 anişori şi trei puiuți de aproape două luni. Porcuşorii trăiesc în jur de 8 ani dacă sunt bine îngrijiți. Înainte am avut 2 hamsterii care nu au trait prea mult...
În concluzie ți-aş recomanda un Porcuşor.
Sper ca te-am ajutat! Baftă!

| Snowa a răspuns (pentru Anngela):

Ai dat copy-paste? E doar o întrebare nu vreo sa te jignesc.

| Icpet a răspuns:

Daca e sa comparam: hamsterii sunt nocturi si nu trebuie treziti ziua, porcii de guinea sunt diurni, si te poti juca cu ei toata ziua
hamsterii sunt mai agresivi si ai mai multe sanse sa fii muscata, pe cand porcii de guineea sunt mai prietenosi, desi ATENTIE la fel ca iepurii, nu trebuie ridicati de pe podea si tinuti in brate. Se vor zbate pana isi vor rupe coloana vertebrala. La fel, hamsterii nu vad f bine, asa ca iti pot sari din mana si isi pot rupe oasele(caz in care poate fi eutanasiat)
hamsterii nu ocupa atat de mult spatiu ca porcii de guineea, dar tot trebuie o cusca destul de spatioasa cat sa alegre noaptea
hamsterii sirieni trebuie tinuti singuri, altfel se vor bate pana la moarte, iar celelalte specii din petshopuri(siberieni, chinezesti, rusesti, roborovski, desi ii vei gasi ca hamsteri pitici) sunt mai sociabili si trebuie tinuti in perechi, in timp ce porcii de guineea ar trebui tinuti impreuna, din moment ce traiesc in familii in salbaticie (10 exemplare)
ca varsta, hamsterii pot trai in jur de 2-3 ani, pe cand porcii de guineea 5-8 ani, cel mai batran a murit la 14 ani

Ambii au avantaje si dezavantaje, dar trebuie sa le pui in balanta si sa vezi ce e mai potrivit pentru tine. Eu prefer porcii de guineea, dar nu stiu tu. In orice caz, sper sa faci alegerea corecta, si nu uita: 1. informeaza-te foaaaarte mult in ce priveste animalul ales inainte sa il cumperi; si 2.sa nu ai incredere in tot ce iti spune personalul de la petshop. crede-ma, am vazut testoase fara bec UV, obligatoriu pentru reptilele diurne, si iti recomanda produsele scumpe, care de fapt nici nu ar trebui folosit pentru specia respectiva. De exemplu, daca alegi unul dintre aceste doua animale, pe fundul custii sa nu pui talas, rumegus, sau acele bobote de lemn. Provoaca probleme respiratorii. Mai bine folosesti asternut pe baza de hartie, sau comanzi de pe internet de la o marca numita Carefresh. In orice caz, succes si sper ca te- am ajutat.
Funda?

| Anngela a răspuns (pentru Snowa):

Dora partea in engleza resztul m-am documentat. Si sa stii ca nu m-am suparat pricep ca e o intrebare baqnale. Nu sunt persoana carte sa se supere din orice.

| Snowa a răspuns (pentru AliaIoana):

Hamsterii nu mor de singurătate.

| NatiNatalia10 explică (pentru Snowa):

Mulțumesc mult. Chiar m-ai ajutat. Dar mai am o întrebare. Am fost la un petshop unde erau si hamsteri. Dar aceia erau foarte agitați si abia i-a prins vânzătoarea ca sa îi vad si a spus ca o data când i-au schimbat așternutul iau scapat si i-au găsit printre rafturi unde au ros tot. Mi se poate întâmpla si mie asta? Si sa îmi iau chiar daca sunt așa,, turbati"? Aș putea sa-i îmblanzesc eu?

| Xaya a răspuns:

Am porcusori de guineea si trebuie sa spun ca e grava treaba... vara fac niste ciuperci ciudata pe piele si se scarpina ca apucatii femelele fac si mai rau se tund singure si raman pe jumatate chele pentru un timp mie cel putin asa mi s-a intamplat betadina, ser fiziologic si keto-tis scria pe mine. hamsterii deaca ii iei ia-i de pui acum daca sunt pereche o sa faca pui trebuie separati, daca sunt masculi (acum depinde de specie) se vor bate chiar pana la moarte si daca sunt femele... nu stiu eu recomand sa iti iei unul singur sunt adorabili dar trebuie sa il iei de pui si nu de la pet shop. in primul rand pentru ca nu o sa gasesti pui si in al doilea rand pentru ca vin cu diferite boli aduse de la crescatorii. si porcusorul de guineea musca daca este mascul cel putin al meu asa face cand se enerveaza incepe sa crantane din dinti si da

| Snowa a răspuns (pentru NatiNatalia10):

Da, ti se poate întâmpla (Am pățit si eu cu un pui pe care l-am avut) si da, poți sa îți iei chiar daca sunt așa "turbați", dar o sa dureze puțin mai mult sa ii îmblânzești.
P.S.: Când mergi la un petshop trebuie sa ai grija ca hamsterul sa aibă 8 săptămâni sau o luna pentru ca cei bătrâni vor murii imediat.

| NatiNatalia10 explică (pentru Snowa):

Mulțumesc mult. Din cate am înțeles ai si tu hamsteri deci vreau sa te întreb cum se comporta. Când bagi mana in cușcă ei fug sau vin la tine. De exemplu ai putea sa îi iei si sa îi pui la tine in brațe? Nu fug? Pentru ca eu vreau sa ma pot juca cu ei, daca nu o sa imi iau porcușor de Guinea pentru ca am auzit ca ei sunt foarte prietenoși.

| Snowa a răspuns (pentru NatiNatalia10):

Din păcate hamsterii mei au murit si s-ar putea sa îmi iau din nou, dar peste câteva luni.
Primul meu hamster a fost foarte prietenos. De obicei vinea la mine pentru ca aveam o bucata de pâine (mică) sau niste varza/brocoli. Da, poți sa ii iei in brate (îți recomand sa te joci cu ei pe pat daca vor cădea macar sa cadă pe moale), dar să nu ii strângi prea tare. Apropo daca hamsterul tau va cădea lasa-l câteva secunde, apoi ia-l. Hamsterul meu mai mic era mai fricos si mai fugea de mine. Despre joacă... hamsterii mai mult ii observi decât sa te joci cu ei. Poti căuta "hamster playtime" pentru ca nu stiu cum sa îți explic sad

| Elfa212 a răspuns:

Daca tie iti plac mai mult hamsterii, nu trebuie sa iei un porcusor de guineea doar din sfatele altor persoane. Daca iti iei hamsteri( ar fi bine sa nu iei doar unul ca se va plictisi), atunci vei folosi o cusca mai mica, deci vei iesi si in profit financiar. Consuma acelasi regim alimentar( colega mea le dadea firimituri de paine sau biscuiti, graunte si boabe de porumb). Le poti lua si o rotita pe care sa alerge, pentru a se simti mai confortabil. De muscat musca doar daca ii deranjezi sau ii iei in brate. Ai putea sa ii hranesti sau sa ii bagi in seama, ca sa vada ca nu le vrei raul. Totusi, e de retinut ca hamsterii se trag din soareci, si instinctele lor nu pot fi schimbate asa usor.
In concluzie, mai bine iti iei un hamster( eu mi-as lua porcusor de Guineea, dar fiecare cu gusturile sale). Daca nu te-am convins cu hamsterul, iti poti lua un caine sau pisica, iar daca nu ai loc, pestisorii aurii( zic de-acum), nu musca!
Succes!