Rareori este planificat acest lucru, sau este o problema de sansa, dar intr-o zi te poti trezi tinand in brate un pisoi complet fara ajutor si fara mama. Exista un numar de motive de ce pisoii, unul singur sau un cuib intreg, pot fi orfani. Este posibil ca mama sa fi murit la nastere, sau esti ghidat de sunetul mieunaturilor pisoilor pe care ii gasesti abandonati pe o parte a soselei. Este posibil ca o mama sa-i fi respins pur si simplu, sau nu a putut sa-i alapteze, deoarece cuibul este prea mare si atunci respinge unul sau mai multi pui. Oricare ar fi explicatia, un pui nou nascut sau orfan nu poate sa supravietuiasca daca nu intervine nimeni. Bineinteles, ti-ar placea sa ajuti acest animal micut si vulnerabil si sa-i dai o sansa de a supravietui, dar de unde trebuie sa incepi?
Pisoii sunt dependenti de ingrijirea mamei lor pentru cel putin primele saptamani de viata. Ei au nevoie de caldura si adapost, de o mancare consistenta cu o formula nutritionala potrivita si de prezenta altor feline sau a oamenilor pentru a asigura socializarea. Vulnerabili si dependenti, ei au nevoie de atentia unui "parinte adoptiv" iubitor pentru ca toate necesitatile sale sa fie indeplinite. Alternativa ideala a unei mame naturale este o alta regina care alapteaza deja. Daca se intampla sa stii o astfel de familie felina, incearca sa plasezi puiul la aceasta "mama adoptiva". De obicei reginele accepta introducerea unui pui orfan, mai ales daca acesta are aproximativ aceeasi varsta cu puii ei. Daca nu exista nici o pisica mama, pregateste-te de o perioada care iti va ocupa foarte mult timp, dar care va fi o experienta satisfacatoare.
Echipamentul de care vei avea nevoie:
Cutie carton
Prosoape
Scutece
O lampa sau o garnitura de incalzire
Mancare pentru pui
Biberoane
Termometru
Vase pentru sterilizare
Vata
Cantar
Carnetel de notite
Cutia pentru cuib
O simpla cutie de carton este foarte buna ca sa-i faci un cuib puiului, si poate fi inlocuita de cate ori este nevoie. Asigura-te ca partile sunt destul de inalte pentru a preveni iesirea accidentala a puiului, iar cutia sa fie destul de larga pentru a permite miscarea (mai ales spre si departe de sursa de caldura), dar nu asa de mare incat puiul sa se simta pierdut in ea. O cutie de carton ar trebui sa fie adecvata si usor de curatat. Asigura-te ca nici o parte nu atarna sau vreun colt nu se strange pentru a prinde micutul animal. Captuseste fundul cu prosoape si pune un scutec rezistent la apa deasupra (cu partea care absoarbe in sus). Vei avea nevoie de o sursa de caldura, care poate fi un bec de 60 watt pe care il pui la vreo 60 cm de pui, sau de o garnitura de caldura (plasata dedesubtul cutiei) care sa acopere doar jumatate din suprafata. Atentie: garniturile de caldura pot fi periculos de fierbinti, si nu ar trebui puse niciodata in contact direct cu puii. Garnitura ar trebui sa se intinda doar pe o parte a cuibului, pentru a permite puilor sa aleaga daca vor sa mearga spre sau sa se indeparteze de caldura, dupa vointa lor. Pentru prima saptamana de viata, temperatura cuibului ar trebui sa fie de aproximativ 88 -92°F, in a doua saptamana de viata ar trebui sa fie de 85°F, iar in saptamana a treia si a patra de 70°-75°F.
Examinarea veterinara
Daca nu esti familiar cu mama sau cu puii, o vizita la veterinar este o prima etapa foarte importanta. Veterinarul tau iti poate raspunde la intrebari si poate verifica daca exista vreo problema serioasa (infestare cu purici, de exemplu, care poate duce la o anemie fatala la noii nascuti, in timp ce virusul care ataca caile respiratorii pot provoca discomfort, lucru ce ii poate determina pe pisoi sa nu mai manance si sa bea apa). Unele anormalitati congenitale, cum ar fi cerul gurii incomplet inchis, pot fi identificate chiar si la cei mai tineri pisoi. Este posibil sa fie necesar sa vaccinezi acesti pisoi orfani care nu au primit lapte de la mama lor (este vorba de laptele din primele 2 zile de dupa nastere care contine anumite substante).
Hranirea puilor orfani
Greutatea puilor ar trebui monitorizata indeaproape folosind un cantar. Notand inregistrarile kilogramelor intr-un jurnal iti poate fi de ajutor daca intampini probleme si trebuie sa-ti consulti veterinarul. de obicei puii nou nascuti au cam 100 g, si ar trebui sa-si dubleze greutatea pe perioada primei saptamani.
Puii au anumite nevoi nutritionale care nu pot fi indeplinite de laptele de vaca, si ar trebui hraniti cu un lapte comercial produs special pentru pui, care poate fi procurat de la veterinar sau de la un pet shop. Deoarece ei nu pot bea foarte mult o data, pisoii ar trebui hraniti aproximativ la 2-4 ore (mai des la inceput, si mai rar mai tarziu), urmand tabelul de hranire furnizat in prospect. Este normal ca fecalele puilor sa fie moi, dar diareea poate indica supraalimentarea, si de aceea au nevoie de mai multe lichide pentru a inlocui ceea ce se pierde. Cere sfatul veterinarului daca diareea persista. Folosind lapte praf poti sa prepari destul lapte pentru o zi, dar trebuie sa pui la frigider cantitatea ce a ramas. Inainte de a hrani puii incalzeste laptele cu grija pana la 100° F (plasand vasul rezistent intr-un alt vas cu apa fierbinte, si nu folosi niciodata cuptorul cu microunde).
Hraneste fiecare pui atunci cand sta in picioare, fara a forta ca laptele sa iasa sau fara a strange sticla (impingand laptele in gura pisoiului poti provoca aspiratia lichidului in plamani). Scarpina sau maseaza puiul dupa masa pentru a "ragai" aerul inghitit. De asemenea este important sa mimezi lingerea mamei feline a zonei urogenitale cu o bucata de vata moale si cald pentru a stimula urinarea si defecarea (o astfel de stimulare dupa hranire este necesara cel putin pana cand puiul ajunge la varsta de trei saptamani).
Pe la varsta de trei saptamani, si mai sigur pe la 4 saptamani, pisoii ar trebui sa fie interesati sa bea dintr-un vas adanc. O cantitate mica de praf fin de mancare solida poate fi introdusa la patru saptamani si adaugata la lapte. Tot acum se incepe intarcarea, care ar trebui sa fie incheiata definitiv la 6-7 saptamani.
Pisoii ar trebui sa castige in greutate in mod constant (aproximativ 10 g pe zi). Daca pisoiul nu ia in greutate sau pare prea linistit sau din contra plange prea mult, ar trebui vazut de un veterinar.
Socializarea
Un efect bun al hranitului cu sticla este ca pisoii vor fi luati si stransi in brate de mai multe ori pe zi. Aceasta luare un brate este o parte importanta a socializarii pisoilor. In afara de faptul ca sunt tinuti in brate de tine, este bine sa-i lasi cu alte pisici (asigurandu-te mai intai ca toti pisoii sau pisicile au fost vaccinate de virusi comuni). Cand este posibil, pisoii orfani ar trebui crescuti in compania altora.
Dupa o luna de munca sarguincioasa, fii sigur ca vei vedea rezultatul ingrijirii si atentiei tale iubitoare: un pisoi galagios si sanatos care alearga prin casa, abia oprindu-se sa ia o gura de mancare.
Mai si eu acum o saptamana am gasit la fel un pui de pisoi si il am acasa...eu am mai avut si inainte 4 pisoi care unu din ei mi la omorit acum o luna...nu le da foarte mult laptic pentru ca se vor deranja, in laptic punele un praf de sare, temperatura laptelui va trebui sa fie potrivita(controleaz-o testand pe mana ca la bebelusi) ei trebuiesc hraniti de 4 5 ori pe zi cam asa si fiind pui le trebuiesc foarte multe vitamine iale whiskas junior de pui ii va ajuta, sper ca te-am ajutat ai grija de mititele
Eu nu-ti recomand sa le dai lapte. Vor face limbrici, ii vor durea burtica...
Da, e adevarat ca toti puii beau lapte (inclusiv puii de om), dar e indicat cel de la ...mama naturala, nu cel din magazine! In primul rand e prea gras pentru ei, nu e recomandat. Daca tot vrei sa-i dai lăptic, dilueaza-l cu apă, asta ca sa nu fie asa gras...Cred ca laptele praf e mai bun. Eu le-as fi facut o supică de pui (asa cum se face de obicei) dar i-as da doar supa strecurata cu biberonul, eventual niste cărnită slabă (s-ar putea sa nu manance fiind prea mici). Uite si aici ceva: http://www.animalutze.com/articole/hranire-artificiala-pui-pisica.php
Draga mea, uite si aici cate ceva (un exemplu ca nu esti singura care se confrunta cu asemenea probleme): http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t575213.html
http://www.roportal.ro/discutii/topic/30389-cresterea-puilor-de-pisicuta/
Eu, totusi, i-as dilua laptele! Nu i l-as da cu concentratie asa mare de grasime.
Sa-ti traiasca si sa te bucure prezenta lor. E o bucurie de nedescris sa ai animalute acasa, sa stii ca te asteapta sa vii...cu mai multa bucurie decat te-ar astepta un om.