Buna.
Forma Forma actuala este o noua "transformare" a acestei mutatii, se cheama CPV-2b, pentru care exista vaccin.
Virusul parvovirozei canine nu este periculos pentru om, nici pentru feline, deoarece fiecare din aceste specii are propria forma de virus. Transmitere si actiune
Virusul patrunde in organism in urma contactului cu fecale contaminate, prin hrana contaminata, si mai putin prin contact direct.
Odata ajuns in organism, ataca limfonodulii, maduva hematogena, distrugand celulele albe, si apoi, prin sange, ajunge in intestinul subtire. Aici distruge celulele mucoasei intestinale, astfel incat bacteriile care se dezvolta in mod normal in intestin ajung in sange. Procesele normale de absorbtie intestinala nu se mai produc, si in felul acesta se ajunge la deshidratare severa. De aceea, se recomanda vaccinarea preventiva. Atentie, insa - exista o perioada in care puii sunt extrem de vulnerabili. Se stie ca vaccinul contine virusi atenuati, modificati sau morti. Daca in sange mai sunt anticorpi prezenti, ucid virusii ca si cum ar fi infectie, urmand un interval cand nu exista suficienti anticorpi sa lupte cu o infectie, dar nici sa lase sa actioneze vaccinul. Dupa aceasta perioada, vaccinul este eficient si puiul este imunizat.
Vaccinarea se face la fiecare 2-4 saptamani pana la 16 saptamani, varsta puiului. Ce vaccin i-ai facut tu?
LoudLikeLove întreabă: