Dupa amenajarea acvariului urmeaza, desigur, popularea acestuia. Fiind incepatori, greselile nu vor intarzia sa apara; de aceea este indicat sa ne procuram mai intai o specie mai putin pretentioasa si anume, Guppy.
Guppy este unul dintre cei mai comuni si frumosi pesti de acvariu. Specia este vivipara, adica femelele nu depun icre, ci nasc pui vii. Pesti vioi, mereu in cautarea hranei, Guppy vor face deliciul privitorilor. Ei prefera acvariile cu multe plante, bine luminate, care ofera adapost puilor si refugiu femelelor mereu asaltate de pretendenti. Trebuie sa existe si zone libere, in care pestii sa poata inota in voie. De evitat obiectele de decor cu deschideri adanci si inguste cum ar fi cochiliile de melci marini in care Guppy pot ramane blocati.
Corpul lor este alungit, zvelt si usor comprimat lateral, de 2.5 cm la mascul si 5 cm la femela. Botul este ascutit cu gura mica si dispusa deasupra, adaptata hranirii la suprafata acvariului. Inotatoarele, in forma lor originala, erau scurte. Prin selectie si incrucisari repetate, de-a lungul mai multor decenii s-au obtinut numeroase varietati cu caracteristici aparte la masculi, legate de colorit si de forma inotatoarelor caudala si dorsala. Femela este de culoare cenusie cu mici puncte negre. Guppy se dezvolta bine in ape curate, la temperaturi cuprinse intre 20 si 23 grade Celsius, si nu sunt pretentiosi la mancare. Ei accepta o gama larga de hrana, de la puricii de balta uscati pana la viermii tubifex sau uscati. Li se pot da si purici de balta vii pe care ii urmaresc prin tot acvariul. Cea mai buna dieta pentru Guppy o reprezinta fulgii procurati din comert, supliniti de hrana vie, din timp in timp. Puilor li se pot da fulgi speciali sau maruntiti ori larve de Artemia Salina.
O femela naste lunar 10-30 pui, care au o crestere rapida. Ea este pe cale sa nasca daca s-a inegrit in regiunea inotatoarelor ventrale si daca abdomenul i-a crescut in mod vizibil. In general, adultii isi mananca puii, de aceea este preferat ca, inaintea nasterii, femela sa fie mutata intr-un acvariu separat. Dupa nastere, ea va fi mutata din acvariul in care se afla puii, dupa 1-2 zile puii vor fi capabili sa se hraneasca si sa se fereasca singuri de pestii mai mari.
In acvarii, Guppy pot fi crescuti alaturi de specii inrudite cum ar fi Molli, Xifo si in general orice specie de talie redusa. Pestii mai mari pot manca puii de Guppy sau chiar sa-i raneasca pe adulti, de aceea nu este bine sa fie introdusi laolalta.
Nu se recomanda oferirea unei cantitati exaggerate de hrana pestilor Guppy deoarece, mai ales in cazul hranei vii, acestia manaca prea mult si pot muri.
Buna! Nu va mai naste, sau daca nu i-a facut pe toti, naste in urmatoarele 40 de minute.Naste odata pe luna, iar in cazuri incredibile de 2 ori pe luna.Alevinii(puii),se pot hrani cu galbenus de ou fiert tare si filtrat printr-o carpa(vei da puiului doar apa filtrata, cu particule de hrana in suspensie)! Sau se pot hrani cu hrana din comert, denumita in limbaj uzual hrana 0. O sa il poti baga in acvariu in 1 luna, cand are in jur de 2 cm si nu mai reprezinta hrana pentru ceilalti pesti! In functie de ce alti pesti mai ai,durata in care va sta separat de ceilalti creste! In cazul in care ai un peste mare(caras chinezesc,etc),sau un peste rapitor gen scalar sau betta,va trebui sa astepti pana gupyul devine aproape matur! Ce nu inteleg eu este de ce nu m-ai contactat la facebook,obtieai un raspuns clar si la obiect,si imi puteai da si o poza cu guppy in cauza,si iti ziceam daca mai naste sau nu :)! Vad ca si colegul se pricepe la acvarii, dar nu cred ca ma intrece :), acum nu vreau sa fac reclama, si chiar il respect ca incearca si el sa ajute cum poate. Daca te razgandesti si vrei sa ma contactezi, incearca fara teama, frica sau retinere si lasa-mi un mesaj cand ai timp.Te ajut fara retinere si cu maxima placere :) https://www.facebook.com/adrianmarius.marin.3
Daca iti plac acvariile de ce nu vrei sa imi dai si tu o cerere pe facebook si sa povestim! Crede-ma ca nu sunt un acvarist oarecare, si poate vei avea vreodata nevoie de o persoana cu mai multe cunostinte, cand ale tale te vor lasa balta sau te vor depasi! Lucru valabil poate si pentru mine ! Ape limpezi si tie!