Deci cauta si accepta modelele clare, cu reguli pe care doreste sa le inteleaga si sa le urmeze. Cel mai important aspect este acela ca trebuie sa stabiliti cu certitudine cine este stapanul, si asta cat mai devreme posibil. Facand asta, cainele se va supune comenzilor voastre si lucrul in echipa va fi mult mai usor.
O mare greseala a detinatorilor acestor caini este ca, din admiratie pentru calitatile lor native, nu desfasoara o munca destul de consistenta de dresaj. Nu uitati ca un caine are memoria destul de scurta, mai ales in primii ani de viata si este crucial ca inca de la inceput sa ii inoculati, prin perseverenta si regularitate, cateva reguli esentiale de comportament. Deci, stabiliti clar un orar de lucru cat de dens va permiteti si tineti-va de el!
Stabiliti superioritatea voastra asupra cainelui. Asta nu inseamna ca este recomandat sa-l tratati dur sau opresiv, ci doar sa-i aratati cine-i seful in relatia voastra. Impuneti disciplina de fiecare data cand ignora o regula impusa, oprindu-l de la continuarea unei activitati pe care o initiaza, refuzandu-i mangaierea sau recompensa, certandu-l din voce si obligandu-l sa repete miscarea/comanda deficitara iar si iar. Ciobanescu German are un puternic instinct de a respecta si urma cainele Alfa, deci nu va ganditi ca-l veti intrista insistand sa va urmeze comenzile, chiar si repetate de multe ori.
Nu loviti cainele Ciobanesc German si nu folositi forme de corectie violente sub nici o forma in procesul de dresaj. Disciplina cu tenta fizica nu are rezultate in cazul Ciobanescului German. Cea mai buna apropiere de pragul impunerii este prin folosirea vocii. Tonalitatile mai joase, ferme, cu forta si privirea intensa asupra „infractorului" au succes. Mai ales cand tonul obisnuit de interactiune cu el este unul destins si prietenesc. In afara dresajului fiti relaxat si afectuos cu cainele, astfel el va face usor diferenta realizand cand sunteti suparat ori concentrat. Ciobanescul German este foarte sensibil la sunete si mai ales la cele ale vocii umane, are o foarte buna capacitate de a aprecia starea de spirit a omului dupa sunetul vocii sale.
Antrenati-va cainele Ciobanesc German sugerandu-i ca este foarte bine pentru el sa va multumeasca prin ceea ce face. Faceti asta recompensandu-l imediat ce a facut ceva care va face placere si va implineste asteptarile. Nu folositi neaparat numai recompense fizice (mici bucatele de hrana: biscuiti, carne uscata etc.) ci combinati-le cu recompense vocale (laude spuse cu voce afectuoasa si mangaieri scurte).
. Stabiliti-va cateva cuvinte clare pentru comenzile pe care doriti sa le impuneti cainelui. Nu trebuie sa fie neaparat cuvinte incluse in vreun manual de instructaj/dresaj canin, ci cuvintele pe care le preferati si care va sunt la indemana. Dar: in primul rand fiti atent ca aceste cuvinte sa nu se regaseasca cu frecventa prea mare in limbajul vostru uzual, pentru ca, auzindu-le in alt context, cainele va deveni confuz; nu le schimbati dupa inspiratia de moment – eficacitatea este maxima cand cainele Ciobanesc German se va raporta mereu doar la aceleasi expresii si va sti exact ce are de facut.
Fiti atent sa introduceti in anturajul cainelui Ciobanesc German si alti caini inca din primele luni de viata. Ii veti facilita astfel socializari utile cu habitatul in care va creste. Altfel, va deveni prea protectiv si va manifesta agresivitate si alerta in preajma altor caini. Organizati-va sedintele de dresaj intr-un parc, de exemplu, unde, la finalul exercitiilor poate interactiona si socializa cu alti caini.
Deci: nu fiti ezitant sau prea permisiv cu tanarul vostru caine Ciobanesc German, fiti insistent, sobru in etalarea emotiilor, hotarat si aspru la nevoie. Etalati constanta in folosirea cuvintelor si in etalarea emotiilor si insistati pe supunere. Aceasta rasa de caini este una germana cu statut de prototip, deci multe din trasaturile rasei reflecta modul german de a face lucurile: disciplina, constanta, eficienta, sobrietate.
Cam asta e. Sper ca te-am ajutat.
Iti sugerez sa te uiti pe national geographic channel la "cezar si cainii".Te invata foarte multe chestii suuuper utile despre psihologia canina. Asi putea sa bat campii cateva ore despre asta dar emisiunea aia te-ar ajuta mult mai mult. Iti zic din experienta!
Apropo, este foarte mic, este normal sa fie mai "nebunatic". Daca vrei te poti juca cu el pana il epuizezi, pana efectiv nu o sa vrea sa se mai joace, si iti garantez ca 3-4 ore nu ai treaba cu el . Ii poti arunca obiecte iar el va fugi dupa ele si poate cu ocazia asta invata sa le aduca, sau un joc care ii foloseste intens musculatura, ca sa oboseasca.
Bună! Lasă-l în pace cu dresajul până la șase luni, vă chinuiți degeaba amândoi. Acum trebuie joacă multă și plimbare.
Uite nebunele mele! http://zinnaida.ro/2012/10/10/surpriza-kory-bella-fmt-73/
Din cate stiu eu cainii pot fi dresati de la 4-5 luni in sus, dar sa tinem cont ca este mic si e normal sa fie asa! Am si eu o catelusa de 5 luni, Hanna, ciobanesc carpatin si este foarte, foarte nebunatica. Cu timpul se va linisti, iti spun din propria experienta cu ciobanescul meu german, Max, care are 2 ani acum!. Iti sugerez un medic veterinar sau un dresor profesionist.
Ceobanestii germani nu-s prea buni pentru. dresaj, is buni ca paznici(eu am 2, fata si puiul ei, insa puiul, are si ala 2 ani de=acum, era cat pe ce sa ma muste, e afurisit...dar fata-i cuminte)