Determinarea varstei si sexului:
Pentru a ne putea face o impresie orientativa in cazul in care nu avem informati de nici un fel cu referire la nimfa noastra atunci ne putem orienta facandune o idee despre varsta pasari noastre dupa anumite detalii estetice a pasari respective.
Astfel ca puii de papagal Nifa au ciocul mai negricios sau maroniu inchis ca lemnul de nuc negru aceasta culoare incepe sa dispara pe la varsta de 4 luni si cam de tot la varsta 5-7 luni.
Cam de la varsta de 4 luni nimfele incep sa exerseze primele lecti de zbor acestea se finalizeaza de obicei cam in 3-5 saptamani.
Dupa varsta de 6 luni incepe prima naparlire se incheie pana la varsta de 8 luni.
Petele in obraji incep sa se definesca la varsta de 5-6 luni iar la masculi se inchid de tot dupa a 2-3 naparlire naparlirea find din 6 in 6 luni.
Masculi se pot deosebi de femele cel mai sigur dupa prima naparlire astfel petele din obraji sunt mai inchise decat la femele, iar pe partea interioara a aripelor se pot observa perlute, bulinute de marimea unei unghi a degetului mic de la mana unui adult, daca aceste buline sunt egale sau mai mari ca dimensiune fata de unghi atunci exemplarul respectiv este mascul trebuie sa observam 7-9 perlute cel putin iar media sa fie majoritara cele mai multe buline vor indica sexul pasarei daca bulinele cele mai multe sunt mai mici ca si unghia sau un bob de mazare verde atunci avem o femela.
La masculi si la femele pana la prima naparlire partea interioara a cozi este tarcata cu vergeturi ca la zebre, dupa prima naparlire aceste dungulite dispat la masculi ramanand la fel la femele.
Cand incepe sa creasca cotoarele la pui de Nimfa in varful acestora se obsearva puful mic al penelor in cazul in care cresterea penelor de zbor la aripa este regulata si uniforma ( sunt egale ) inseamna ca avem deaface cu un mascul de nimfa in cazul in care acestea sunt inegale avem o femela aceasta metoda se aplica puilor proaspat iesiti din ou de la varsta de 1-2 saptamani.
Determinarea varstei la nimfe dupa un an de zile se face mult mai greu deoarece nu mai putem sa ne orientam dupa penajul acestora numai orientativ deoarece bulinele de pe interiorul aripi se inmultesc si se maresc in cazul masculilor la fiecare naparlire cu 3-5 buline astfel ca la inceput au pana in 15 buline pe aripa cand ajung la a treia naparlire varsta de un an jumatate vor avea numarul maxim de buline astfel pasarea va fi complet matura, dupa aceasta varsta nu mai putem preciza varsta reala a pasari numai dupa cresterea ghearelor.
Masculi maturi se diferenteaza de femele dupa un colorit mult mai intens si o tenta de cenusiu mult mai inchis iar femelele au mai mult galben, dar acest lucru se observa cel mai bine la soiul pur deoarece la soiurile obtinute prin selectie putem intra in eroare spunand ca cel mai inchis este mascului de fapt aceasta pasare find femela din acest motiv trebuie luati in vedere toti termeni de comparatie. Diferente intre mascul si femela se pot observa si foarte putin si in functie de forma ciocului. masculul avand ciocul un pic mai bombat decat femela...nu am gasit poze. dar am gasit aceste informatii!
Multumesc foarte mult de ajutor, insa pana cel tarziu marti nu pot sa iti dau funda trebuie sa mai astept poate vine cineva cu un raspuns mai bun. Multumesc de intelegere
Masculul este în mare parte gri iar capul este galben cu două cercuri roșii pe obraji, diferența față de femelă este că acest punct sau cerc roșiatic este mult mai intens la mascul Femela este în mare parte galbenă cu unele urme de gri. Cea mai bună metodă de a deosebi un mascul de femelă este coada; coada la femelă este mai colorată cu forme tărcate pe ea. O sa iti zic si cateva lucruri despre nimfe.Poi in primul rand ei sunt o fire mai salbatica.vor mereu sa zboare...pot musha fff tare...hraneste-l 20 min dimineata si 20 min seara in caz ca vrei sa-l dresezi.va fi mult mai cooperativ odata ce stie de unde vine mancarea.Colivia trebuie sa fie destul de mare.incat sa-si poata intinde aripile.Seara colivia trebuie acoperita cu ceva pt.ca la prma raza de soare se trezesc si incep sa,, cante''(mai mult tipa)asa ca daca mai vrei sa dormi putin acoper-o.Pt. a scapa de plictiseala dar si pentru a-i stimula inteligenta le trebuie diferite jucarii care saptamamnal se inlocuiesc cu altele noi deoarece se plictisesc fff repede.Baia este necesara in fiecare zi. fara rasarita(floarea-soarelui)deoarece contine ulei(grasime).in afara de seminte trebuie sa le mai dai si legume, fructe.Scoate-l din colivie mai des, da-i oglinzi, impiedica sa se plictiseasca, joaca-te cu el
Cu placere! nu este nici o problema daca nu primesc funda.mi-a facut placere sa te ajut!
Buna! se zice ca masculul canta ...are mai multe melodii decat femela.am avut si eu o pereche de nimfe, eu le-am cumparat mai mari mi au zis ca are 2 ani dar a avut mai mult de 2 ani.masculul era gri si avea cateva melodii frumoase femela nu fluiera doar ciripea. dupa cateva luni masculul sa inbolnavit, m am dus la medic veterinar cu el si mi-a zis ca nu are ce sa faca pentru ca este batran si o sa moara de batranete.si asa a fost a murit si dupa o luna a murit si femela.mia parut rau de ei. deci am luat teapa cu ei mi-au zis ca sunt tineri si ei au fost mosi.
Pai din 2012 cand am pus intrebarea pana acum am prins experienta si te sfatui sa iti iei papagal de la crescator, nu din piata sau petshop-uri. vezi ca puii sunt mai micuti chiar iti dai seama ca sunt pui, au ciocul mic de fapt tot e mic