Bună!
Bobiţele de mei roşu şi de mei auriu sunt preferatele peruşilor. Majoritatea se dau în vânt după ovăz şi falaris. Amestecuri de seminţe de foarte bună calitate găsiţi în orice magazin pentru animale. Important este să aibă un ambalaj transparent, să poţi vedea seminţele dinăuntru. Crescătorii de peruşi ne avertizează, totuşi, că seminţele sunt precum pizza sau şaorma, un fast food delicios, dar sărac în vitamine şi nutrienţi. De aceea, hrana peruşilor trebuie completată în fiecare zi cu fructe şi legume proaspete:
- morcovi, ardei gras;
- frunze de spanac, salată verde, lăptuci;
- bucăţele de pere, pepene galben, banane şi orice alt fruct care pare să le placă, în afară de avocado şi fructele cu suc acidulat precum piersicile. Fructele acide pot declanşa diaree de scurtă durată, aşa că sunt recomandate numai în cantităţi mici.
Încearcă să le oferi legume şi fructe dintr-o sursă naturală, să nu fie stropite cu substanţe chimice. Spală bine legumele, taie-le bucăţi mici sau dă-le pe răzătoare. Dacă nu le-au mâncat, nu le lăsa să se strice printre gratiile coliviei. În magazine, găseşti şi pliculeţe cu seminţe pentru iarbă pe gustul papagalilor. Fă-i o surpriză înaripatului tău şi pune la încolţit, într-un mic ghiveci, seminţele. Lasă firele să crească de o palmă, să fie viguroase şi hrănitoare. Va fi o adevărată green party pentru amicul tău gureş.
Majoritatea peruşilor sunt foarte pofticioşi şi vor încerca să guste din ce ai tu în farfurie. Nu trebuie să le dai ciocolată, dulciuri, preparate pe bază de aluat şi tot felul de mâncăruri cu grăsimi animale. Brânzeturile sunt absolut interzise!
Pa-pa.