Vrei sa inveti sah? (3)

Vrei sa inveti sah? (3)

Pana acum ai invatat despre piesele de sah, mutarile pe care le poti face, asa ca a venit timpul sa afli si despre cum castigi. 

Ce inseamna matul? 

Matul este considerat scopul jocului. Atunci cand se da mat, partida se finalizeaza si cel care a dat mat castiga. Pentru a fi mat, trebuie ca regele sa nu mai aiba unde sa se deplaseze si sa fie in sah, fara a putea sa acopere sahul cu o alta piesa. Daca nu este in sah si nu are unde sa se deplaseze si nici alte piese nu mai pot fi mutate (fie ca nu mai exista pe tabla, fie ca sunt blocate), partida se finalizeaza prin pat sau remiza. In acest caz ambii jucatori obtin jumatate de punct.

Ce inseamna a da sah?

A da sah inseamna a ataca regele. Regele nu poate fi luat de pe tabla decat la finalul jocului, adica dupa mat. Asadar, un rege atacat trebuie neaparat sa se deplaseze din sah sau sa puna o piesa in calea sahului care sa protejeze regele. 

Ce este remiza?

Remiza inseamna egalitate. Nu castiga nici albul, nici negrul. Fiecare obtine cate jumatate de punct. Exista mai multe cazuri de remiza. Primul, a fost amintit mai sus (patul). Mai poate fi insa remiza si in cazul in care ambii jucatori convin asupra acesteia. Repetarea de 3 ori a aceleiasi mutari ale ambilor participanti la joc poate sa mai aduca remiza. Alte cazuri: 2 regi singuri pe tabla, rege plus cal sau nebun,  sahul etern sau regula celor 50 de mutari . 

Acestea sunt primele lucruri pe care trebuie sa le cunoasca un incepator cand doreste sa patrunda in tainele jocului de sah. Urmeaza si alte reguli importante cum ar fi rocada, en passantul sau alte notiuni importante din jocul de sah, tactici, strategii si deschideri.

Andrada Cioteanu,

scoaladesah.ro

6 răspunsuri:
| คlєxヅ a răspuns:

Eu tot nu m-am prins.

| cristina107 a răspuns:

Vreau si eu sa învat dar un pic cam greu

| taifu a răspuns:

Va sparglaughing)) iauzi cica sa "inveti" laughing)))

| Barsan a răspuns:

Stiu sa joc

| Mariaaa234 a răspuns:

Eu stiu sa joc chiar foate bine.

| bogda23 a răspuns (pentru Mariaaa234):

Si eu

Întrebări similare