| ionut16001235 a întrebat:

Am o curiozitate.
Cum se procedează în cazul în care vrei sa trimiți 10 -15 cărți prin poștă?

Răspuns Câştigător
| Furnicuta000 a răspuns:

Le pui intr-o cutie, o impachetezi bine cu scoci, pe o parte pui o foaie alba pe care scrii sus in stanga "expeditor" si sub nume si adresa ta si in dreapta jos scrii "destinatar" si sub numele si adresa celui caruia ii trimiti. Mergi cu pachetul la posta si ii spui ca vrei sa trimiti un colet. Iti va da o foaie sa o completezi cu aceleasi date de pe colet si platesti taxele postale.
Atentie! Daca vrei sa trimiti cu ramburs (adica sa iti dea bani pe el cel caruia ii trimiti si sa plateasca la destinatie), taxele postale le incluzi in suma pe care vrei sa ti-o dea. De exemplu tu daca ceri 50 lei pe ele, la ramburs scrii 50 plus taxele acelea (adica aduni suma).
Dar vezi ca o cutie cu 10-15 carti cantareste foarte mult deci probabil va trebui sa platesti vreo 15 lei pentru ca taxele sunt in functie de kg.
Eu nu te sfatuiesc sa trimiti cu ramburs (doar daca e o persoana de incredere) ca daca ea nu merge sa ridice coletul de la posta, coletul se va intoarce la tine si platesti inca vreo 15-20 lei deci pierzi bani aiurea.
Eu cand vreau sa vand ceva (lucruri personale) ii spun sa imi puna banii in cont si apoi trimit coletul. E si mai ieftin asa, 6 lei pana intr-un kg.

5 răspunsuri:
| Iote a răspuns:

Le faci colet si le expediezi.

| ionut16001235 explică (pentru Iote):

Trebuie doar sa ma duc cu acest colet( datele de expedierea trebuie trecute pe el?) la posta si Trebuie sa plătesc eu transportul sau exista si posibilitatea de a plăti destinatarul transportul?

| ionut16001235 explică (pentru Furnicuta000):

Mulțumesc!
În cazul în care aș trimite cărțile unei rude la ramburs trebuie să scriu doar suma pentru transport?

| Furnicuta000 a răspuns (pentru ionut16001235):

Am crezut ca vrei sa le vinzi.
Daca le trimiti unei rude si NU trebuie sa iti dea bani pe ele, platesti doar aia 7-8 lei sau cat o fi taxa (ca nu stiu cat cantareste coletul). Postarita o sa te intrebe daca vrei sa trimiti colet simplu sau cu ramburs si ii spui ca simplu iar pe foaia pe care trebuie sa o completezi la rubrica ramburs nu scrii NIMIC pentru ca nu trimiti cu ramburs. Daca postarita e draguta poate iti scrie ea foaia aceea.
Dar vezi ca mai e un rand de completat "valoare declarata" adica in cazul in care se pierde posta sa te despagubeasca cu suma aia dar se intampla foarte rar sa se piarda un colet (la mine nu s-a intamplat niciodata) de aceea majoritatea oamenilor trec 20 lei. Daca treci o suma mai mare vei plati si mai mult la transport.
Si nu exista optiunea sa plateasca destinatarul transportul, cine pune coletul la posta automat trebuie sa plateasca taxele postale. Daca vrea destinatarul sa iti dea banii inapoi cu alta ocazie asta e alta treaba

| Iote a răspuns (pentru ionut16001235):

T platesti, nu destinatarul. Dar daca destinatarul trebuie sa-ti plateasca c/v coletului, poti sa incluzi in suma de primit si c/v taxelor de expeiere.