| Raimondo99 a întrebat:

Am un teren destul de decent ca marime, si vreau sa construiesc o casa(de la fundatie).
Pe acest teren este deja o casa functionala(energie, apa etc) Mai am nevoie de aprobare daca eu fac constructia lipita de casa deja existenta? (material: bca) Iar dupa constructia acesteia o sa fac un cadastru sa fie corect gardul si sa intre si casa(2 camere,buc, baie, ceva de genu) in cadastru pe plan.
Pentru constructie o sa fac plan, plan de instalatie etc.

Ce parere aveti? Ce acte ar trebui?
Multumesc

6 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Mergi la primarie si întreaba i pe ei.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pentru noua casa vor trebui exact aceleasi acte ca pentru orice alta casa, in principal autorizatia de construire.

| Yuoia a răspuns:

Casa noua sau extindere, ai nevoie de aprobari.

| NLS a răspuns:

Fie ca e doar o extindere, fie ca e o constructie de la 0, ai nevoie de autorizatie de constructie,
iar pentru aceasta, trebuie sa soliciti certificatul de urbanism de la primaria localitatii pe raza careia se va construi.

In paralel ai nevoie de proiect de arhitectura de la arhitect, si de documentatia tehnica de la proiectant.

Pentru obtinerea autorizatiei de constructie nu ai nevoie de intregul proiect tehnic, doar de faza PAC
(care cuprinde pe langa studiul geotehnic sau memoriul tehnic de rezistenta, si niste planse de arhitectura (planuri, fatade, sectiuni, planul sarpantei), dar cele mai importante planse din aceasta categorie sunt planul si detaliile de fundatii de la rezistentist (inginerul proiectant)).

Cauta un inginer proiectant sau un arhitect, si iti va spune exact toate etapele, si tot ce ai nevoie.
Fara acestia doi, oricum nu poti construi nimic, care sa ramana in picioare (din motive legale, si de rezistenta mai ales).

PS: Daca constructia are o amprenta mai mare la sol, si doresti etaj, nu ai voie sa utilizezi BCA la partea de jos, doar deasupra. Asta daca vei avea placa de beton intre etaje.

Unde poti economisi: la alegerea constructorului (o poti construi chiar tu daca te pricepi, atata vreme cat respecti cu strictete proiectul tehnic dat de rezistentist), si la angajarea (sau nu) unui diriginte de santier.

In lipsa unui diriginte de santier care sa urmareasca respectarea lucrarilor, proiectantul este obligat prin lege (si contractul semnat cu tine) sa vina de 2 sau 3 ori sa constate daca s-au respectat indicatiile inscrise in proiect.
De obicei vine dupa ce sunt turnate fundatiile, dupa ce s-au turnat placile si stalpii (sau samburii, dupa caz)
si optional la sarpanta.
Ai nevoie de 2 semnaturi, pentru a continua cu etapele urmatoare.

| Raimondo99 explică (pentru NLS):

Inteleg, am citit undeva ca daca nu fac modificari la casa originala este voie, eu am in plan sa fac 2 camere, buc, baie intr-un spatiu cat mai mic lipit practic de casa care este in cadastru fara sa o modific. se poate face cu lemn fara aprobari sau acte?

| NLS a răspuns (pentru Raimondo99):

Vorbeste cu un proiectant sau arhitect, dar te asigur ca nu poti incepe constructia fara autorizatia de constructie. (Decat daca locuiesti in vreun catun de munte unde cei responsabili (primaria) sunt la 7 dealuri distanta)