Simpla atingere, ori spalarea cu apa a zonei afectate activeaza nociceptorii, amplificand senzatia de durere.
Ca sa revenim la subiectul intrebarii, acesti nociceptori raspund si la diverse modificari ale mediului din imediata apropiere a zonei vatamate. Una dintre aceste modificari este cea a concentratiei de ioni, care creste atunci cand punem sare pe rana, deoarece aceasta se descompune in ioni de sodiu si clor. Mai multi nociceptori sunt activati datorita cresterii concentratiei ionice, astfel ca senzatia de durere se amplifica. Cand spalam cu apa rana devenita foarte dureroasa la contactul cu sarea de bucatarie, practic scadem concentratia respectiva de ioni, micsorand numarul de impulsuri transmise de nociceptori spre maduva spinarii.
Sarea impiedica microorganismele sa se dezvolte (bacterii, virusi) datorita faptului ca absoarbe apa din acestea. Aceeasi proprietate ar putea sa fie utila si in cazul ranilor, in primul rand impiedicand ca aceste microorganisme care atunci cand avem o rana "incearca" sa ne invadeze corpul.
Si concluzia este ca este bine sau nu sa pui sare pe rana?
Da e bine, are efect de dezinfectant, sarea mai este buna, in anumite circumstante si pentru digestie sau cazuri de greata, afectiuni pulmonare.
Dhhyyyy întreabă: