| johnkenedy a întrebat:

vreau sa prestez servicii online de webdesign (photoshop, ilustrator etc) si web-development. Din cate am mai citit, trebuie sa depun o foaie la anaf pentru asa ceva?
A doua intrebare ar fi, pentru fiecare client trebuie sa depun acea foaie sau doar anual?
Cei care aveti experienta in asa ceva, ar fi de folos niste sfaturi, multumesc.

Răspuns Câştigător
| adryang78 a răspuns:

Poți face acest lucru în două feluri.
1. Pentru început, poți presta aceste servicii fără să-ți deschizi firmă. Poți lucra în sistem freelancer, dar să ții cont că piața este destul de mare, iar clienții cei mai "grei" din punct de vedere financiar vor cere factură. Dar pe moment poți începe să te înscrii pe platforme freelance și să licitezi pentru proiecte de acest gen și/sau prinzi mici comenzi de la prieteni, cunoscuți, prietenii unor prieteni etc. Oricum ar fi, aceste încasări înseamnă venituri, iar acestea trebuie declarate la ANAF. O dată pe an se depune o declarație unică online, prin care inițial ESTIMEZI ce venituri vei face pe anul în curs, 2019 să zicem. Este un formular PDF inteligent, îl descarci de pe site-ul ANAF și îl completezi. Îți faci cont pe Spațiul Virtual din cadrul ANAF și depui declarația. În baza acestei declarații îți va veni o decizie de impunere și vei plăti impozit 10% din venitul net (adică venit brut minus cheltuieli deductibile). Dacă estimezi un venit anual mai mare sau egal cu 12 salarii minime într-un an, vei plăti și CAS și CASS. Anul viitor, în 2020, vei depune o nouă declarație, RECTIFICATIVĂ, în care vei completa cât anume ai realizat în anul precedent, de fapt. Se va face o regularizare între cât ai estimat și cât ai realizat. Și tot așa.
2. Dacă ești sigur că vei avea succes pe nișa asta îți deschizi un SRL (6-700 de lei te costă, cu tot cu capitalul social, de 200 de lei). Iar în acest caz e treaba contabilului să-ți contorizeze realizările și să facă operațiunile contabile de rigoare, inclusiv declarațiile.
Succes!

7 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Auzi tu, foaie. Daca ai clienti seriosi - si ies bani cum trebuie, fa-ti atunci frumos un SRL, angajeaza-te cu salariul minim, ce iese in plus retragi ca dividende (5% impozit). Daca mai ciupesti cate 2-300 EUR din cand in cand, nici nu are sens sa te complici.

| Dismally a răspuns:

Trebuie sa-ti faci o firma, sa poti semna un contract, sa poti emite o factura., altfel slabe sanse sa gasesti clienti.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu depui o foaie, iti faci un PFA si un SRL si depui actele necesare in functie de caz

| johnkenedy explică (pentru GabiDumitrescu):

In primul rand, nu stiu nimic legat de asa ceva, de aceea am numit-o "foaie", in al doilea rand, nici macar nu am inceput nimic, nu am nici un client, trebuie sa caut, acum sunt doar in stadiul de informare inainte sa ma apuc de treaba, chiar e neaparat sa fac firma daca o sa am doar 2-3 clienti care vor doar niste chestii minore? eu intreb pentru ca nu sunt cunoscator de cauza.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru johnkenedy):

Portofoliu ai? Mai bine ia si lucreaza chestii pentru tine, ca sa ai un portofoliu online, apoi poti incepe sa cauti proiecte pe site-urile de freelancing, insa nu mai recomand in 2019 - efectiv nu mai putem concura cu indienii si pakistanezii ca si pret. Sfat de milioane: nu te complica sa lucrezi pentru romani.

| SuveranulAndrei10011 a răspuns:

Poți lucra ca Freelancer, oricum pentru tine cel puțin pe moment asta ar fi cea mai buna soluție.

| johnkenedy explică (pentru GabiDumitrescu):

Mersi de sfat.