Cel mai mult costa onorariul notarial si TVA la acesta. Onorariul este in functie de valoarea apartamentului, indicata de parti (vanzator si cumparator) iar TVA este de 19% din onorariul notarial.
De regula acesta este suportat de catre cumparator, care mai plateste si intabularea dreptului de proprietate in CF, in procent de 0, 15% din valoarea apartamentului.
Vanzatorul plateste extrasul CF pentru autentificare, in suma de 40 lei si eventual impozitul pe pretul primit.
M-ati cam bagat in ceata , apartamentul il cumpar de la o cunostinta care il vinde cu 15.000€, deci trebuie 19% din valoare + TVA + 0, 15%?
Am vazut si eu ca am gresit putin, la TVA, aceasta se calculeaza la onorariul notarial nu la valoarea apartamentului si am modificat raspunsul. In rest a fost corect.
Vezi aici un calculator de taxe notariale. Introduci suma in euro, bifezi fara credit si o sa-ti dea cat ai tu de platit in calitate de cumparator.
Multumesc, acum am inteles si cum mi-ati spus, am gasit pe un site unde mi-a facut sumele la tot. voiam sa va mai intreb. e posibil ca sa fi pacalit cu ceva cand cumperi un apartament, gen dupa cumparare sa trebuiasca sa platesti anumite lucruri care proprietarul nu le-a platit sau apartamentul sa fie sechestrat sau alte nebunii?
Este posibil daca tu sau notarul nu soliciti certificatul de atestare fiscala si adeverinta de la Asociatia de proprietari, de fapt acestea sunt obligatorii sa fie prezentate de vanzator.
AndrewR întreabă:
IItequillaII întreabă:
AlexMaftei2001 întreabă: