| Sawarekh a întrebat:

Ce mă fac cu părinții mei?

Ei își vor cumpăra curand un apartament curând, multa lume le-a spus că blocurile 2023, 2024 nu sunt sigure, legat de cum sunt construite.

Și ei sunt obsedați, doar asta au în cap, apartament in bloc nou.

Totuși, este adevărat așa cum se spune, cu privire la blocurile noi?

12 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu e deloc adevărat.
Atât timp cât cumperi de la un dezvoltător cat de cat serios un apartament în bloc nou este net superior oricărui bloc construit înainte de anii 90

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Eu nu am vazut nici un bloc nou daramat sau cu probleme. De fapt am vazut doar probleme cu utilitatile, acolo unde s-au facut cartiere intregi, fara infrastructura suficienta la apa-canal sau electricitate.
In schimb, am auzit ca majoritatea oamenilor fug de blocurile vechi, in special cele construite inainte de cutremurul din 1977, pentru ca alea chiar sunt facute la misto.

Lasa-ti parintii sa-si dea banii pe ce vor ei, ca nu au 80 de ani, sa iei tu deciziile in locul lor.

| gabicoo a răspuns:

Bieții părinți. Vor sa scape cu orice preț de tine?

| Dismally a răspuns:

Nu, blocurile noi sunt cat de poate de sigure. Cate blocuri noi ai vazut tu prabusite sau cu alte probleme grave?
Probmea poate fi la finisaje unde s-au folosit materiale mai ieftine, dar astea nu iti pun viata in pericol, doar iti vor crea disconfort.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Dismally):

Tocmai asta e buba. Ca sunt noi si oricat de prost ar fi mesterul si oricat de ieftine ar fi fost materialele, un bloc nu are cum sa se strice in 2-3 ani. Iti explic si de ce: Orice material folosit are o rezistenta care este trecuta in fisa de date atunci cand il cumperi. Si depinzand de producator, ingredient si reteta, materialul respectiv are o anumita rezistenta la elementele exterioare care vor afecta in timp. De exemplu un ciment slab calitativ care crapa in 4-5 ani dupa repetate schimbari de temperatura avand in vedere clima noastra, nu ai cum sa stii daca a fost folosit in acel bloc decat atunci cand a atins acest interval de timp, sau daca stii din start ca a fost folosit din surse sigure.
Exemplul cu cimentul e unul foarte banal si am introdus doar o variabila de temperatura in ecuatie. Dar mai ai si rezistenta la soc, vibratii, contractie, dilatare, etc.
Dar in final, depinde foarte mult de inginerul care a proiectat blocul si de investitorul lui.
Daca investitorul a dat bani putini pe materiale ieftine sau nepotrivite si inginerul este unul slab pregatit, blocul ala nu ai sa-l vezi ca se darama dupa doar 2-3 ani. Blocul respectiv va suferi modificari in structura sa mai tarziu putin.

Singura modalitate de a fi sigur de calitatea blocului respectiv, este sa fi la curent de ce investitori si ingineri au contribuit la construirea acelui bloc. Un exemplu foarte bun de ce am precizat eu e chiar in orasul meu (Bacau)
Pe strada Mioritei daca nu ma insel, unul dintre blocurile noi construite acolo acum cred ca mai bine de 4-5 ani, a suferit recent crapaturi in tencuiala oamenilor din apartamente. Si vorba aia, sunt blocuri noi dom'le. Sunt blocuri noi, dar cine le-a proiectat, nu a luat in considerare durata de viata si toate variabilele privind rezistenta tuturor materialelor.

| Dismally a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Aia spueam tencuiala cimetul despre care spui tu sunt finisaje, nu vor crapa grinzile, stalpii de rezistenta, acolo ar fi foarte grav dar exista niste normative care se respecta si la noi, nu se construieste ca la turci sau la chinezi.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Avand in vedere zona (seismica), ar fi culmea sa nu apara crapaturi in tencuiala. Crapaturi la 45 de grade sunt firesti.
Crapaturile orizontale, alea sunt grave.

Din pacate nu se mai face inspectia cladirilor la cutremure, Listele de Cladiri expertizate si incadrate la risc seismic nu au mai fost actualizate de prin anii 90.
Nici adaposturi anti-aeriene nu avem pregatite.

Sunt ingineri in constructii care habar nu au sa citeasca lista de Cladiri expertizate si incadrate la risc seismic. Nu stiu ce e aia clasa de risc I sau risc III

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

"multa lume le-a spus că blocurile 2023, 2024 nu sunt sigure"
foarte precisi anii astia. Vreun motiv anume?

| ioana748 a răspuns:

Da,este adevarat.

| suntserios a răspuns (pentru ioana748):

Răspunsul tău este bazat pe?

| MistarGoGu a răspuns:

Depinde! Doar un inginer constructor te poate ajuta! Exista aparatura pentru determinarea armaturii din structuri *( grinzi, stâlpi, pereți) un fel de ecograf portabil care spune cata armatura s-a băgat!
Legat de restul finisajelor *( tencuieli, instalații termice, electrice, sanitare tot el te ajuta )! Dar sa fie cineva cunoscut ție de încredere ca altul îți ia banii îți spune ca este o.k și după câteva luni îți cade tencuiala din tavan în cap!

| MistarGoGu a răspuns:

După cutremurul din 1977 pana la Revoluție se baga armatura grupa mare ca era ORDIN! După 90 când au început cu privații în construcții Dumnezeu CU MILA! ISC-ul corupt mai închidea ochii la abateri privind armatura din structurile critice *( grinzi, și stalpi )! Cu adevărat Ruleta Ruseasca când cumperi ceva în România!