De obicei gandirea asta apare la cei care nu reusesc sa faca fata.
Daca nu am face matematica mai mult decat vrei tu nu ar mai fi existat calculatoare azi, nu ar mai fi existat cladiri de sute de metri, nu ar mai fi existat masini samd
Si liceul si facultatea te ajuta atat cat vrei tu sa te ajute.
Da, daca visul tau e sa muti cutii intr-un depozit, faci degea lucrurile alea, dar poate unii vor sa devina ingineri si au nevoie de altul studii, sau poate vor sa devina arhitecti
"evenimentele care au schimbat istoria lumii sunt si ele necesare",hai sa fim serios,asta doar daca te intereseaza si esti curios,dar nu-ti ia nimeni gatul. Istoria Romaniei e mai mult decat suficient, nu toata istoria fiecarei tari, motiv de evaluare. Sa fim serios, asta doar te poate fascina, dar nu-ti da o paine sau mai multi bani unde lucrezi tu. Complet inutil. La istorie decat sa scrii 4 pagini, mai bine vezi un film (daca exista film facut dupa) despre lectia respectiva, mult mai interesant, vezi in cateva cadre si desprinzi de acolo o propozitie de un rand in comparatie cu ce scriem in caiete jumat de pagina. SUNTEM IN ANUL 2017, AVEM ATATA TEHNOLOGIE IN CASA, BUZUNAR, LA INDEMANA si totusi scoala tot invechita si comunista a ramas.
Da-mi un exemplu. Sunt convins ca pana si la IT ma pricep mai bine decat tine.
Sunt de acord ca materia Istorie e prea ingreunata.
Se invata prea multe detalii, in loc sa invatam esenta. Cine este cu adevarat interesat de istorie se va interesa pe internet, in carti in legatura cu detaliile, etc. Dar e important sa stim istoria lumii, nu a fiecarei tari. De exemplu sa stim in ce a constat razboiul civil american, scurt si la obiect.
Daca as face eu programa as lua fiecare continent la rand si m-as uita la istoria lui, as extrage ce este esential de predat.
Eu, dupa atatia ani de scoala, stiu istoria Europei la un nivel moderat, in rest despre celelalte continente stiu ca au fost in mare parte colonizate de europeni, vag.
Si filmele-documentare ar ajuta cu mult invatarea si intelegerea istoriei.
1.Exemplu in legatura cu ce?
2.Comunista pentru ca ne pune sa avem uniforme, e sustinuta ideea de izolare a celor mai putin destepeti, etc.
3.Ce este 1151? Ce face BIOS-ul? Cat hz duce un HDMI? Ce este hz? Ce face un molex? Cum rezolvi un.dll lipsa? Ce inseamna root la telefoane? Ce face modul "culoare spate" la televizoare? Intrebarile puse sunt in mare parte de hardware, dar daca esti mai bun decat mine la IT, ar trebui sa stii. Dar ma indoiesc, daca tu ziceai ca un joc se face jucandu-l.
Ei bine, dragul meu, eu nu vorbeam de toti, cum nici tu n-o faci. Vorbesc de cei care dau la biologie si n-au nicio treaba cu medicina, adica toti cunoscutii mmei care au dat bac-ul la biologie. Daca isi doreau cu adevarat sa devina medici, dadeau la stiintele naturii pentru a invata mai multa biologie.
Daca-mi bagi acum ceva gen *in ultimul an de liceu si-au dat seama ca vor la medicina* nu prea merge. De ce? Nu pot ei sa-nvete in nici un an atata biologie sa intre la medicina.
Sunt cunostinte minime pe care ar trebui sa le aiba orice om, indiferent de profesie. Ar trebui sa stie, macar, despre cei 4 regi pe care i-am avut, despre obtinerea Independentei, despre ceea ce am facut in anii Primului Razboi Mondial iar apoi, in anii celui de-al Doilea, despre "eliberarea de sub jugul fascist" (asa au invatat parintii nostri despre data de 23 august 1944), despre abdicarea regelui Mihai si multe altele. Multe nume ar trebui sa fie familiare oricarui roman: Ionel Bratianu, Ion Constantin Bratianu, Alexandru Averescu, Regina Maria, Ion Antonescu, Carol al II-lea, Ferdinand I, Iuliu Maniu, Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Iorga, Carol I, Gheorghe Gheorghiu Dej, Petru Groza, Nicolae Ceausescu, Take Ionescu, Nicolae Titulescu si asa mai departe. De asemenea, facand abstractie de istoria moderna si contemporana, orice roman ar trebui sa aiba cunostinte minime si despre Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mircea cel Batran, Basarab Intemeietorul, Vlad Tepes, Razboaiele daco-romane, Retragerea Aureliana, Continuitatea romanilor pe teritoriul nostru si asa mai departe. Nu mai vorbesc de notiuni din istoria universala: cele doua Razboaie Mondiale, Revolutia Franceza, Napoleon Bonaparte, Adolf Hitler, Iosif Stalin, Genghis Han, Carol cel Mare, Hannibal Barca, Alexandru Macedon, Ludovic XIV, etc. Nu vorbim de ce a facut Gigel in 1669, ci de lucruri importante pentru istoria lumii si pentru istoria tarii in care traim. Nu te pun sa-mi povestesti despre culturile Cucuteni si Gumelnita sau despre cardinalul Richelieu, te intreb despre prestatia lui Bratianu la Paris sau despre Arbitrajul de la Viena. Stii sa raspunzi? Daca esti inconjurat de oameni certati cu scoala, cu siguranta nu vei face o impresie proasta, insa intr-o discutie cu o persoana mai cultivata, va vedea respectivul cu cine are de a face.
P.S. Mie, dupa primele primele 6 cuvinte mi-ai facut o impresie proasta. Faci greseli gramaticale majore.
Sa-mi dai un exemplu in legatura cu ce poate invata de la tine. Si legat de punctul 3, as fi penibil sa iti raspund, desi recunosc ca la ultima intrebare nu stiu sa raspund.
Oamenii astia certati cu scoala sunt cei mai vocali. ) O intrebare inteligenta vad rar aici, in schimb, despre cat de naspa e la scoala si despre cat de prost e invatamnul romanesc, nu este zi in care sa nu vad 5-10 intrebari.
Esti un om terminat. Scoala e plictisitoare si incarcata, PUNCT. Acum ca pe tine te distreaza sa scrii 8 ore pe zi in 4 pereti e alta problema. De la mine ai putea invata in primul rand cum sa fii om. Totusi in cazul tau, ar trebui sa incep cu spalarea neuronilor, au cam ruginit, si din pacate esti tanar. „Educația este ceea ce rămâne după ce ai uitat tot ceea ce ai învățat în școală." — Albert Einstein
Sau mai bine zis de asta iti trebuie scoala elementara. Materia de 1-8 consider, cu materie mai putina (cam 30%) ar fi suficient sa fii format ca om. Apoi in functie de ce vrei sa fii, sa faci facultate direct. Salvezi ani din viata si timp asa, nu comentarii literare 4 ani de zile la liceu, functii trigonometrice, istoria lui Pasvante, geografia Antarticii s-a.m.d. Si in loc sa fie la scoala 6 ore de mate, mai bune ar fi 4 pe saptamana, iar 2 din ele sa fie adaugate ca ore de sport (copii de azi sunt lenesi,iar daca nu,nu stiu cum sa faca corect sportul, in plus sportul in echipa e oarecum mai interesant) sau ore care sa te ajute cu maturizarea, sa te pregateasca pentru viitor, ce trebuie sa faci ca sa supravietuiesti in diferite cazuri, stabilitate psihica, etc.
Poate eu nu mai vreau ore de romana, religie sau sport. Poate vreau sa se invete japoneza la scoala, poate vreau mai multe ore de mate. Ce faci in cazul asta? Poti sa impaci capra cu varza? Ca sa stii, tu vrei mai putina materie in timp ce omenirii i-a luat secole sa descopere nu stiu ce chestie pe care o consideri inutila. E logic sa stii ca exista America? In sec. XIV nu era. A trebuit ca Magellan sa moara ca tu sa stii ca Pamantul e rotund, s-a.m.d.
Daca vrei in plus, exista internet si carti! Oricum, profesorul nu face nimic mai mult decat sa-ti predea, sa te testeze si sa te evalueze.
Prietene, ramai la anime-urile tale, lasa discutiile astea.
Inca o data, care e problema ta daca se uita la animeuri?
cosmin_2270 întreabă:
chiftelutacrocanta întreabă:
stefanst2312 întreabă: