anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Pana la ce data se intabuleaza din oficiu proprietatile romanilor? Si acum in ce judete, zone ale tarii se desfasoara asta? Cum se poate ca inainte de intabularea din oficiu sa nu platetesti impozite catre stat iar dupa intabulare sa fi obligat sa platesti aceste impozite in cazul in care vinzi / cumperi un teren? E adevarat? Cine se pricepe la aceste aspecte, chiar mi-ati fi de mare ajutor!

Răspuns Câştigător
| mi25 a răspuns:

1. Nu se stie! Depinde de fondurile pe care le au primariile.
2. Masuratorile nationale si intabularea din oficiu nu se face pe judete, ci pe unitatati administrative locale: comune, orase, municipii. Sunt cateva unitati administative care le-au terminat.
3. Impozitele pe imobile se platesc la primarii. Acstea se platesc doar daca imobilele sunt inscrise in Registrul agricol si la Taxe si impozite din cadrul primariei pe raza caruia se afla imobilul.
3. Intabularea este una si impozitul este alta.
a) Intabularea se face la Oficiul cadastral;
b) terenurile sunt intabulate (rar sunt cazuri sa nu fie) la Cartea funciara pe numele proprietarilor vechi.
c) Proprietatea se demonstreaza prin inscrisul la Catea funciara sau la cadastru.
d) La primarie se tine evidenta imobilelor, dar nu certifica proprietatea, ci folosinta.
4. La tranzactia unui teren este necesar sa se duca la notar Certificatul fiscal. Daca proprietarul nu a platit impozitul, va plati la primarie impozitul restant, dar nu mai mult de 5 ani, cat este termenul de prescriptie.
5. Notarul, care incheie actul te tranzactie, comunica un exemplar si la primarie, unde proprietarul va plati apoi impozitul calculat.
Conform legii, proprietarul care a dobandit un imobil si l-a inscris la Oficiul cadastral, este obligat sa depuna la primarie Declaratie de impunere.
6. La vanzare-cumparare se platesc la notar trei taxe:
- taxa notarului - platita dupa intelegere, de regula vanzatorul.
- taxa de inscriere la cadastru - de cumparator.
- impozitul de 1% (daca terenul nu a fost tranzactionat in ultimii trei ani) sau 3% (teren tranzactionat in ultimii trei ani) din valoarea terenului; daca in contract se trece o suma mai mica decat valoarea din catalogul Camerei notarilor publici din raza unde se afla terenul, se plateste valorea prevazuta in catalog. Daca in contract se trece o suma egala sau mai mare, se plateste impzit la valoarea celor inscrise in contract. Acest impozit este pe tranzactie, nu pe folosinta, care se plateste separat la primarie.
In orice caz, pana nu se incheie documentele in urma masuratorilor la nivelul unitatii administrative, nu poti sa vinzi terenul pana nu face masuratoarea acestuia un specialist cadastral autorizat.

3 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Proprietar esti doar daca ai imobilul/terenul intabulat pe numele tau.
Daca devii proprietar, atunci trebuie sa platesti impozit.

| MiraMiraMira987654321 a răspuns:

Nu se intabuleaza din oficiu, ci gratuit.
Tu trebuie sa te ocupi de procurarea actelor si inscriere in CF.
Aceasta intabulare gratuita se face in Moldova, Dobrogea, Muntenia. In zonele tarii unde nu a existat pana acum Carte Funciara.
Cum in Ardeal Cartea Funciara exista de pe vremea Austro-Ungariei, ei nu beneficiaza de aceasta facilitate.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru mi25):

Multumesc!