Intrebarea clasica… e mai buna o masina cu benzina sau una cu motorina?
Aici apar multe stereotipii… de genul "normal ca diesel, ca e mai economica" sau "in nici un caz diesel pentru ca motorina ingheata iarna" sau "diesel-ul e puturos si produce zgomot si trepidatii".
Evident, aceste stereotipii sunt de pe vremea strabunicului cand ara cu tractorul sau cand conducea tancul in razboi. Motoarele au evoluat mult de atunci. Si cele diesel si cele pe benzina.
1. "Diesel-ul e mai economicos". Diesel consuma mai putin decat o benzinara. Daca insa faci spre exemplu 8000 km pe an nu are sens sa-ti cumperi diesel. Acum cred ca mai tine si de gusturi, mie-mi plac tare mult motoarele diesel.
2. "Masinile cu motoare diesel au probleme iarna pentru ca ingheata motorina". Vreau sa va intreb daca acolo unde locuiti exista temperaturi sub 35 de grade cu minus. Daca exista, sa stiti ca motorina ingheata sub aceasta temperatura, si va recomand o masina pe benzina. Daca nu atingeti temperatura asta, don’t worry, there’s no sugar!
3. Diesel-urile sunt mai puturoase, fac zgomot si trepidatii. Corect. Numai ca acelea se numesc tractoare. Motoarele diesel de ultima generatie common rail care echipeaza autoturismele nu se incadreaza in aceasta categorie. Un motor common rail turbo (cam toate masinile diesel de ultima generatie sunt echipate cu astfel de motorare, exceptandu-le pe cele din grupul vw-audi, care sunt echipate cu TDI-uri, alta tehnologie, alta mancare de peste), dupa ce i s-a activat turbina adica dupa vreo 1800-2000 turatii, arde pamantul, si face de ras pe orice benzinar de aceeasi capacitate pentru ca motoarele diesel au o calitate imbatabila: au cuplu mare la turatii mici. Asta te ajuta sa ai nerv incepand de la turatii joase, nu trebuie sa sari de 4000 turatii ca la benzina ca sa fie nervoasa. Deci cu dieselul ma intrec cu orice benzina.
La mine nu ajunge temperatura sub -35 C. eu sunt din ct acolo nu sunt temp scazute.
eu ma refer la un logan fabricat in perioada 2004-2005
Cum zicea mai sus, dieselurile sunt mai puturoase. Dar au un consum mai mic, si din cate stiu eu, mai putini cai putere. Dieselurile sunt mult mai voluminoase, si mai grele
Motoarele pe benzina consuma mai mult, au mai mare putere, sunt mai usoare, turatii mai mari si mai silentioase. Si pot fi trecute pe GPL.
Eu am logan pick-up pe diesel l-am luat de cand au aparut ele, are aproape 100 000 (masina de transport pentru. firma) Si sunt cat de cat multumit de el. Dar recomand benzina. Il treci GPL, costa putin alimentarea, are viata, si este foarte frumos sa il simti in cuplu.
Http://www.autovit.ro/dacia-logan-C27353461.html
Asta ar fi un logan bun.
Iti dau link-ul cu preferinte, si ti alegi acolo un logan. L-am bagat diesel.
http://www.autovit.ro/......-//diesel/
Vlad162 întreabă:
steredumbrava întreabă: