Somaj(prestación contributiva) iei numai daca ai lucrat minim 360 zile. Daca ai lucrat mai putin, poti accesa doar ajutorul(subsidio por desempleo).
Incearca totusi sa suni(daca vorbesti limba spaniola) sa te lamureasca in cazul in care s-a modificat ceva din cauza situatie pandemice sau acceseaza pagina lor online.O poti traduce cu Google deci cred ca e mai simplu.
Amicul tau se refera la faptul ca o persoana poate lua somaj si mai apoi ajutor in cazul in care se incadreaza la acest ajutor dupa si nu si-a gasit inca de munca.Dar in cazul in care ai muncit mai putin de 360 de zile in ultimii 6 ani, nu ai dreptul la somaj.Te incadrezi doar la ajutor.Si asta numai daca nu ai renuntat tu la serviciu.Atat somajul cat si ajutorul se dau numai in cazul in care ai fost dat afara sau ti s-a incheiat contractul de munca si nu ti s-a mai prelungit. Daca ai plecat de buna voie, nu ai dreptul la ajutor de la stat.
Buna! Pentru a primi somaj(paro/prestación contributiva), trebuie sa fi muncit minim 360 zile in ultimii 6 ani.In cazul in care ai muncit mai putin de atat, poti opta doar pentru ajutor(subsidio por desempleo). Pentru asta trebuie sa fi cotizat la somaj cel putin 3 luni daca ai obligatii familiale(copii minori, persoane adulte in grija etc.)sau 6 luni daca nu ai obligatii familiale.
Poti gasi mai multe informatii aici :
https://www.sepe.es/HomeSepe/Personas/distributiva-prestaciones
E contractul doar jumate de an, atat se lucreaza acolo, am dreptul la ajutor ca am vreo 270 de zile si am nevoie de 180 dar persoana asta mi-a zis ca s-au schimbat legile si nu se mai da ajutor decat celor care au avut deja un somaj bagat inainte. La mine e prima data cand bag.Ma intelegi? ca nu stiu cum sa iti mai explic sa ma intelegi.
Eu inteleg, dar cred ca din pacate tu nu ma intelegi pe mine. Poate ca nici eu nu reusesc sa explic asa bine.Nu stiu exact unde intervine buba comunicarii.
Cel mai sigur, suni si ii intrebi direct pe ei sau intri pe pagina lor. Dupa cum am zis si in raspunsul anterior, daca s-a schimbat ceva din cauza si pe perioada pandemiei, din pacate nu stiu sa iti zic.Cei de la SEPE sunt cei mai in masura sa te informeze Sau pe pagina guvernului Spaniei, ai link-ul mai sus.Si acolo gasesti formele de contact.
Ideea ar fi sa depui cat mai repede actele pentru ca daca nu depui in primele 15 zile, exista posibilitatea sa pierzi o luna de ajutor/somaj care nu se plateste retroactiv in majoritatea cazurilor.
Nu are sens sa te superi pe mine pentru ca ai senzatia ca nu te inteleg.
Numai bine!
Am inteles.Atunci este mai greu.Totusi nu lasa lucrurile asa. Sfatul meu este sa incerci asa cum stii tu sau amicul tau. Daca actele sau cererea sunt indrumate gresit, este foarte probabil ca ei sa te sfatuiasca si sa iti dea alte optiuni, sa iti zica ce ai de facut.De obicei sunt foarte amabili.Totusi sunt niste banuti si e pacat sa ii pierzi.
Multa bafta!
Da.Daca cumulezi intre 360 si 539 de zile, ai dreptul la 4 luni. Daca ai intre 540 si 719, ai dreptul la 6 luni si creste durata cu cat cumulezi mai multe zile daca nu incepi sa lucrezi din nou avand in vedere ca ai spus ca acolo unde esti muncesti cate 6 luni.
Calculezi si te orientezi.
Multa sanatate si numai bine!
Pai depinzand de data la care a fost depus si aprobat, poate sa vina peste o luna.Adica daca a fost aprobat dupa data de 15 decembrie, de exemplu, prima plata se va face aproximativ pe data de 10 februarie. Daca s-ar fi aprobat inainte de 15 decembrie, prima plata ar fi fost facuta pe 10 ianuarie.Asta e doar un exemplu asa ca sa nu ma intind sa explic prea mult si sa intelegi practic ce vreau sa zic.Plata se face de obicei in 10 a lunii aproximativ.
Important este sa fii sigur ca ai dat numarul de cont corect si valid pentru a fi sigur ca ii primesti.
In legatura cu faptul ca ar putea sa "se razbune" acel amic nu stiu ce sa zic...Sincer daca absolut totul acum s-a desfasurat online, fara prezenta obligatorie(nu stiu cum au organizat ei lucrurile pentru ca eu din 2019 m-am intors in Romania deci ce s-a schimbat pe perioada pandemiei chiar nu stiu) si are toate actele tale, sa zicem ca exista si aceasta posibilitate, insa foarte mica.Insa daca tu stii ca ai fost acolo, la ghiseu personal, nu este posibil ca el sa fi facut asta.
In cazul in care da, poti solicita ajutorul din nou.Dar sa speram ca o simpla cearta nu duce la astfel de consecinte grave
El a facut cerere a doua oara pe 11 ianuarie, pe prima au refuzat-o.iar acum s-a aprobat si zice ca am de luat pe 2 luni banii, decembrie, ianuarie.mi-a dat poza cu cat am de luat.el mi-a zis ca sa ma uit pe card pe 4, 5, 10 februarie.acuma mi-e frica sa nu fi dat contul lui acolo sa-i intre lui sau sa nu mai semneze online cand ma cheama ei la semnat.acum astept sa vad luna viitoare ce bani intra, daca intra. Eu cred ca el a bagat cerere de somaj 360 de zile de-aia nu au aprobat-o prima data ca nu am avut zile.