Salut,
Pot sa iti raspund partial.
1. Exista o formula, nu matematica. In acea formul pot sa intre sau nu diverse alte variabile, care la anumite imobile sa existe (gen lift), iar la altele sa nu existe.
Eu as incerca intai sa vorbesc cu un alt administrator de la un alt bloc. Daca nu merge, as merge la o firma de administrare blocuri si as intreba acolo, pentru ca la final sa ma duc la un avocat sau eventual politie (desi nu prea e de competenta lor pana la un punct).
1. Da. Se calculează totalul cheltuielilor comune și se împarte la numărul de persoane total, apoi se înmulțește cu nr. de persoane din apartament, la care se adaugă cheltuielile pe suprafață (căldura) în funcție de ce suprafață are apartamentul tău;
2. nu;
3. habar n-am, dar e posibil să-i dai în judecată dacă nu există o cale de înțelegere amiabilă.
1.Nu exista o formula matematica, poate doar regula de 3 simpla, in unele cazuri.
2.Este importanta doar la inceput, pentru calculul cotei-parte a fiecaruia din spatiile comune si a cheltuielilor pentru acestea si cele pe suprafata apartamentelor.
Cred ca un exemplar al cartii tehnice trebuie sa existe la Inspectoratul de Stat in Constructii sau la primarie.
3.Incerci o rezolvare amiabila sau faci o sesizare la Asociatia de proprietari si, daca nu se rezolva, te poti adresa instantei de judecata.
1) Da, formula se numeste inmultirea.
2) Iti vizitezi unul din colegii tai, administratori, care au inca o copie a cartii sau al registrului si o imprumuti.
3)Impui cateva reguli si in unele cazuri usor disperate, le asculti sfaturile locatarilor(si le alegi).
Cristi mihailov daca dumneavoastra o cunoasteti formula puteti sa-mi spuneti si mie in ce consta?
Salut,
E o HG si o lege pe partea asta. Sunt foarte multe situatii.
Daca te ajuta, uita-te te rog in comentariile urmatoare:
http://www.romaniaforum.ro/topic/563-cum-se-calculeaza-intretinerea/
Dupa ce as citi legile atasate acolo (vezi ca ai nevoie sa iti creezi un cont ca sa poti accesa documentele), as verifica ca citesc legea 230/2007 actualizata in plus si cu normele de aplicare ale ei. Apoi m-as mai duce si pe site-ul
http://intretinerea.info/
Si as suna la contactul de acolo si as intreba ce a mai ramas de lamurit.
Dupa ce am inteles cam tot ce se poate din link-urile alea doua, m-as duce pe net (ca e mai simplu) si as intreba la primaria de care apartii (de sector, de oras, etc) daca administratorul este atestat. Daca nu este, atunci e nasol. Dar banuiesc ca este, oricum verifica. E mai sigur.
Apoi as continua sa citesc normele de aplicare ale legii din nou, ca sa inteleg situatia. Si m-as arma pentru lupta.
La intrebarea ta, daca cartea tehnica a imobilului se poate recupera: da, trebuie sa se mearga la primarie pentru asta. E obligatoriu ca fiecare asoc de proprietari sa o aiba. Altfel apar amenzile. Insa nu te speria, aceasta carte tehnica nu prea exista la multe asociatii de proprietari. Asta insa nu este o scuza.
Si da, se foloseste in calculul intretinerii, la calculul de cota-parte indiviza de proprietate, conform normelor metodologice din HG 1588/2007 – Norme de aplicare la Legea 230/2007 - articolul 44. Trebuie sa verifici daca a mai fost actualizata.
3. In general, dar nu sunt sigur ca mereu, accesul la spatiile comune poate fi restrictionat daca majoritatea proprietarilor au cazut de acord la schimbarea destinatiei spatiilor comune. In plus daca si-au dat acordul TOTI locatarii direct afectati pe orizonala si verticala. Asta ar trebui specificat in regulamentul de functionare al asociatiei de proprietari.
De asemenea citeste si urmatoarele link-uri (nu au informatii directe, dar importante):
http://www.avocatnet.ro/......torul.html
Sper sa te mai fii ajutat asta un pic.
catalin542000 întreabă: