| SuperCoolDude a întrebat:

Salut!

Vreau să plec în străinătate la muncă, dar problema este că NU am buletin normal (de plastic cum are toată lumea, ci din acela provizoriu.)

Cunoașteți pe cineva care ar putea să mă ia în spațiu doar pentru a întocmi actul? Sunt dispus să îl plătesc, doar să pot pleca.

Ai mei au pierdut casa în urma unei licitații și locuiesc cu chirie ( și eu și ei, dar separați). și nah, care spațiu, atunci cand stai cu chirie?!

De aia îmi tot fac anual buletin temporar, dar vreau să plec și trebuie să am unul normal.

Am citit pe net că există puține riscuri pentru persoana care ia pe cineva în spațiu, dar oricum nu sunt eu conflictual, ci doar vreau să plec din aceasta minunată țară, unde traiul este de 500euro... spre posibilități mai bune.

Cine îmi recomandă și mie o soluție? Știți pe cineva dispus să ia persoane în spațiu, contracost? Parca văzusem si pe net anunțuri

Dau funda răspunsului util

24 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Bunicii sau o ruda te pot lua in spatiu!

Răspuns utilizator avertizat
| darrio2007 a răspuns:

Vezi printre rudele tale, cunostinte, prieteni. Nu-ti pot recomanda pe cineva pe care nu-l cunosc si nu te cunoaste.

| relian a răspuns:

Vad spui stai cu chirie,aia e tot,cand stai cu chirie aia inseamna, ai fost luat in spatiu, deci esti deja luat, nu vad ce tot incerci sa cauti.

Ori stai in chirie ilegal? Daca stai ilegal atunci intr-adevar nu esti luat in spatiu, deci trebuie sa stai legal, in chirie cum zici.

| Floridori a răspuns:

Daca ai nevoie doar pentru asta ca cineva sa te ia in spatiu, nu mai bine iti faci pasaport?
Daca ai nevoie pentru altceva, atunci e alta poveste.
Dar daca e doar pentru a calatori, e mai simplu sa iti faci direct un pasaport.

Multa sanatate si numai bine!

| mi25 a răspuns (pentru relian):

Nu este tot una chiria cu domiciliu.
Daca stai cu chirie poti sa iti stabilesti acolo resedinta, nu domiciliul. La noi, in Romania, cele doua sunt difrite. Resedinta este cu viza de flotant.

| mi25 a răspuns (pentru Floridori):

Daca nu poate sa-si faca CI normala, poate sa-si faca pasaport? Pasaportul este asemenea cartii de identitate permanente.

| relian a răspuns (pentru mi25):

Asa si daca eu nu am casa,deci is matur,nu am casa,nu am bani sa cumpar casa,stau cu chirie ce fac? Nu fac aia act ca nu am eu casa,ca nu am domiciliu,pffff ce rahat.
Deci in RO domiciliu c e inseamna? Cum am zis eu is matur,am stat cit am, fost copil in casa parintilor,acum plec de acolo,ma mut,am prietena, vreau sa imi fac familia mea, dar stau cu chirie pentru ca casa nu am bani sa iau.
Deci statu in chirie nu-i domiciliu? In alte tari ala e domiciliu, acolo unde locuiesti in acel moment, faci ID pe adresa aia, cei ala domiciliu? Ce timpenie

| Floridori a răspuns (pentru mi25):

Din cate stiam, da.Cel putin, in urma cu cativa ani, se putea.
Nu stiu daca s-a schimbat ceva intre timp, dar este o idee.Nu costa nimic sa intrebe la pasapoarte si sa se intereseze.
Daca ar reusi, ar fi super pentru el.

| mi25 a răspuns (pentru relian):

Da, asa este.
Am avut un caz in care cineva avea casa construita intr-o zona de case de vacanta intrata de curand in intravilan si cei de la Evidenta populatiei nu au vrut sa-i faca CI pe adresa respectiva, deoarece la efectuarea PUZ-ului nu s-au dat nume la strazi si nr. de casa.
Ba, mai mult, casa intrase la partaj in procesul de divort si exista hotarare judecatoreasca ca era proprietatea respectvului.
I-am deschis proces la judecatorie pe motiv ca nu se respecte Art 28, alin.(1) lit.c) din Ordonanţă de urgenţă 97/2005.
Culmea, judectoria a respins actiunea, doar tribunalul a dat o decizie conforma cu legea.

| relian a răspuns (pentru mi25):

Casa de vacanta nu este domiciliu,este casa de vacanta,ala avea locuinta deja, avea domiciliu, pai ce vrei sa faci ID pe orice casa, cabana ai?
Act se face acolo unde locuiesti zi de zi, aia e tot.Aia nu aveau cum face act,chiar de ar fi vrut ca nu avea strada nume si nr laughing ce voiai sa scrie acolo?
Am zis nu stiu ce legi is in RO,am pus o situatie teoretica,stau cu chirie, stau cu prietena mea, cu nevasta, ce fac? Nu imi fac aia act ca nu am domiciliu, adica cei ala domiciliu?

Eu asa stiu,, domiciliu este locu unde stai zi de zi legal.Ca de stai asa la mica intelegere cu proprietarul,atunci da nu ai dovada ca tu stai acolo, dovada adica ceva hirtie.
Dar daca stai in chirie legal, deci contract totu in regula, pai de ce nu imi face act?
E o timpemnie cum am zis, dar daca legea cere 2 domicilii, o fi, nu stiu ce rahaturi is pe acolo, de fapt in RO cei bun laughing nimic

| dannyel86 a răspuns (pentru mi25):

Pe Art 28, alin.(1) lit.c) mi s-a respins si mie, chiar de catre Evidenta Populatiei, socilitarea de a mi se elibera o noua carte de identitate. Au zis ca ei nu pot face asta, desi legea spune altfel. Mi se pare un abuz. Chiar nu se poate face nimic fara a introduce cerere de chemare in judecata la instantele judecatoresti?
Ce a decis tribunalul in cazul tau? Multumesc!

| mi25 a răspuns (pentru relian):

1. Aceasta persoana avea casa de locuit in zona caselor de vacanta si acolo locuieste si acum. Si nu are alta casa de locuit. Deci se incadreaza in prevederile art.28, pct.(1), lit.c) din Ordonanta de urgenţă 97/2005, care spune la:
Art. 28 (1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu:
c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit. a) şi b);
Persoana respectiva nu avea nevoie de verificarea politistului, deoarece avea hotararea judecatoreasca de la partej.

2. Daca ai mai multe case unde poti locui, domiciliul ti-l poti stabili la oricare din ele, dar numai la una. La celelalte iti poti stabili resedinta, dar numai pe rand, nu deoadata.

3. Da domnule, se poate face CI pe o locuinta fara strada si fara numar. Nu scrie nimic, nici strada, nici numar. Si in prezent sunt inca sate care nu au strada si numar la adresa.
Stii ce le-a spus completul de judecata de la tribunal format din trei judecatori – in decizie definitiva si obligatorie? Nu e de vina cetateanul ca cei Din Consiliul local, atunci cand au facut PUZ-ul nu au dat denumiri la strazi si nr. la case, asa cum prevede legea.
Eu am actionat conform legii, nu cum credeam eu. Si ceea ce am spus este dupa lege.

4. Legea nu distinge intre tipul de case (chiar daca este de vacanta): trebuie sa existe si sa fie doar locuita.

5. Vezi, aici este o problema: cu domiciliu. Daca nu dovedesti ca ai locuinta sau te-a luat cineva in domiciliul lui, nu poti sa ai CI permanenta.
Dar nu prea vor sa ia in domiciliu pe altcineva, deoarece odata cu domiciliul stabilit nu mai poate fi dat afara, daca nu vrea sa plece de buna voie, decat cu hotarare judecatoreasca.
Da, este o anomalie al legislatiei.

6. Domiciliul este locul unde stai zi de zi legal, cu o conditie: sa fie proprietatea ta sau sa fi luat in domiciliu.

| mi25 a răspuns (pentru dannyel86):

Intai am fost la judecatorie care a respins actiunea. Am facut apel si tribunalul a decis ca Primaria, prin Biroul evidenta a populatiei sa-i elibereze persoanei respective act de identitate permanent pe adresa unde locuieste.
Precizez ca persoana respectiva nu avea alta locuinta.

| mi25 a răspuns (pentru dannyel86):

Si inca ceva: Daca vrei sa deschizi actiune, mai intai trebuie sa faci cerere scrisa la Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor. Raspunsul il atasezi la Cererea de chemare in judecata.

| dannyel86 a răspuns (pentru mi25):

Multumesc pentru raspuns! Este foarte util! Locuiesc intr-un apartament de cand m-am nascut (1986), iar Primaria refuza in ultimii ani sa-mi elibereze dovada de domiciliu (suntem in litigiu cu administratia locala, iar Politia pare a fi in subordinea lor si nu respecta legea). Am nevoie de carte de identitate permanenta, pentru ca cea provizorie mi-a facut numai probleme, chiar pe teritoriul tarii.

| mi25 a răspuns (pentru dannyel86):

Evidenta populatiei nu pare sa fie in subordinea primariei, ea este in subordinea primariei.

| SuperCoolDude explică (pentru relian):

Fratimiu. atunci când te duci să îți faci buletinul, trebuie să declari că stai undeva.

Pentru buletin normal, trebuie să ai actul casei și cineva să semneze pentru tine. Asa se stabilește că ai un domiciliu stabil. În plus, ăsta e tipul de buletin cerut de cei de la pașapoarte.

Nu stau ilegal.
Dar tipul buletinului nu permite plecarea în străinătate. Așa e legea făcută.

De reînnoit îl reînnoiesc oricum anual, dar buletinul provizoriu nu poate fi folosit ca act VALABIL pentru plecarea înafara pentru că NU este un document stabil, să zicem. (e doar temporar).
Oricum trebuie să revii în țară să îl reînnoiești și asta presupune drumuri între state și timp și bani. O întreagă tevatură birocratică, doar pentru că sunt chiriaș fără un domiciliu stabil. Iar legea vrea altceva.
Înțelegi matale problema?

Că tipul buletinului îți limitează niște opțiuni. Iar eu aș cam vrea buletin normal, dar nu am 50de mii de euro, să fiu eu proprietar pentru actul de casă straight face, nici rude curajoase să ma ia în spațiu, iar în chirie convingi cu greu o persoană străină să te ajute.
Dar mai sunt cazuri în care poți plăti pe cineva doar pentru a figura într-un spațiu. Cam asta e treaba. Te-ai lămurit? happy

| SuperCoolDude explică (pentru DracuIa):

. dacă vrea.

Bine zis

| SuperCoolDude explică (pentru relian):

Exact.

Bun venit în birocrație!

Trebuie să ai 50de mii de euro pentru a fi proprietar, să ai actul casei și să ai casa ta, într-o țară săracă pentru a se considera că ai domiciliu.

Iar dacă stai în chirie și ai buletin temporar, ești limitat și se uită lumea urât la tine (lq bancă, pașapoarte și la diverse ghișee).
Minunat.

| SuperCoolDude explică (pentru mi25):

Deci legea te cam îngrădește să ai casa ta cumpărată pentru a fi declarat cu domiciliu. mda

| relian a răspuns (pentru SuperCoolDude):

Nu nu inteleg,eu daca stau cu chirie am act,am contract care arata ca eu acolo locuiesc.
Poate ca eu nu am bani sau poate ca nu-s curios sa imi cumpar casa niciodata.
Nu este vorba de democratie,este vorba de prostie,de legi idioate. Cind zic ca legile in RO si in general in lume is naspa unia zic ca nu-i asa.
Uite in America odata ce ai un contract,ala e domiciliu tau,astia iti fac ID.
Unde pui ca majoritatea pe aici stau cu chirie,nu ti se face act provizoriu,ti se face act normal,nici nu stiu daca este ID provizoriu.
Lumea se uita urat? Sa se uite, tu iti vezi de treaba ta, doara nmu te tine lumea de caszare, masa si ce mai e.
Problema la romani asta e, ca unora le pasa de lume laughing ar trebuie sa nu le pese, sa nici nu bage in sama rahaturile lumii.
Deci eu nu-s lamurit deloc.Pe vremea comunistilor oamenii nu aveau act de proprietar laughing si aveau acte,aveau buletin permanent, atit cei de la case cit si cei de la bloc.
Deci pana si pe vrmurile alea erau lelgi mai bune, decat ce este astazi, asta daca spui si este cum spui, adica ca trebuie sa fii proprietar sa ti se faca acte, ori daca stai cu chirie nu iti face.

| haileewatson a răspuns:

Presupun ca ai rezolvat pana acum, dar poti sa-ti faci pasaport folosind buletinul provizoriu, si cu pasaportul poti merge oriunde.

| SuperCoolDude explică (pentru haileewatson):

Interesant.
Stiam contrariul. Unul din fratii mei a vrut sa plece la munca in Germania la un moment dat si a avut aceeasi problema. De la el am prins ideea asta sincer. Stiu ca a trebuit sa fie luat in spatiu pentru a putea emigra la nemti. S-a si stabilit acolo. Pare-mi-se ca a contribuit la o casa care a ramas pe urma sa, dupa ce a murit soacra lui si casa i-a devenit proprietate.
Dar daca e adevarat ca se poate face si cu buletin temporar, merita încercat. Mersi de pont. Misto avatar.