De regula agentiile cauta sa incaseze comision de la ambele parti, vanzator si cumparator.
Sunt 3 situatii:
-Cand vanzatorul se adreseaza unei agentii, pentru ca aceasta sa-i gaseasca un cumparator, atunci sigur el va plati comisionul, cumparatorul nu trebuie sa plateasca.
-Cand cumparatorul se adreseaza unei agentii, pentru ca aceasta sa-i gaseasca un apartament, atunci el va plati comisionul, vanzatorul nu trebuie sa plateasca.
-Cand ambele parti se adreseaza unei agentii atunci ambele vor plati comision.
Intrebi cat este valoarea comisionului. Ceea ce ti se comunica este ceea ce trebuie sa platesti tu daca vei cumpara un imobil prezentat de ei. Cat/daca plateste si proprietarul nu e problema ta.
In general comisionul este intre intre 0-3% in functie de imobil, dar, in cazuri speciale, poate urca pana la 10% sau chiar mai mult.
Plateste cine semneaza contract cu agentia. Daca agentia are contract si cu vanzatorul si cu cumparatorul, va lua bani de la amandoi.
De obicei vanzatorii refuza sa semneze contracte dar accepta sa fie trecuti in baza de date a agentiei. In acest caz agentia ia bani doar de la cumpărător.
Depinde cum se intelege agentia cu proprietarul. Unii proprietar platesc ei comisioanul, altii nu asa ca agentia cere comisioanul de la cumparator
Întreabă din prima când mergi la ei. Există și posibilitatea să plătească și vânzătorul din comision. Totuși, eu am umblat pe la foarte multe agenții și de fiecare dată cumpărătorul plătea comisionul.
Chiar vara asta am cumpărat apartament prin agenție și eu am plătit comisionul integral, pe lângă prețul apartamentului
Cine a incheiat un contract de intermediere, plateste comision.
Acesta poate fi atat vanzatorul cat si cumparatorul.
Vanzatorul nu e nevoie sa se adreseze unei agentii. Ar fi fraier sa o faca. Nici nu se prea intalnesc astfel de situatii. E de ajuns sa puna anunt intr-un ziar sau pe un site de imobiliare ca ii sar in cap toate agentiile din oras. Intai incearca sa-l convinga sa semneze contract cu ei, iar daca acesta nu vrea n-au incotro si se multumesc doar cu inca un imobil in baza de date unde sa-si aduca clientii.
Pe de alta parte cumparatorii nu pot fi depistati de agentii daca acestia nu pun anunt sau nu li se adreseaza lor. Chiar daca ar pune anunt agentia nu le-ar prezenta imobile fara a semna contract cu ei. Deci cazul in care cumparatorul nu plateste comision iarasi nu prea exista.
"-Cand vanzatorul se adreseaza unei agentii, pentru ca aceasta sa-i gaseasca un cumparator, atunci sigur el va plati comisionul, cumparatorul nu trebuie sa plateasca.
-Cand cumparatorul se adreseaza unei agentii, pentru ca aceasta sa-i gaseasca un apartament, atunci el va plati comisionul, vanzatorul nu trebuie sa plateasca."
Te afli intr-o eroare, bineinteles ca in general vor plati ambii. Nici o agentie serioasa nu face munca patriotica, asa ca va intocmi contracte cu ambele parti. Cine nu accepta e trimis la plimbare.
Exceptie fac in general imobilele noi, unde un dezvoltator iti pune la dispozitie 10, 50, 100 sau mai multe apartamente de diferse tipuri si la diferite preturi si atunci in general se ia comision doar de la proprietar. In situatia asta se ia in considerare volumul posibil de vanzari si se poate accepta comision doar dintr-o parte. In rest trebuie sa fii foarte slab ca agentie/broker imobiliar sa accepti comision zero de la vreuna dintre partile din contract.
"Intai incearca sa-l convinga sa semneze contract cu ei, iar daca acesta nu vrea n-au incotro si se multumesc doar cu inca un imobil in baza de date unde sa-si aduca clientii."
Doar agentiile/agentii foarte slabi fac asta. Chiar si ca proprietar ar trebui sa te feresti de astfel de intermediari, pentru ca, la cat de prost negociaza cu tine, acceptand o conditie de genul asta, la fel de slab este in negocierea cu potentialul cumparator, la fel de prost iti prezinta/promoveaza imobilul, etc.
Normal, cine nu accepta sa plateasca pentru serviciul prestat e trimis la plimbare imediat.
Eu sunt foarte incapatanata. Nici cel mai bun agent imobiliar nu ar reusi sa ma convinga sa semnez contract cu firma lui daca as fi vanzator. Ce face in aceasta situatie agentul super bun? Ma trimite la plimbare? Pai el a venit in casa mea, il trimit eu la plimbare. Renunta la posibilitatea de a lua bani din vanzarea imobilului meu? Ghinionul lui. Asta nu-l califica ca fiind un agent bun. Eu pot sa-mi fac singura publicitate, nu am nevoie de el sa-mi aduca clienti. Ba chiar am mai multe sanse daca cumparatorul stie ca anuntul e dat direct de proprietar si nu mai are de platit comision.
Il suna si pe el agentiile daca pune anunt, stai linistit. Dar intrebarea e daca-l suna vanzatorii. Vanzatorii nu prea cauta cumparatori pe site-uri sau in ziare. Ei isi posteaza oferta si asteapta.
Trec multi posibili cumparatori prin apartamentul unui vanzator. E destul de neplacut ca-i intra toti potentialii cumparatori in casa si intra in toate incaperile deranjandu-l cand ii e lumea mai draga, ca sa-si mai bata capul cu sunarea tuturor interesatilor. Crezi ca primul care vede imobilul cumpara? Nu. E nevoie de multa rabdare.
Da, te trimite la plimbare. Promovarea ta nu va fi niciodata la fel de eficienta ca a unei agentii. Din mai multe motive, dar cel mai evident e ca nu vei beneficia de clientii care au sunat pentru alte imobile mai mult sau mai putin similare si au fost redirectionati catre al tau din varii motive. In plus exista o categorie de clienti cumparatori care apeleaza direct la agentii pentru ca: inainte de prezentare fac selectia exact a imobilelor care se potrivesc cu cerea lui, verifica actele imobilului, organizeaza vizionarea, negociaza pretul (in mod normal un ageent imobiliar ar trebui sa aiba argumentele necesare pentru a aduce proprietarul la pretul corect al imobilului, spre deosebire de cineva care cumpara un apartament la 15 ani. Majoritatea proprietarilor oricum viseaza avioane in ce priveste pretul, adica sunt rupti de realitate si isi supraevalueaza imobilul). Asta inseamna timp pe care clientul nu vrea sa-l piarda facand astea.
Deci nu e deloc ghinionul lui, ba mai degraba al proprietarului imobilului. Potentiali clienti mai putini, oferte mai putine, in general pret mai mic de vanzare. Timp mai mare de asteptare pana la gasirea clientului.Dar ai economisit plata comisionului.
Un agent bun nu isi vinde produsul/serviciul ieftin. Asta face diferenta intre cei care rezista si castiga din intermedieri imobiliare si cei care dupa cateva luni se pleaca pentru ca nu sunt multumiti de castig.
Iar abilitatea de a-ti gasi tie client pentru imobilul tau si pretul corect e direct proportionala cu experienta broker-ului.
Si mai sunt, dar vorbim cu alta ocazie.
Pai o data ce il pui la vanzare normal ca te astepti la multi vizitatori, crede-ma ca eu am vazut pana acum peste 10 apartamente, iar proprietarii furau curent la pret. Ei cer si asteapta poate pica vreun prost sa ii dea cat cer ei. Unii chiar au recunoscut ca apartamentul nu a fost evaluat la valoarea aia.
De ce am impresia ca esti agent imobiliar? Si nici macar unul bun.
Am vandut pana acum 3 imobile fara vreun contract cu o agentie. Doua le-am vandut singura iar la unul din ele am platit comision. Nu pentru ca aveam contract ci pentru ca au fost de treaba. M-au ajutat mult si mi-au sincronizat vanzarea cu cumpararea unui alt imobil in ciuda faptului ca nu aveam contract cu ei nici ca vanzator nici ca cumparator. A fost o agentie buna din punctul tau de vedere? Nu. Au luat bani de la mine? Da.
"De ce am impresia ca esti agent imobiliar? Si nici macar unul bun."
Sa zicem ca am legatura cu domeniul de ceva timp. Pana la urma, ce inseamna "bun" pentru tine? Fa o descriere si iti spun daca m-as incadra. Deocamdata nu am de unde sti daca dupa standardele tale, asa cum or fi ele, sunt intr-un fel sau altul.
Am vandut pana acum 3 imobile fara vreun contract cu o agentie."
Stii cum e, romanul are impresia ca se pricepe la toate. Tu nu faci exceptie.
Agentia respectiva nefacandu-ti contract, intr-adevar a lucrat neprofesionist. A luat bani de la tine, dar in timpul ala, cat la pierdut cu tine, putea lucra cu un vanzator/cumparator de unde sa ia poate dublu. Decat sa vinzi 3 imobile si sa iei un comision de 5000 de euro, mai bine 2 cu comision de 6000. Inseamna timp salvat, munca mai lejera, stres mai putin si nu in ultimul rand eficienta si costuri mai mici. Ai impresia ca degeaba s-au inchis mii de agentii imobiliare, in tara in ultimii 20 de ani? Nu, ci doar ca au lucrat prost.
Asta se aplica in general, nu doar la intermedierile imobiliare.
Culmea e ca aceesi romani priceputi se plang ca au parte de produse si servicii de proasta calitate. Pai atata timp cat vrei ieftineala, daca nu cumva gratuitate, la ce te astepti?
Dar in fine, nu mi-am propus sa te conving pe tine de ceva, dar daca ai doar vagi notiuni despre diverse lucruri, nu te mai da tantosa ca poate altii chiar sunt interesati.
stefanst2312 întreabă: