Dupa cum va promiteam ieri, iata in continuare cateva alternative legale la cele mai piratate programe din intreaga lume.
Sa incepem cu sistemul de operare. Daca nu va puteti cumpara o licenta pentru Windows, exista numeroase versiuni ale Linuxului pe care le puteti folosi, inclusiv una in romana. Nu e nevoie sa aveti cunostinte extraordinare de programare ca sa va descurcati cu Linuxul sau Ubuntu, iar avantajele includ posibilitatile foarte mari de personalizare si lipsa virusilor.
Si pentru ca tot v-am dus cu gandul la antivirusi, recomandarea noastra este sa incercati AVG-ul. De pe site-ul lor puteti descarca o versiune pentru telefoanele mobile si alte programe utile, menite sa va imbunatateasca performanta computerului. Alte variante sunt Avast-ul sau Avira, din ce au mai testat si colegii nostri din birou. Si la Bitdefender puteti gasi un program gratuit.
In cazul in care cautati o alternativa la suita Microsoft Office, atunci ar trebui sa luati in considerare pachetul Open Office (care are o versiune inclusiv in limba romana). Usor de descarcat si de instalat, va scuteste de grija licentelor, oferindu-va in acelasi timp calitatea la care v-ati astepta. De asemenea, merita luat in calcul si Libre Office, cu o versiune pentru Windows si Microsoft.
Daca sunteti in cautarea unor programe similare Photoshop-ului, atunci cea mai buna solutie ar putea fi Gimp. De asemenea, pe site-ul celor de la Photoshop aveti o serie de instrumente pe care le puteti folosi si online. Illustrator-ul ar putea fi inlocuit cu Inkscape.
Pentru inscriptionarea cd-urilor, puteti incerca Free Disc Burner, un program cu licenta freeware.
Winzip-ul sau Winrar-ul au parte de competitie din partea 7zip, iar Adobe Proffesional din partea Nitro PDF, un program care va va ajuta sa va gestionati toate fisierele in format PDF.
Pe langa Youtube, mai puteti asculta muzica si pe Grooveshark sau Stereo Mood, in functie de dispozitia pe care o aveti. Iata aici si o colectie de alte site-uri de unde puteti asculta sau downloada muzica gratuit si legal, de pe site-ul lui Florin Groza. Nu subestimati nici paginile de Myspace ale artistilor care isi promoveaza melodiile online.
In raspunsurile articolului de pe blog puteti gasi si sugestiile utilizatorilor TPU.ro.
Am doar(lol) două obiecții. Nu știu de alții dar mie antivirușii gratuiți mi-au mâncat zilele și hardul de câteva ori de nu mai vreau să aud. Iar să compari Photoshop-ul cu Gimp și să-l dai ca alternativă... să fim serioși! ) E ca și cum ai da Paint-ul ca alternativă pentru AutoCAD.
Dacă vreți antivirus mai bine investiți într-o licență Eset Smart Security Nod 32 că merită.
Pai tocmai asta e problema. Nu stii de altii! Normal ca alternativele gratuite nu vor fi niciodata mai bune decat unele comerciale...ca de...e logic! Sau pur si simplu unele softuri comerciale(cum ai mentionat tu Autocad sau Photoshop) nu pot avea rivali gratuiti. Ai dreptate tu, pe de o parte. Dar ideea celor de la TPU e alta. Cat despre NOD32, am vazut eu ce mai merita vreun brat rupt robotul din splash screen-ul de la startup. Nu, mersi!
Știu că ideea e alta dar nu am cum să nu m-amuz. E greu să schimbi mentalități și obiceiuri. Softurile cu licență sunt mai cunoscute și lumea le va prefera mereu în detrimentul unor alternative mai puțin cunoscute de utilizatorul de rând. Că știm noi de ele e altceva. Să dai Linuxul ca alternativă e chiar foarte amuzant. Ăștia nu-s dispuși să renunțe la un antivirus furat, da' la un întreg sistem de operare. Cât despre Nod 32... îl folosesc de trei ani. Nu am avut niciodată probleme cu el. WHi fix something that isn't broke, right?
Eu sunt de părere că e mai ușor(ușor comparativ că numai ușor nu-i) să-i faci să cumpere licențe decât să le scoți stereotipiile din cap. Iar atâta timp cât un soft original poate trece de 100 € într-o țară unde puțini au salariul peste 300 sau 400 € va fi foarte foarte greu!
CinevaNecunoscut13 întreabă:
anonim_4396 întreabă: