1. Orice card ai avea tot vei plaii comisioane uriase, pentru ca sunt percepute ca tranzactii inetrnationale.
ca sa reduci comisionul bancar, scotand bani de la bancomat, ai o limita impusa de bancomat de 500 sau 1000 euro. daca scoti mai multi bani de la o banca, poti scoate 2000 sau 3000 de ori intr-o singura transa, platind comision la tranzactie, doar 1 singura daca.
Adica, ce vreau sa spun, la orice banca, la ghiseu, poti face operatiuni mai mari, paltind 1 singur comision.
2. Pentru o calatorie de 3 luni, poti sa iti cumperi asigurae de sanatate internationala, de la orice agent de asigurari.
Am uitat sa-ti mai spun un lucru
Poti pleca cu 2000-3000 de euro la tine, in numerar si atunic nu ai de platit nici un comision bancar. Dar trebuie sa-i lasi undeva, ascunsi, ca sa nu fii furat, umbland cu cateva sute la tine.
Orice card atașat unui cont bancar în Euro.
https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=ro
Tot ce ai nevoie este un card REVOLUT. Contrar celor afirmate de cam(p)ionul zilei, cu acest card NU plătești comisioane la extragerile de numerar , poți face schimb valutar la un curs mai bun decât orice alt card de la orice bancă din România și pe deasupra, ai și asigurare de sănătate atașată (costă 4 lei pe zi, maximum... nu mai știu cât exact pe an, dar o sumă ok, adică dacă stai mai mult decât maximum/4 zile, nu mai plătești nimic în plus).
Eu am un card din ăsta și anul trecut l-am folosit din plin în Grecia, Bulgaria și Serbia (fiecare cu valuta ei!) fără nicio problemă.
===
* în funcție de tipul de card ales, poți scoate lunar maximum 400 / 800 / 1600 € (sau echivalentul) fără comision, ce trece plătești un comision, dar mult mai rezonabil față de alte carduri (2%). Tot în funcție de card, poți avea asigurarea de călătorie inclusă gratuit.
PS apropo de asigurarea de sănătate și cardul european de sănătate:
1. asigurarea de sănătate de la Revolut nu e valabilă pentru călătorii mai lungi de 40 de zile consecutive!
2. cardul european de sănătate nu prea are cine știe ce valoare - e eliberat de către CNAS (faci o cerere și ți-l dau) și nu face decât să arate că în țara ta ești cu taxele pentru sistemul de asistență medicală publică la zi. Dar nu acoperă cheltuieli medicale în afara intervențiilor de urgență; așadar, o asigurare medicală de călătorie e mai mult decât utilă dacă nu vrei să ai vreo grijă în caz de Doamne ferește.