| Aldime a întrebat:

A putut careva sa intre in examenul de BACALAUREAT prezentand pasaportul in loc de cartea de identitate? Este o perioada complicata cu emiterea cartilor de identitate si am aflat dupa ce am depus cererea si toate documentele cand am primit termen 30 de zile si nu mai pot sa fac nimic. (am vazut situatii similare in trecut cand s-a obtinut dupa doua luni)

12 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Nu cred ca este cum spui tu.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Pasaportul este un act de indetitate la fel ca si cartea de identitate, chiar mai important. te poti identifica oriunde cu el.

Răspuns utilizator avertizat
| Solann a răspuns:

Esti olimpic si te prezinti azi la probe? Pentru ca altfel, vei avea CI pana la data intrarii in examene.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru Bubico2022):

1. Am scris "te poti identifica" nu "legitima". Idetificarea este suficienta pe baza de poza si nume nu ai nevoie de adresa.

2. Citeste
LEGE nr. 248 din 20 iulie 2005
Secţiunea 1 Tipuri de documente de călătorie
Articolul 6
Articolul 6
(1) Tipurile de documente de călătorie pe baza cărora cetățenii români pot călători în străinătate sunt următoarele:
a) pașaport diplomatic;
b) pașaport de serviciu;
c) pașaport diplomatic electronic;
d) pașaport de serviciu electronic;
e) pașaport simplu;
f) pașaport simplu electronic;
g) pașaport simplu temporar;
h) titlu de călătorie.

(4) Documentele de călătorie prevăzute la alin. (1) sunt proprietatea STATULUI ROMÂN și fac dovada IDENTITĂȚII, cetățeniei, calității, precum și a dreptului titularului de a călători în străinătate.

Statul roman elibereaza un act oficial care are drept scop printre altele identificarea. Deci te poti identifica cu pasaportul. Restul ce ai auzit tu... gargara ieftina.

| Aldime explică (pentru Solann):

Asa speram si eu, insa sunt probleme cu emiterea, am aflat dupa ce am depus, cand am vazut biletul cu termenul de ridicare. Termenul legal este de 30 de zile cu prelungire maxima de inca 15 zile si nu iau urgente acum pentru ca nu au cum sa le emita... Pentru linistea mea am pus aceasta intrebare, daca efectiv cineva a putut intra cu pasaportul si era roman cu domiculiul in Romania, evident...

suntserios

Zi mah, de ce ești mizerabil și nu ai dat paste și la partea de lege care zice că documentul de călătorie numit pașaport este un act emis de statul român care are rol de identificare?
De ce nu ai dat paste și la partea aia?
De ce?
Crezi că ești inteligent că citești jumătate de răspuns?
Cine e analfabetul functional aici daca tu nu ești în stare să citesc un paragraf întreg?

suntserios

Unde scrie mă in lege că fac dodava identității DOAR în străinătate? Nicăieri. Pam Pam caz închis

| goguPatent a răspuns (pentru Bubico2022):

Să știi că omul are dreptate. Pașaportul e un act prin care te poți identifica. Că unele instituții din Romania nu îl acceptă e altă discuție. Eu am încheiat acte la notar pe baza de pașaport și am scos chiar și bani de la banca. Pașaportul e act de identitate accepta și în Romania