| Adi1987 a întrebat:

Acum doua saptamani am depus plangere la politie pentru o inselaciune, si acolo mi s-a zis ca o sa fiu contactat, si daca va fi gasit vinovatul voi merge cu el la tribunal in instanta, nu prea am priceput, in cat timp o sa fiu contactat, se poate sa numai fiu contactat deloc, se poate sa nu rezolve nimic si tot sa nu ma contacteze, daca trece foarte mult timp si nu se intampla nimic, mai pot merge la sectie sa vorbesc cu ei despre plangere? Daca se gaseste vinovatul o sa fie adus in oras la mine, in instanta sau cum? E din Ploiesti si eu din Suceava.

13 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Ai primit un numar de inregistrare la plangere, cu care poti merge sa reclami, daca n-ai primit nici un raspuns in 30 zile.
Daca stii ca invinuitul este din Ploiesti, inseamna ca-l poti identifica cumva.
Daca fapta reclamata intruneste criteriile prevazute de Codul Penal, atunci individului i se va deschide dosar de cercetare penala si va fi trimis in instanta unde ai depus plangerea (sau la o alta instanta, daca sunt fapte multiple, si in alte localitati.

| OldSoul a răspuns:

Sincer...
Tind sa cred ca au incercat sa-ti spuna cu subinteles ca sansele sa-l gaseasca sunt mici, si ar dura mult, iar ca daca-l gasesc vei avea de te plimbat prin tribunal.
Ceva gen sa nu-ti faci asteptari prea mari.

Contactat, cine stie, vei fi contactat atunci cand il gasesc, sau, cand o sa le treaca iar plangerea ta prin mana, si atunci te vor suna sa-ti zica ca nu au rezolvat nimic si ca vor clasa dosarul datorita probelor insuficiente.

Dar pana atunci, poti trece pe la ei sa le ceri informatii despre plangere... Macar asa... Daca nu rezolva nimic, sa incepi sa te impaci cu ideea.

| Adi1987 explică (pentru OldSoul):

Pot sa trec pe la ei sa le cer informatii despre plangere?

| Adi1987 explică (pentru Bula):

O sa fie adus la mine in localitate nu?

Bula
| Bula a răspuns (pentru Adi1987):

Daca doar pe tine te-a inselat (cobform dosarului de cercetare).

| mi25 a răspuns:

O sa incerc sa-ti raspund.
1. Intai si intai trebuie ca politia sa identifice persoana. Daca persoana este din Ploiesti cercetarea prealabila o face politia din Ploesti, ni cea din Suceava. Nu prea ai ce sa cauti la politia din Suceava ca nu au ce sa-ti spuna.
3. Dupa 30 de zile, dar cel mai probabil 45 de zile cu zilele ce se adauga la corespondenta si cele care se scurg pana ce plangerea ta este trimisa la politia din Ploiesti, depaseste 60 de zile, o sa primesti un raspuns evaziv ca fapta este in cercetare.
4. Cel care te-a inselat nu o sa fie adus in fata ta decat daca este necesara o recunoastere. Asta se poate face la Suceava, Ploiesti sau in alta localitate.
5. Cercetarea prealabila incepe cu declaratia ta in fata unui reprezentant al politiei - din Suceava sau din Ploiesti, dar tot la Suceava. Cu aceasta ocazie esti intrebat daca te constitui parte civila in actiune.
6. Dupa ce se incheie cercetarea prealabila se da o decizie de catre procuror. Aceasta poate fi de urmarire penala sau de scoatere de sub urmarire penala.
7. Oricare dintre parti poate ataca decizia la procurorul sef, care da o decizie. Poate fi de clasare sau de urmarire penala. Daca e de urmarire penala se supune judecatii camerei preliminare de la judecatoria Ploiesti.
Desigur ca sunt si altele, dar asta cand ajungi acolo le vei vedea.
Tu poti sa-ti numesti un avocat. O sa fi chemata personal ca martor in procesul penal, daca va avea loc. Acesta se va desfasura, de regula la Ploiesti.

| Adi1987 explică (pentru mi25):

Si trebuie sa merg la Ploiesti? La tribunal?

| mi25 a răspuns (pentru Adi1987):

Nu este obligatoriu, decat daca esti citat ca martor, trebuie sa mergi la judecatoria sau tribunalul unde se judeca. In calitate de martor nu poti fi eprezentat de avocat. Doar pentru judecarea pagubei tale poti folosi un avocat, fara sa te mai deplasezi tu.

| mi25 a răspuns (pentru Adi1987):

Da, depunerea marturiei tale se face in cadrul procesului, in sala de judecata, in fata completului de judecata, unde, dupa ce iti cere sa spui ce stii despre fapta, pot sa-ti puna intrebari - prin judecator - procurorul si inculpatul sau avocatul acestuia. De aceea trebuie ca in marturie sa te referi doar la problemele reale pe care le cunosti, nu pe ce presupui.

| Adi1987 explică (pentru mi25):

Pai nu sunt martor, sunt victima care la reclamat la politie

| mi25 a răspuns (pentru Adi1987):

Da, ca martor si victima este obligatorie marturia ta in fata instantei. Daca nu te przinti la doua citatii, judecatorul poate dispune ducerea ta in fata instantei cu politia si daca nu ai motiv intemeiat de ce ai lipsit, te amendeaza. C
Cheltuielile cu deplasarea le poti cere in instanta sa-ti fie platite de inculpat.

| Adi1987 explică (pentru mi25):

Merg, doar ca nu vreau sa merg eu la el in Ploiesti, imi doresc sa vina el la mine

| mi25 a răspuns (pentru Adi1987):

Hi sa lamurim si aceasta problema.
Procesul nu se desfasoara unde vrea pagubasul, ci depinde de mai multi factori. Codul penal, la art.41 prevede unde se desfasoara procesul.
Tu ca victima nu esti parte in procesul penal decat ca parte civila, adica pentru recuperarea pagubei. Procesul penal are ca obiect infractiunea savarsita de inculpat, iar colateral recuperarea - ca parte civila - a pagubei de catre cei pagubiti.
In procesul penal parti principale sunt: inculpatul si acuzatorul, adica procurorul. Este diferenta fata de procesul civil, unde sunt doua parti: reclamantul si reclamatul.