anonim_4396
Întrebare recomandată | anonim_4396 a întrebat:

Am batut pe cineva la scoala si i-am rupt maxilaru, politia l-a gasit vinovat pe celalalt 30% pentru provocare, iar pe mine 70% pentru participare. Parintii lui au facut plangere, iar acum politia analizeaza cazul, toata bataia a fost filmata de catre camerele scolii, pana acum am fost pedepsit la scoala cu 4 la purtare si munca in folosul scolii. Acum ce risc sa primesc de la politie? Daca imi va face cazier am inteles ca ma limiteaza sa dau scoala de soferi dar nu stiu pentru cati ani. Daca e sa iau amenda, nu stiu ce fel, daca o sa ma inchida? sunt in clasa 11a si fac 18 ani in 2 saptamani. Astept raspunsuri de la cunoscatori! multumesc.

65 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Cred ca o sa-ti faca dosar penal pentru lovire sau alte violente (art.180, alin.2 Cod penal), daca nu are mai mult de 20 de zile ingrijiri medicale, citez:
"ART.180. Lovirea sau alte violenţe
Lovirea sau actele de violenţã care au pricinuit o vãtãmare ce necesitã pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
Acţiunea penalã se pune în mişcare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrţilor înlãturã rãspunderea penalã."
Fiind minor la data faptei limitele pedepsei se reduc la jumatate. Daca se retine si scuza provocarii o sa beneficiezi de circumstante atenuante.
Fata de cele aratate cred ca o sa primesti o pedeapsa cu suspendare sau o sa se ia o masura educativa, care poate fi de la mustrare si pana la internarea intr-un centru de reeducare.
De asemenea o sa trebuiasca sa-i platesti spitalizarea (daca il interneaza) si operatia pentru maxilar, poate si anumite daune morale, daca le va solicita.
Te sfatuiesc sa incerci o rezolvare amiabila a problemei si daca reusesti o sa scapi de problema penala.

| FaraZahar18 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Daca scrie asta in cazier, peste cati ani se va sterge?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru FaraZahar18):

Pedepsele penale pentru fapte comise pe timpul minoritatii nu se trec in certificatul de cazier judiciar.
Cazierul judiciar iti va fi curat in functie de pedeapsa pe care o s-o primesti si de data cand o sa intervina reabilitarea de drept, sunt diferite termene. Poti citi L.nr.290/2004, privind cazierul judiciar, republicata in 2009.

A-ti spus ca "Cred ca o sa-ti faca dosar penal pentru lovire sau alte violente (art.180, alin.2 Cod penal)" dosar penal, adica ce inseamna?

Adica mai pe scurt, pot sa fiu pedepsit cu inchisoare?

Baiatul pe care l-am lovit NU A FOST INTERNAT NICI O ZI IN SPITAL.

| Munteanu_Ciprian_1995 a răspuns:

Si ce i-ai mai facut i-ai rupupt piciorul ca eu il locul tau nu mai era viu daca veneam eulaughing

Ioandelasal

Tu nu mi-ai citit integral raspunsul? Am citat ce spune Codul penal.
Si nu am spus de spital decat la sfarsit, cand ti-am explicat ce vei avea de platit si am spus ca daca va fi spitalizat.
Atat prevederea legala cat si eu am vorbit de ingrijire medicala, respectiv numarul de zile necesar pentru vindecarea maxilarului, de regula acestea se stabilesc de medicul legist si se trec in certificatul medico-legal.

| FaraZahar18 a răspuns (pentru Munteanu_Ciprian_1995):

Da ce ti-am cerut parerea ce ai face tu daca erai in locul meu?

Ioandelasal

Da, poti fi pedepsit si cu inchisoare, dar cred ca va fi cu suspendarea executarii pedepsei, respectiv nu vei fi efectiv inchis.

Nu mai inteleg nimic!

Iaca nu mai pot eu de inchisoare ca ma arunc in fata unei masini si va fac in ciuda la toti

Ioandelasal

Ce nu intelegi?

Altii se omoara si politia nu face nimic, asta-i Romania, cea mai panarama tara

Ioandelasal

Nici in gluma sa nu spui asta. Ce-ar fi sa te duci la un psiholog?

Si m-a gasit pe mine mai prost sa ma bage la inchisoare

Ce sa fac la psiholog? ma scoate din puscarie? ma scapa de toate problemele? imposibil! ce mai viata, mai bine nu existam!

Altii de varsta mea se distreaza, nu au griji, nu au probleme, iar eu stau si citesc codul penal si ma gandesc cum si ce viata distrusa am si cum o sa fie de acum in colo si innebunesc

Ioandelasal

Am impresia ca nu intelegi nimic din ce ti-am spus.
Nu am zis ca o sa te bage neaparat la inchisoare, dimpotriva, parerea mea este ca, in cel mai grav caz, o sa fie cu suspendarea executarii pedepsei.
Si apoi de ce l-ai lovit asa rau pe respectivul?

Ioandelasal

La asta trebuia sa te gandesti inainte de a rupe maxilarul.

Fiindca m-a provocat si nu ar fi pentru prima data, insa de aceasta data nu am mai putut sa evit si i-am dat de toti banii cum se zice. si ce inseamna suspendarea executarii pedepsei? ca nu sunt judecator ca sa stiu

Zi-mi clar: prostul ala a fost la spital in ziua respectiva, i-a pus proteza si atat, nu a fost internat la spital! acum nu poate sa manance decat supe si iaca nu ma intereseaza ca a meretato! si de luni a anuntat ca vine la scoala! ACUMA ce patesc? de la politie in cazul in care a facut plangere? ma-sa e o parlita

| FaraZahar18 a răspuns:

Ce mai lume, de ce suntem noi oamenii? sa traim cu probleme? acum chiar astept cu nerabdare sa vina sfarsitul lumii!

| Fatamuntilor a răspuns (pentru FaraZahar18):

Ar trebui sa intelegi deoarece domul Ion are experinta! Ce asa greu de inteles.
Ce as face in locul tau? Am gresit, platesc.
Dar am o intrebare la tine; Macar regreti ce ai facut?

| FaraZahar18 a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Nu mai conteaza daca regret sau nu, s-a intamplat si nu mai pot da timpul inapoi. si ce e de inteles?

Nimeni nu ma poate ajuta. Nimeni nu ma intelege.

Daca nu regreti ai toate sansele sa o faci din nou.E adevarat ca nu mai poti da timpul inapoi, dar trebuie sa inveti ceva din acesta experienta.Sub nici o forma nu trebuie sa-ti faci dreptate singur chiar daca esti sau nu provocat.
IN plus domnul Ion ti-a explicat clar ca poti scapa cu suspendare, adica NU vei face inchisoare.Dar ma gandesc eu ca va ramane o,, pata' in cazierul tau.

Ce-ti veni sa-ti lovesti colegul?
Parintii tai sigur te inteleg!

Mie nu-mi place sa vorbesc cu parintii mei, desi stiu tot ce s-a intamplat. vreau sa vorbesc cu cineva cu care sa ma inteleaga.M-am infuriat si de asta l-am lovit. nu regret ca l-am lovit si nu stiu daca trebuie sa regret asta sau nu.

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Tu la școală pentru ce ai mers până acum? Să te bați, să faci instigare la violența fizică?
Încadrarea juridică și pedeapsa se va aplica în funcție de număr de îngrijiri medicale pe care o va primi victima.
Pa, pa.