Nu, nu este curat. Trebuie sa depui o cerere de reabilitare la instanta unde ai fost condamnat.
Reabilitarea dupa o condamnare penala
Cum se obtine reabilitarea
Cererea de reabilitare se depune fie la instanta care a solutionat cauza in prima instanta, fie la instanta de acelasi grad in a carei raza teritoriala isi are domiciliul persoana care doreste sa obtina reabilitarea. In practia, desi legea da dreptul de a alege intre cele doua instante, s-a aratat ca este mai eficienta introducerea cererii la instanta care a judecat cauza in fond si care are in arhiva toate datele cazului, inclusiv cele privind executarea pedepsei.
Care este continutul cererii de reabilitare
-numele si adresa condamnatului sau a persoanei care o face in numele sau (cand acesta a decedat);
-precizarea condamnarii pentru care se face reabilitarea, precum si a faptei pentru care s-a pronuntat condamnarea;
-localitatile unde a locuit condamnatul, locurile de munca avute in intervalul scurs de la executarea pedepsei pana la formularea cererii;
-temeiurile cererii;
-indicatii utile pentru identificarea dosarului si orice alte date pentru solutionarea cererii.
La cererea astfel intocmita se vor anexa actele care dovedesc ca sunt indeplinite anumite conditii.
Efectele reabilitarii Principalul efect este redobandirea drepturilor cetatenesti care au fost interzise condamnatului prin hotararea de condamnare. Vor inceta de asemenea, decaderile, interdictiile si incapacitatile care rezulta din condamnare, scopul urmarit de lege prin introducerea acestei institutii fiind reintegrarea sociala completa a fostului infractor. Inscrierea in cazierul judiciar va fi stearsa ca urmare a acordarii reabilitarii, iar condamnarea respectiva nu mai poate atrage retinerea starii de recidiva si nici nu mai poate impiedica aplicarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in cazul comiterii unei noi infractiuni.
Reabilitarea nu are insa ca efect reintegrarea persoanei in functia din care a fost scoasa ca urmare a condamnarii, reprimirea in cadrele permanente ale armatei sau redobandirea gradului militar pierdut ca urmare a condamnarii. Nu se pot inlatura prin reabilitare nici masurile de siguranta luate de instanta, cu exceptia interdictiei de a se afla in anumite localitati.
Sursa:
http://www.infolegal.ro/reabilitarea-dupa-o-condamnare-penala/2007/07/18/
Nu spui un element esential pentru un raspuns corect: varsta pe care o aveai la data savarsirii infractiunii pentru care ai fost condamnat.
Daca erai minor atunci cazierul este curat, pedepsele aplicate minorilor nu se trec in cazierul judiciar.
Daca nu ai savarsit alta infractiune pe durata termenului de incercare si suspendarea nu a fost revocata atunci esti reabilitat de drept si pedeapsa este stearsa din cazier, conform art.86 Cod penal, citez:
"Reabilitarea în cazul suspendãrii condiţionate a executãrii pedepsei
ART.86. Dacã condamnatul nu a sãvârşit din nou o infracţiune înãuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendãrii condiţionate a executãrii pedepsei în baza art.83 si 84, el este reabilitat de drept."
In orice caz trebuie sa verifici daca in cazierul tau mai figurezi cu pedeapsa respectiva (se poate sa se fi omis inscrierea reabilitarii de drept), solicitand un certificat de cazier judiciar. Daca mai figurezi atunci trebuie sa faci o cerere de rectificare, pe care o depui la cazierul judiciar. Numai bine!