| voiculescueugen a întrebat:

Am fost la succesiune. si a fost ceva cam de felul urmator. Notarul desi avea toate actele nu a vrut sa-mi comunice masa suucesorala sau alte relatii(acum o saptamana ). La notariat am fost eu, cumnata si tatal meu si s-au prezentat actele despre mostenire. Apartamentul a fost prezentat ca bun dobindit in comun in anul 2007 ca urmare a unui act de vinzare cumparare intre parintii mei si fratele si cumnata mea (act vizare cumparare ca intre doua persone fizice fara nici o clauza ).A prezentat la notar si extras de cont ca in anul 2007 parintii mei au primit suma de 86000ron. (motivind ca nu vrea sa para un act de donatie mascata). In consecinta notarul a hotarit urmatoarele : Cumnata 1/2 din apartament ca sotie in urma faptului ca fost bun dobindit in comun si cealalta jumatate s-a impartit astfel (aici au trecut ca valoare 43000ron) sotia 4/12, tatal meu care inca traieste 2/12 si eu ca frate 6/12. Mi s-a comunicat de catre notar ca peste 20 de zile trebuie sa ma prezint sa iau certificatul de mostenitor. Ma intrebam acesta ce reprezinta cota parte din apartament sau din valoarea stabilita de ei? Intreb asta deoarece cumnata mi-a spus ca la ridicarea certificatului sa ne intelegem(nu stiu ce a vrut sa spuna )ca sa nu mai fac alt drum si alta data.
Daca nu vrea sa-mi dea suma ce mi se cuvine (in prezent acel apartament valoreaza la pretul pietii 30000 euro si asta conform actului notarial semnat de toti mi se cuvine 7500 euro)eu ce fac pot s-o oblig sa-mi dea suma cuvenita sau raman cu simpla hirtie care atesta ca sunt mostenitor pe 1/4 din acel apartament?
Va multumesc pentru raspuns

Răspuns Câştigător
| Marin_Preda_1949 a răspuns:

Daca citesti, ar fi cazul si sa intelegi si sa mai stii si putina aritmetica, cea cu fractiile! Deci, pe intelesul tau, din masa succesorala care este 1/2 din apartament, sotul supravietuitor cand vine la mostenire in concurs cu ascendentii privilegieti si cu colateralii privilegiati, primeste astfel: cota de 1/2 daca vine in concurs numai cu ascendentii sau numai cu colateralii privilegiati; cota de 1/3 daca vine in concurs si cu ascendentii si cu colateralii privilegiati. Restul cotei de 2/3 se imparte intre ascendentii si colateralii privilegiati asfel: daca vine un singur ascendent privilegiat ( in cauza tatal), acesta culege un sfert iar colaterali, indiferent de numarul lor, culeg trei sferturi. Sau (cum corect a procedat notarul) impartind jumatatea de apartament in 12 parti egale astfel: 4 parti sotia, 2 parti tatal si 6 parti fratele si, in consecinta, sotia impreuna cu tatal detine 6 parti, adica jumatate din jumatatea de apartament si fratele 6 parti adica jumatate din jumatatea de apartament. Deci fratele culege un sfert din apartament, adica 1/4. Daca valoarea acceptata de notar, conform grilei, este 27000 euro, atunci 27000 : 2 = 13500 si 13500:12 = 1125 euro. Fratele are dreptul la 1125 x 6 = 6750 euro si tatal la 2x1125 = 2250 euro.

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu reprezinta cota-parte din apartament ci din valoare masei succesorale, care a fost doar 1/2 din apartament deci partea ta este de 1/4 din apartament, respectiv din valoarea acestuia stabilita de notar de 86.000 lei, deci ti-ar reveni 21.500 lei.
Daca nu esti de acord cu aceasta valoare va trebui sa te intelegi cu cumnata ta la o alta suma, sa inchiriezi partea ta cumnatei, sa ramai cu 1/4 din apartament fara sa-l folosesti ori sa introduci o actiune in instanta pentru stabilirea valorii (alti bani, alta distractie).

| voiculescueugen explică (pentru Ioandelasal):

Daca sa zicem ca sunt de acord cu suma ea esta obligata sa -mi dea dreptul cuvenit sau atunci cind isi va aduce aminte. Si tot nu inteleg pentru ca valoarea la ora actuala este alta(27000euro si valoarea din 2007 adica 86000ron) Adica la ora actuala eu sunt la mina ei?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru voiculescueugen):

Sa fie foarte clar: prin mostenire ai dobandit 1/4 din apartament si nu dreptul la o anumita suma de bani.
Este nevoie de o intelegere intre voi si exista 3 modalitati de rezolvare convenabila pentru tine: fie primesti valoarea partii tale, fie ii inchiriezi partea ta, fie partajati apartamentul (daca este partajabil in natura).
Se poate spune ca esti la mana ei dar poti introduce o actiune pentru iesirea din indiviziune (doar daca apartamentul este partajabil in natura) sau pentru a fi obligata sa vanda apartamentul si sa-ti dea cota-parte din pret.
Din ce ai spus in intrebare rezulta ca si cumnata ar fi dispusa la o intelegere. Vezi despre ce-i vorba si faceti intelegerea.

| raluk27 a răspuns:

Ioandelasal spune prostii. Dar mari de tot! Tu, in calitate de colateral privilegiat ( frate), ai dreptul la 1/3. Ioandelasal sa mai studieze codul civil la capitolul " drepturile sotului supravietuitor in concurs cu ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati"Inchirierea cotei iar e o prostie. Faci partaj, si cumnata iti plateste sulta. Practic ea e la mana ta, nu tu la a ei.
Ps: am dat un raspuns pe mail, dar se pare ca nu l-ati luat in serios si ati simtit nevoia sa mai intrebati o data aici. Oricum, e a n a oara cand va raspund, dar se pare ca raspunsul nu e apreciat. Puteti sa ma credeti pe cuvant. Consultati si alte persoane (atentie! Avizate!) si o sa va zica acelasi lucru

| raluk27 a răspuns (pentru raluk27):

In plus, cand ati fost toti 3 la notar, s-a intocmit o incheiere, unde au fost descrise masa succesorala, mostenitorii si cotele fiecaruia, incheiere pe care ati semnat-o toti 3. Sunt convinsa ca v-a fost data spre a fi citita. Daca nu, era de datoria dvs sa o cititi inainte de a o semna. Faptul ca dvs nu cititi ce semnati, va priveste.Deci asta ca "notarul nu mi-a comunicat masa succesorala", e cusuta cu ata alba.

| Marin_Preda_1949 a răspuns (pentru voiculescueugen):

Nu conteaza cu cat a fost cumparat apartamentul, ci valoarea lui conform declaratiei cumnatei tale, care nu trebuie sa fie mai mica decat valoarea din "grila" notarului public. Dupa cum am inteles s-au stabilit doar cotele fara a se face si esirea din indiviziune. Succesiunea la notar este de natura amiabila, necontencioasa, daca nu va intelegeti, notarul este obligat sa transmita dosarul la judecatorie. Daca nu-ti convine ce-ti da cumnata, ramai cu cota stabilita si solicita iesirea din indiviziune! Bafta!

| Marin_Preda_1949 a răspuns (pentru raluk27):

Fiind vorba despre "locuinta" de fapt nu are dreptul la 1/3, caci sotul supravietuitor are dreptul, din start, la 1/2 din locuinta, indiferent cati ascendenti sau colaterali privilegiati ar fi, dupa care are dreptul la 1/2 din cealalta jumatate, in concurs cu ascendentii si colateralii privilegiati. Deci el si tatal (la un loc) detin 1/4 (un sfert) din locuinta si cumnata 3 sferturi.

| raluk27 a răspuns (pentru Marin_Preda_1949):

Gresit! sotii au cumparat un apartament in timpul casatoriei. Deci 1/2 e a sotiei supravietuitoare si 1/2 a sotului decedat.
Ceea ce se dezbate este jumatatea sotului decedat. Din aceasta jumatate, 1/3 primeste sotia supravietuitoare (+ jumatatea ei de drept), 1/3 tatal defunctului (ascendent privilegiat) si 1/3 fratele (colateral privilegiat).
http://legeaz.net/......rii-legali
Citeste, inainte sa sustii prostii!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru raluk27):

Iarasi nu tii cont de ce ti-am spus si, in plus, sustii tu niste prostii mari. Citeste Codul civil si o sa vezi ca notarul a procedat corect la stabilirea cotelor.
Pentru partaj trebuie ca toate trei partile sa fie de acord si, daca apartamentul nu este partajabil in natura, trebuie ca una dintre parti sa-l preia si sa plateasca sultele, la buna invoiala sau prin instanta. Te-ai gandit macar ca se poate, teoretic dar si practic, ca nici unul sa nu vrea preluarea si ce se intampla atunci? Tocmai de aceea dadeam solutii alternative si insistam pe buna invoiala.