Tehnic poate ca este posibil dar trebuie aprobarea Consiliului local si a Apelor Romane. Numai bine!
Dom'legist este cit se poate de posibil pentru ca acelasi sistem este implementat in sate pentruapa curenta.Este si mult mai pura vizavi de apa noastra de canal.Problema sta tot in birocratie, eu aici ma refeream cind intrebam daca se poate.
Tehnic este posibil, nu cred ca iti trebuie nici aprobari atat timp cat nu folosesti apa in scopuri comerciale, in schimb costurile de realizare vor fi foarte mari. Calitatea apei poate fi mai buna sau mai proasta, in functie de zona unde este blocul si de sursa de provenienta a apei din retea. Ar trebui mentionat insa ca apa de la retea nu este chiar asa proasta cum se crede, aceasta este analizata si rasanalizata zi de zi, spre deosebire de apa plata imbuteliata, de exemplu, care nu ai vrea sa stii in ce conditii se produce de unele SRL-uri de apartament...
Impedimentul va consta insa in altceva: cum am spus, costul total este foarte mare. Greu de crezut ca vecinii vor fi de acord sa puna bani pentru un foraj care va costa cateva mii de euro (un foraj adecvat necesitatilor unei asociatii mai mici costa undeva in jur de 100 ron/m, iar cei 100 de metri pot fi 85, dar si 150, in functie de localizarea panzei). Pe langa asta, trebuie un hidrofor puternic, cu un volum serios, probabil unul industrial, daca exista asa ceva, care sa poata impinge apa cu presiune pana la ultimul etaj. Mai este nevoie de asemenea de o pompa submersibila care sa scoata apa pana la suprafata, un simplu hidrofor nefiind adecvat acestui scop. Ideal ar fi sa se monteze si un sistem de filtrare, dar sa zicem ca la asta s-ar putea renunta. Modificarile la instalatia electrica si la cea de alimentare cu apa nici nu le mai pune la socoteala, pentru ca vor fi maruntisuri in comparatie cu restul.
Dar cireasa de pe tort e alta: ca sa scapi de regia de apa, trebuie sa rezolvi si problema canalizarii. Te-ai gandit la o solutie si pentru asta, sau te bazezi pe faptul ca regia va ignora pur si simplu problema?
Regis,m-am gindit la toate si am cazut de acord sa platim doar costurile de canalizare.De asta fac dracii astia coarne si umfla facturile pina la Dumnezeu si nejustificat; pentru ca n-au avut niciodata concurenta.La baie cu ei, dar mi-e frica ca nu o sa aprobe Apele Romane.
Si cum va contoriza regia apa uzata? Pausal?
In privinta aprobarii, eu unul nici nu as cere-o. Cum ai spus si tu, cei care stau la curte isi sapa sau isi foreaza fantani fara sa intrebe pe nimeni, de ce nu ar face-o si cei de la bloc?
Daca apa este folosita in scopuri comerciale, atunci trebuie intr-adevar aprobare de la Apele Romane, ba chiar apa se contorizeaza si se plateste, oricat de absurd ar parea.
Problema nu este numai a costurilor, oricum faceti ce vreti cu banii vostri. Problema este a terenului pe care se va fora, care nu este al vostru, ci este domeniu public si de aceea am spus ca trebuie aprobarea Consiliului local. Si, asa cum a spus si Regis, va trebui sa platiti apa consumata la stat, la fel cum o plateste si regia. Puneti pe hartie toate costurile si s-ar putea sa aveti surpriza sa constatati ca o sa va coste mult mai mult solutia proprie. Numai bine!
Daca e vorba de terenul din jurul blocului (ma refer la fisia de cca 1 m din jurul blocului), din cite stiu eu, terenul asta apartine tot locatarilor. Ideea este buna si eu unul m-am intrebat mereu de ce nu se face asta. Nu e o problema sa se faca niste calcule si sa se vada unde se pot amplasa citeva rezervoare de apa pe bloc, care sa fie umplute cu apa scoasa din pinza freatica. Apa stocata in rezervoare pe bloc, asigura un flux continuu si presiune. De aprobari ma indoiesc sa fie nevoie, pur si simplu iti faci fintina si din moment ce nu mai consumi apa din reteaua locala, nu mai merge contorul, deci nu mai ai ce plati. Platesti eventual in perioadele de seceta, cind scade nivelul apei din pinza freatica si nu-ti mai asigura necesarul zilnic. Ramin insa cheltuielile curente cu sistemul de canalizare de la care nu ai cum sa te debransezi, pentru ca totusi trebuie sa evacuezi apele reziduale.
Atentie, eu nu am spus ca trebuie sa plateasca apa consumata, decat daca este folosita in scopuri comerciale. Regia vinde apa catre alti agenti economici si catre populatie, de aceea plateste. La fel o platesc si firmele care au puturi proprii si folosesc apa in procesul de productie, insa populatia din cate stiu nu trebuie sa o plateasca. Nu sunt la curent cu legislatia in domeniu, insa stiu o brutarie cu foraj propriu, construita in curtea proprietarului. Pe conducta care intra in brutarie are contor, in schimb pe cea care merge spre locuinta nu, platind strict pentru apa folosita in scop comercial.
Domnu'Bro,la un hidrofor de asta-i spune hidrofor, pentru ca elimina varianta presiunii apei prin cadere si deci dispar imaginarele, giganticele rezervoare pe bloc sau oriunde altundeva la inaltime.Nu va ramine decit un camin de maxim 4m patrati intr-un colt al blocului dar se pare ca matale stai undeva unde administratorii au ramas totusi oameni si nu va cere decit exact cit face.La noi tocmai asta-i problema pentru ca s-a gasit,nu stiu cum a fost posibil, una care a fost administratora pe la mai multe asociatii de locatari si a avut pe la fiecare probleme in tribunal dar a scapat de fiecare data(lucru sigur din urmaririle mele pentru ca poarta acelasi nume de familie ca al meu, nu stiu daca prin alianta sau din nastere).O singura concluzie pot trage de aici. Daca a scapat de fiecare data si a fost mutata de colo colo inseamna ca deficitul de 7 miliarde vechi, nu l-a mincat singura ci a fost impartit cu sefii de la apatherm care incearca s-o acopere.Si atunci,daca tot sint golani nu se merita ruptura? Au gasit numai mosnegi si babe care nu mai intreaba de ce sa platesc atit si pentruce? Se duc saracii,cum au fost invatati,cu botul in tarina, fara a pune intrebari, cu frica de Dumnezeu dar mai ales sa vocifereze si da bani si realizeaza ca nu pot fi la zi totusi.E o situatie de experti contabili si de tribunal.
anonim_4396 întreabă: