anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am moștenire o casa dobândită în timpul celei de a doua căsătorii.Copiii din prima căsătorie au drept la ea?

15 răspunsuri:
| Lioana a răspuns:

Da. Copiii tai raman ai tai si isi pastreaza dreptul de mostenire dupa tine chiar daca tu ai divortat de mama lor.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Lioana):

Mulțumesc mult

| relian a răspuns:

Deocamdata nu are nimeni nici un drept, decat tu, daca ai act si esti proprietar, faci ce doresti cu casa, asta cit esti in viata.
Daca intrebi in caz ca se intampla ceva cu tine, aia e alta poveste.

Acum tu faci ce doresti fara sa aiba nimeni nimic de spus, esti singurul proprietar, pe copii daca sau care is trecut de 18 ani ii poti trimite la plimbare, pe cei minori, ai responsabilitatea si obligatia sai cresti, cel putin pana ajung la 18 ani, apoi ura si la gara. Mai esti obligata sai cresti si peste 18 doara daca is cumva la vreo scoala, in rest cum am spus tu faci ce doresti, asta chiar si acum, chiar dfaca copii is mionori.

| doctorandus a răspuns:

Dap, daca mori toti copiii legitimi/adoptati sunt mostenitori rezervatari.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Daca este mostenirea ta singurul care nu are drept la ea este sotia (nici prima, nici a doua, nici altele cada or' mai fi). Copii au dreptul. Toti.

| doctorandus a răspuns:

Asa e legea-n Romania. Daca nu-ti convine cauta alta tara.

Ma rog, mai exista trucuri notariale pe seama asta, dar pot fi atacate la dezbaterea mostenirii.

| Lioana a răspuns (pentru Salontanul):

Are dreptul si sotia la un sfert din bunurile sotului decedat, oricat de multi copii ar avea acesta. Nu conteaza modul in care sotul a dobandit bunurile (prin mostenire, cumparare, donatie etc)

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru Lioana):

Daca esti avocat poti sa ma contrazici cu legea. Altfel, eu sunt in situatia asta si am intrebat un avocat. Eu nu am dreptul la casa mostenita de sotia mea dupa casatorie. Fa, te rog, bine si nu-ti da cu parerea ci citeste legea!

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru Lioana):

Redau din raspunsul unui specialist: "Astfel, conform art. 340 lit. a Cod Civil, bunurile dobândite prin moștenire legală, legat sau donație, cu excepția cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres că ele vor fi comune, sunt bunuri proprii".

| Lioana a răspuns (pentru Salontanul):

Vorbim de lucruri diferite. Eu ma refeream la ce se intampla dupa decesul sotului, nu in timpul vietii lui.
In timpul vietii lui, normal ca daca el a mostenit ceva e bunul lui propriu. Nu numai sotia nu are drepturi asupra acelui bun. Nici copiii nu au drepturi. E bunul lui si dispune de el dupa cum are chef.

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru Lioana):

Inca o data citeste Codul Civil! Proprietatea lui personala este mostenita doar de copii. Sotul mostenitor nu are nici un drept. Art. 652 precizeaza clar ca bunurile se mostenesc de sotul supravietuitor doar in lipsa unor descendenti mostenitori. Te rog frumos nu ma mai bruia! Am studiat aceste lucruri si am intrebat avocatul.

| Lioana a răspuns (pentru Salontanul):

Draga Salontanule, am lucrat in Notariat si cred ca stiu mai bine aceste lucruri decat cineva care doar s-a interesat. Avocatul acela pe care l-ai intrebat ori a spus o mare prostie si ar trebui sa-si dea demisia imediat din barou ori n-ai inteles tu bine ce a vrut sa spuna. Am sa-ti dau citate din Codul Civil

Art. 963. Moştenitorii legali
(1) Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.
(2) Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.
(3) În lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.
https://www.codulcivil.ro/art-963-Mostenitorii-legali/

Art. 970. Condiţiile
Soţul supravieţuitor îl moşteneşte pe soţul decedat dacă, la data deschiderii moştenirii, nu există o hotărâre de divorţ definitivă.
https://www.codulcivil.ro/art-970-conditiile/

Art. 971. Vocaţia la moştenire a soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali.
(2) În absenţa persoanelor prevăzute la alin. (1) sau dacă niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate să vină la moştenire, soţul supravieţuitor culege întreaga moştenire.
https://www.codulcivil.ro/......vietuitor/

Art. 972. Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.
(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.
https://www.codulcivil.ro/......vietuitor/

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru Lioana):

Vorbesti de bunuri comune. Bunurile proprietate personala nu se supun acestor articole. Sunt chichite ale justitiei pe care nu multi le pricepi. Ti-am spus sa incetezi. Lasa-ma asa prost cum sunt eu! Vezi-ti de ale tale! De acum nu-ti mai raspund ca vad ca n-am cu cine.

| Lioana a răspuns (pentru Salontanul):

Sotia are dreptul la cota specificata mai sus din intreaga masa succesorala. Masa succesorala se refera la tot ce detine defunctul. Asta include bunurile proprii si 1/2 parte din bunurile comune.

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru Lioana):

Ce parte din propozitia "Ti-am spus sa incetezi. " nu ai inteles-o? Sau citesti si nu intelegi? Asta-i grav!