| SingleForOne a întrebat:

Am o prietenă care lucrează la o cafenea, are contract de 4 ore, dar lucrează și este plătită pentru 8 ore. În timp ce colega acesteia este angajată pe contract cu 8 ore, dar lucrează și este plătită pentru 4 ore. Angajatorul i-a spus de vreo 3 ori că totul este ok cu contractul, că nu o să o afecteze la pensie, că ea sau cafeneaua nu este sub orice risc.

Ce legi se încalcă?
De ce se întâmplă acest lucru?
Care sunt avantajele sau dezavantajele?
Mă duce gândul la faptul că cafeneaua face evaziune fiscală, dar nu știu cum ar putea dovedi acest lucru fără să-și înrăutățească situația sau să fie dată afară.

15 răspunsuri:
| ValentinMihai78 a răspuns:

Deci, colega plătită 4 ore, cu contractul pe 8 ore, beneficiază de norma legală de 40 de ore pe săptămână lucrate, iar colega plătită 8 ore, dar contract pe 4 ore, beneficiază de jumătate din norma legală de 40 de ore, adică 20 de ore pe săptămână.
Concluzia se poate trage doar din aceste ore de lucru pe săptămână.
Deci, la 8 ore contract, colega are anul de pensie întreg, iar colega cu 4 ore contract, vă beneficia de jumătate de an de pensie la un an de zile lucrat.
Deci, indiferent ce vârstă are prietena cu contractul de 4 ore trebuie să aleagă între muncă "în folosul comunității" și un alt loc de muncă unde are contact pe 8 ore.
Iar, reclamație se poate face la ITM, dar trebuie să știe că până ajunge acasă, deja patronul va ști ce a făcut.

| SingleForOne explică (pentru ValentinMihai78):

Deci nu se încalcă nici o legalitate?

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru SingleForOne):

Ba da, este o mare ilegalitate. Totul se plătește la jumătate către stat, dar persoanele lucrează 8 ore.
Iar, fata cu 4 ore, va avea enorm de mult când va trebui să facă dosarul de pensie și nu va avea lunile, anii necesari!

| dullcat a răspuns:

Prietena ta ar trebui sa isi dea demisia urgent.Astfel de patron jegos nu merita niciun angajat!
Https://lege5.ro/......dul-muncii

| flixbuster a răspuns:

1. Vechimea in munca nu este afectata pentru salariat cu timp partial (4h in contract). Astfel, 1 an lucrat cu 4h/zi este egal cu 1 an lucrat cu 8h/zi la vechime.

https://www.contzilla.ro/......alculeaza/

2. Contributiile cel mai probabil sunt afectate (platite la jumatate in cel mai bun caz) pentru salariat cu timp partial (4h in contract). Astfel, CAS (pentru pensie) si CASS (pentru sanatate - asta nu prea conteaza) sunt injumatatite. Deci pensia va fi mai mica decat daca ar fi fost trecut intregul venitul pe cartea de munca (si taxele platite corespunzator).

3. "Ce ilegalități se încalcă?" nu este in limba romana ca exprimare. Variante corecte: "Ce legi se incalca?", "Ce ilegalitati se fac?". Ilegalitatea inseamna ceva care incalca legea.

| haileewatson a răspuns:

Cafeneaua face evaziune fiscala, ii da bani la negru prietenei tale care are norma de 4 ore si lucreaza 8 ore. De asemenea, contribuie mai putin la pensie pentru ca are venituri declarate doar pentru 4 ore (nu 8 cat munceste ea in realitate).

Eu nu inteleg cum colega are norma 8 ore si lucreaza si e platita doar pentru 4, dar in fine.

Sfatul meu e sa-si gaseasca alt loc de munca. Exista cafenele care nu fac ilegalitati

| 645915 a răspuns:

Patronul o minte.
Contractul de 4 ore o va afecta la pensie. Va fi calculat la jumatate.
Ea este platita 8 ore, dar 4 legal si 4 la negru. Deci, evaziune fiscala.
Cealalta colega este avantajata avand contract de 8 ore.
Nu stiu numar de lege. Dar prietena ta sa faca reclamatie la ITM. Ei nu vor spune patronului cine a reclamat cand vor face controlul.

| 645915 a răspuns (pentru flixbuster):

"1 an lucrat cu 4h/zi este egal cu 1 an lucrat cu 8h/zi la vechime."
GRESIT!
Lucrand 4 ore, va avea doar 6 luni "vechime", implicit contributie la pensie.
Nu stiu ce link dai, nu pot incarca pagina.

| SingleForOne explică (pentru 645915):

Va ști imediat, deoarece lucrează doar 2 persoane, și știe situația foarte bine.

| 645915 a răspuns (pentru SingleForOne):

Atunci sa schimbe locul de munca. Alta solutie nu este. Pentru ca va pierde mult la pensie. Chiar si la somaj pentru ca vechimea e la jumate.

| SingleForOne explică (pentru haileewatson):

Este al doilea job pentru ea, și nu știe mai nimic despre muncă, contract, legi, acte, etc. Șeful acela și-a dat seama de acest lucru, și profită de neștiința ei, așa aș crede eu.

| StratulatVictoeEugen a răspuns:

'' să o afecteze la pensie''?! ha ha ha basme cu harap alb? care pensie si mai ales de unde?

| flixbuster a răspuns (pentru 645915):

Codul Muncii

Art. 106
(1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Art. 16
(5) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.

| Sophieka a răspuns:

Este ilegal cum procedeaza patronul. Ca sa plateasca mai putin la stat pentru salariul colegei tale, a prostit-o sa accepte contractul in care specifica ca ea lucreaza 4 ore, part time, insa o tine la program de 8 ore.

| Sophieka a răspuns:

Taxele pentru salariatii part time sunt mai mici fata de cei cu program de norma intreaga 8 ore, chiar daca salarul pentru cei cu contract part time este la fel de mare ca a celor de la norma intreaga.