Dacă mai vrei să lucrezi acolo în continuare, este mai bine să plătești. Dacă ai muncit la negru, declarația ta simplă nu este o dovadă, îți trebuie martori, să deschizi un proces, pe care riști să îl pierzi.
Are si nu are dreptate prietenul.
Sigur ca angajatorul a gresit, nu trebuia sa te puna sa lucrezi fara a fi in legalitate si ar trebui sa te plateasca. De asemenea si tu ai gresit neincasand plata.
Amandoua partile (tu si angajatorul) au gresit si amandoua trebuie sa platiti. Sigur ca angajatorul poate fi si amendat, pentru ca nu te-a angajat legal.
Acum tu trebuie sa te gandesti daca mai vrei sa lucrezi acolo si in functie de asta sa procedezi, daca ii faci probleme nu o sa mai fii angajata.
Drepturi, drepturi, dar obligatii, nimic.
E vina ta pentru ca au plecat fara sa plateasca. Au facut fisa de intrare, figureaza in registrul pensiunii sau au stat tot la negru? Daca au fisele, le gasesti adresele, numere de telefon si le poti cere banii.
Poti sa faci cerere la ITP, dar te vor intreba de ce ai acceptat sa lucrezi la negru? Daca nu acceptai, faceai sesizarea inaintea incidentului. Din iunie, vei lucra cu carte de munca?
Nu mai vreau sa muncesc, dar daca ma va obliga sa platesc si asa atunci o sa fac plangere la itp, chiar daca nu ma intereseaza sa scot bani de pe aia 48 ore
Pot, dar nu prea am ce.
Pot și aici.
Dacă faci plângere că ai lucrat acolo la negru, vine un control de la ITM.
Te vede la lucru. Șeful spune că acum ai sosit și nu a avut timp încă să îți facă formele de angajare. Dta nu ai cum să dovedeșTi că ai lucrat acolo dacă nu ai semnat acolo acte cu numele tău, nu te crede nimeni pe vorbe și pe cuvânt. Astfel relația ta cu patronul se transformă în litigiu de drept civil. Tu îl dai în judecată că în perioada de, ai lucrat la el și nu te-a plătit. Patronul spune să dovedești asta. Ai cu ce? O să chemi martori foști colegi de serviciu care o să refuze ca să nu-i dea afară din serviciu patronul. Patronul va plăti o amendă și pe tine o să te dea afară. Mai mult de asta nu am ce să îți explic.
Spui ca salariul pentru munca prestata este mai mare decat paguba creata, asa ca parerea mea este sa o platesti si primesti diferenta, dar faci cum crezi tu, este strict problema ta.
Oricum e o figuranta si la fel si restul echipei, nu mai vreau sa lucrez acolo
Are dreptate, aia o sa plateasca cateva mii de € amenda catre ministerul muncii pentru nerespectarea codului muncii si tu vei fi indemnizata corespunzator, posibil luata la intrebari de ITM de ce ai acceptat munca ilegala, sa nu mai procedezi asa in viitor
Da, chiar dacă sunt, conținutul lor se păstrează legal doar două luni.
Dar, repet, poate o să înțelegi.
ITM-ul poate să îl pedepsească pe el cu amendă și de 10000 de lei pentru munca la negru dar din acești bani dta nu vei vedea nici unul. Dar ITM-ul nu îl poate pe el obliga să îți dea banii pe care îi meriți, căci nu are asemenea competențe și putere, să decidă el asta, căți bani trebuie să îți dea ție patronul în urma unei înțelegeri verbale între voi, pentru care nu există nici un act, nici înregistrare pe video cameră. Nici chiar judecătorul fără o dovadă scrisă că patronul ți-a promis un anume salar, nu va putea decide. Va fi cuvântul tău, contra cuvântului lui. În acest caz, este crezut el, eu am pățit asta. Numai un judecător poate să facă asta în urma unui proces. Iar dacă nu are dovezi, nici judecătorul nu te poate ajuta.
Așa că, acceptă câți bani îți mai dă și pleacă de acolo.
Si deci e vina patroanei ca tu nu ai incasat banii? Sau cum?
Nu ai ce sa ii faci. Cel mai probabil ea nu o sa ti mai dea nici un ban sau diferenta de la cat trebuia sa iei minus paguba.
Deja ti s-a explicat ca plangerea la ITM nu iti rezolva cu nimic situatia. In cel mai rau caz, daca tu ai cum sa dovedesti legal, ii va da ei amenda. Dar tu tot nu vezi vreun ban.
Daca n-ai contract, poti sa zburzi intr-un picior N-ai obligatii. Gasesti pe net codul muncii 2019, citeste-l pe tot, iti vei cunoaste drepturile la alte joburi.