| CristiRaion121 a întrebat:

Am si eu o intrebare legata de justitiarul de Berceni.
Imi place la nebunie ce face omul insa am vazut intr-un episod in care prindea un pedofil ca individul spunea ca nu voia relatii intime, dar justiatiarul (cu cont de minora) tot insista ca vrea sa aiba relatii sexuale si chiar tragea de el. Exista in termeni legali ceva care face referire la incitare sau provocare?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In acest caz, daca se comite o infractiune, faptuitorul ar avea circumstante atenuante, in anumite conditii, conform Codului penal, citez:
"ART. 75. Circumstanţe atenuante
  (1) Următoarele împrejurări constituie circumstanţe atenuante legale:
  a) săvârşirea infracţiunii sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate, produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau printr-o altă acţiune ilicită gravă;
(2) Pot constitui circumstanţe atenuante judiciare:
  b) împrejurările legate de fapta comisă, care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului.
  ART. 76. Efectele circumstanţelor atenuante
  (1) În cazul în care există circumstanţe atenuante, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită se reduc cu o treime."

5 răspunsuri:
| RxTx a răspuns:

Ție frică ai căzut în capcană?

| johnnny123 a răspuns:

Cine mai e și "justițiarul din Berceni"? Unul care și-a cumpărat un costum de Batman de la tarabele din Piața Sudului?

| mi25 a răspuns:

Da, exista. Art. 47 Cod penal: Instigator este persoana care, cu intenţie, determină o altă persoană să săvârşească o faptă prevăzută de legea penală.
Art. 49. - (...) instigatorul (...) la o infracţiune săvârşită cu intenţie se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor.

| CristiRaion121 explică (pentru RxTx):

Atat te-a dus si pe tine mintea, ma interesa forma legala de provocare.In sensul daca si in alt context poti provoca pe cineva si daca are vreo vina si cel ce provoaca.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu cred textele de lege au aplicabilitate in speta, in ciuda faptului ca raspunsul e castigator.
In esenta, fapta nu e prevazuta de legea penala. Avand in vedere ca doar presupusul pradator considera ca se intalneste cu o persoana sub 16 ani, care nu exista in realitate, fapta acestuia constituie o fapta putativa.
Pentru a raspunde si la partea cu incitarea si provocarea, textul dat de dumneavoastra privint circumstanta atenuanta a provocarii nu are aplicabilitate in cauza. Speta lider este cazul in care sotul isi prinde sotia in timpul adulterului.
Totusi, exista o jurisprudenta CEDO din perspectiva provocarii, dar se refera la organele de urmarire penala. In esenta, daca inculpatul sau suspectul nu realizeaza fapte prevazute de legea penala in mod curent, ci comiterea lor e rezultatul instigarii organelor de urmarire penala, conform CEDO, fapta nu exista.

Întrebări similare