| 22anirolF a întrebat:

Am și eu o întrebare mai "politică". De fapt, tine mai mult de sociologie, dar are legătură și cu politica. Cum se explică orientarea unor oameni spre partide de dreapta, ei făcând parte din acele categorii care au de suferit în timpul unei guvernări de dreapta?

11 răspunsuri:
| Apokales a răspuns:

Cum adica? Partidele de dreapta aduc suferinta? Sau cum, ca n-am inteles.

| 22anirolF explică (pentru Apokales):

Fiecare partid are o politică ce privilegiază anumite categorii. Te-ai aștepta ca un individ dintr-o categorie socială mai joasa sa nu fie orientat spre o politică de dreapta. Și invers, investitorii nu rezonează cu stânga. Întrebarea mea era cum gândesc cei care au aceste orientări opuse.

| johnnny123 a răspuns:

Ti se pare ca numai partidele de dreapta fac asta? Votantii de stanga din Romania nu voteaza impotriva intereselor lor? Nu mai pot PSD-istii de nevoile si interesele votantilor lor.

Indiferent ca vorbim despre partide de dreapta sau de stanga, se explica prin faptul ca oamenii voteaza bazandu-se pe niste promisiuni manipulatoare care suna bine in campania electorala, dar care nu se materializeaza cand cei votati vin la putere.

Oamenii voteaza impotriva interesului lor atunci cand nu sunt suficient informati, cand nu au suficient discernamant sau cand sunt disperati si dezamagiti, iar niste politicieni fara scrupule le vand niste "solutii" care in realitate numai solutii nu sunt.

Vezi Brexit. A doua zi dupa ce au votat iesirea din UE, cele mai multe cautari pe Google din UK erau "Ce este UE?". Ei votasera fara sa stie despre ce este vorba, pentru ca i-au ascultat pe niste politicieni care le prezentasera Uniunea Europeana ca pe un fel de bau-bau care le impune reguli si le cere tribut. In realitate, iesirea din Uniunea Europeana i-a afectat profund pe toti cetatenii din UK, inclusiv pe cei care au votat pentru.

| Apokales a răspuns (pentru 22anirolF):

Cred ca ai o problema de perceptie. Conservatorismul este de dreapta si nu tine cu marii investitori. Liberalismul este de dreapta, dar n-ai sa vezi o piata libera in adevaratul sens al cuvantului, ca asa te-ar calca in picioare marile companii. Nazismul, neonazismul este de extrema dreapta, dar stim povestea.
Si acum sa analizam putin stanga, socialismul. Poate nu stii, dar avem masuri socialiste: acces gratuit la educatie (ma rog, in teorie, dar il avem), asigurare medicala si altele pe care nu mi le amintesc acum, am un lapsus. Oricum ideea este ca democratia ofera acesta flexibilitate si poti adopta masuri ce nu tin doar de o singura ideologie politica.
Vezi ca stanga ofera si marxism si neomarxism. Ce zici de ideea de a fi 50% barbati si 50% femei in parlament?
Sau in legatura cu ce a facut Merkel in Germania cand a deschis portile larg imigrantilor?
Un partid conservator n-ar fi lasat asta sa se intample, nu?

| Apokales a răspuns (pentru johnnny123):

Vezi ca PSD-ul nu este de stanga laughing.

| 22anirolF explică (pentru Apokales):

Da, cred că am confundat direcțiile... Scuze
Ideea mea era că am colegi PNL/USRisti și postai peste tot că îi susțin. Acum se vede ce măsuri iau ei față de studenți. De ce ai vota și susține pe cineva care prima oara "lovește în tine"?

| Apokales a răspuns (pentru 22anirolF):

Pentru ca n-ai cu cine. Eu de ce am votat cu Iohannis? Normal ca nu stii. Am votat de scarba ce mi-a fost de Dancila. Noi nu avem treaba cu ideologiile in tara asta. Scurta poveste, mi se pare amuzanta:
Gigi Becali cand si-a facut partidul PNG (partidul noua generatie) a fost intrebat de catre un reporter daca partidul lui este de stanga sau de dreapta. Raspunsul: "De dreapta, ca dreapta este a lui Dumnezeu. Stanga este a lui Satan."

Cam asa intelegem noi doctrinele. PNL-ul este acelasi lucru cu PSD-ul. USR-ul n-are nici el treaba cu vreo doctrina, ideologie ceva, desi se declara de dreapta. Votezi pentru ca iti da speranta, votezi ca sa nu fii calcat in picioare mai rau. Cum ar fi fost sa nu fi votat si sa fi avut PSD-ul la guvernare? Era mai bine?

| 22anirolF explică (pentru Apokales):

Inteleg faptul ca se voteaza pentru raul mai mic, dar aici vorbesc de persoane care ii sustin cu toata pasiunea pe respectivii laughing)

| johnnny123 a răspuns (pentru Apokales):

Ba ei asa se descriu, ca partid de centru-stanga. Dar in istoria PSD-ului ideologia a jucat intodeauna un rol marginal, rolul principal l-a jucat oportunismul. Norocul lor este ca nici electoratul prea le are cu ideologia.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru 22anirolF):

Sa stii ca daca lovesti in tine nu inseamna ca nu fac un lucru bun.
Daca politia iti da amenda de viteza ca mergeai cu 100 km /h inseamna ca nu trebuie sa sustii respectarea legii?

Si eu daca as fi student, da nu mi ar conveni ca mi ar scoate o gratuitate, dar as intelege ca introducerea unor astfel de facilitati s-a facut populist de alte partide carora nu le pasa de economie.

Da, ca locuitor al Bucurestiului as prefera sa nu se mai subventioneze gicaloria dar sa stiu ca am mereu apa calda si caldura.

Da ca si client al taxi as prefera sa ma coste 50euro drumul de la aeroport dar sa nu merge cu un sofer in slapi care fumeaza intr-un Logan cu 600.000 care miroase a gaz.

Intelegi unde bat?

| Apokales a răspuns (pentru 22anirolF):

USR-PLUS a oferit speranta de mai bine, a aratat ca este un partid diferit ca vor reforme si au ca target tanara generatie. PSD-ul lucreaza prin Antene si are ca target o populatie imbatranita si saraca, la ei merg promisiunile. PNL-ul in ultima campanie a incercat sa ia voturi de peste tot. AUR este un partid conservator si nu stiu foarte multe despre el, dar cine tine cu biserica, tine si cu un astfel de partid. Este vorba de indoctrinare si viziune. Partidele sunt precum religiile. Gandeste-te ce se intampla cand ai la masa un islamist, un crestin si un budist, toti fiind ceva mai tampitei. Cred ca s-ar certa toata ziua in legatura cu viziunea lor despre cum este lumea.
Imi aduc aminte de un paznic, eram intr-un mall si vorbeam cu el, nu stiu cum am ajuns sa discutam despre politica si m-a intrebat cu cine am votat. I-am zis ca am votat cu USR-ul. A inceput sa rada si mi-a zis ca-s vandut lui Soros laughing. Asta se intampla cu partidele.

La fel ma uitam la un scurt documentar cu ce era in 90, dupa revolutie. Oameni ce erau prieteni de o viata se certau si nu-si mai vorbeau din cauza unor discutii pe teme politice. Fiecare partid are o viziune diferita si votantii adopta acea viziune, iar oamenii cu viziuni diferite sunt mai predispusi sa se certe. Politica uneste si separa, la fel si religia.