Nedumerirea ta vine din faptul ca, initial, pentru eliberarea cardului european de sanatate se percepea o taxa de 2.162 ROL, conform Ordinului CNAS nr.559/2006. In prezent prevederea respectiva a fost abrogata si eliberarea lui este gratuita, conform L.95/2006, cu md.si compl. ulterioare, citez:
"ART.321.(1) Cardul european se eliberează asiguratului de către casa de asigurări de sănătate la care acesta este asigurat. De la 1 ianuarie 2008 costul cardului european de asigurări de sănătate se suportă din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate."
Cred ca au uitat sa elimine textul respectiv din cererea tipizata.
Din 2008 si pana acum au trecut 6 ani! Oare chiar sa fii (pentru robotelul cretin: "sa fii uitat" este conjunctivul trecut al verbului "a fi" si se scrie cu un singur i) uitat sa actualizeze modelul? Si am intrat pe site-urile Caselor de Asigurari din vreo 8-9 judete! Chiar nimeni sa nu fi actualizat formularul? Sau e un alt mod de a jupui ceva bani, nu se stie cati? Pentru ca, probabil, multi semneaza cererea aia, ca primarul, fara s-o citeasca, dupa care pot avea surprize!
Multumesc mult pentru raspuns.
Cred, totusi, ca nefiind obligatoriu cardul ala, nu-mi voi asuma raspunderea de a semna cretinismul ala.
Ruxandra fii linistita, cardul este gratuit si-l poti cere fara nici o obligatie.
In acele "vreo 8-9 judete" se includ Cluj, Bucuresti? --- sau, poate, "febra" plecarii se face vinovata de scurtcircuitarea neuronilor tai?!
Un copy/paste din incriminata cerere :
"De asemenea, in situatia in care beneficiez de servicii medicale in baza cardului european de asigurari sociale de sanatate DAR NU MAI INDEPLINESC TOATE CONDITIILE IN BAZA CARORA S-A ELIBERAT CARDUL(inclusiv plata contributiei de asigurari sociale de sanatate)PE TOATA PERIOADA DE VALABILITATE A ACESTUIA, MA OBLIG SA SUPORT in totalitate CONTRAVALOAREA SERVICIILOR MEDICALE DECONTATE din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si rambursate institutiei din statul membru UE unde au fost acordate aceste servicii medicale."
Ce nu pricepi din formularea mai sus redata? Eu nu vad nici "cretinism ", nici un "mod de a jupui ceva bani " cu atat mai mult cu cat exista categorii de asigurati care isi platesc ei insisi, in fiecare luna, aceasta asigurare.
Unii oamen platesc pentru cei care isi fac card gratuit, acei oameni sunt cei care cunduc uniunea europeana.
Sabry16 întreabă: