Munca in folosul comunitatii poate fi dispusa doar in cazul unor pedepse penale cu amanarea executarii sau suspendarea conditionata a executarii pedepsei, ca pedeapsa accesorie/complementara sau in caz de neplata a amenzilor pentru contraventii.
Poate decide sa deschida si un proces civil dar numai daca organul de urmarrire penala nu trimite dosarul in instanta sau instanta lasa nejudecata latura civila.
Daca procesul se judeca si instanta investita se pronunta si asupra laturii civile atunci n-are rost procesul civil, mai ales ca in civil trebuie sa timbreze actiunea la valoare.
In civil nu exista infractiuni, exista doar raspunderea civila delictuala, in cazul expus pentru fapta proprie, pentru afectarea unor drepturi, de ex. dreptul la propria imagine, la demnitate, la viata privata, etc.
Dar delicventa in procesul civil ce inseamna? Ca se plateste o suma de bani si atat? Neplata in cazul unui ordin de plata emis de judecatorie nu este infractiune? Nu este executat daca nu si plateste datoriile civile?
Raspunderea delictuala nu inseamna delicventa, aceasta din urma se refera la infractiuni.
Raspunderea delictuala atrage o raspundere materiala si/sau morala, respectiv o suma de bani sau masuri cum sunt publicarea in massmedia a hotararii, scuze publice, etc ori chiar ambele.
Sigur ca daca cel obligat la plata unei sume de bani poate fi executat silit, daca nu isi indeplineste obligatia de bunavoie.
Dar munca in folosul comunitatii nu se pune? Sau e o hotarare de se ia la neplata datoriilor catre stat/catre o persoana?
fundata32332 întreabă: