Nu exista o asemenea comisie.
Exista SIIJ (Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție) care se ocupa de infractiunile savarsite de magistrati (procurori si judecatori) si CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) care se ocupa de abaterile disciplinare, prin sectiile pentru procurori si judecatori.
Se aplica si in cazul infractiunilor comise de magistrati prescriptia raspunderii penale, conform Codului penal, citez:
"ART. 153.Prescripţia răspunderii penale
(1) Prescripţia înlătură răspunderea penală.
(2) Prescripţia nu înlătură răspunderea penală în cazul:
a) infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, indiferent de data la care au fost comise;
b) infracţiunilor prevăzute la art. 188 şi 189 şi al infracţiunilor intenţionate urmate de moartea victimei.
(3)Prescripţia nu înlătură răspunderea penală nici în cazul infracţiunilor prevăzute la alin. (2) lit. b) pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie, generală sau specială, la data intrării în vigoare a acestei dispoziţii.
ART. 154. Termenele de prescripţie a răspunderii penale
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a)15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b)10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c)8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(2)Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.
(3)În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
(4)În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, al celor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, precum şi al infracţiunii de pornografie infantilă, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului."
@nevermore > Pai prescriptia extinctiva in sine reprezinta un termen de "n" luni sau ani...
Mie mi-a spus un avocat înaintea înființării acestei comisii ca faptele penale ale magistraților si judecătorilor nu se prescriu niciodată. Nu stiu daca e adevărat sau nu. Am fost in audienta la CSM cu ceva ani in urma si mi-a spus ca nu e de competenta lor, fiind fapte penale. Am fost si la DNA București si mi-a spus procurorul la care am fost in audienta ca procurorii si judecătorii nu pot fi dați in judecata. Si nu mi-a primit plângerea. Oare aceasta instituție nou înființată sa fie corecta?
Ma indoiesc profund de corectitudine, din moment ce PSD a fost in spate. Corecta pentru ei, dar nu pentru popor.
Toate infractiunile se prescriu in afara de cele prevazute expres la 153(2) cod penal
csm se ocupa doar de abateri disciplinare
Tu de fapt esti nemultumita de o hotarare a instantei data impotriva ta, sau in favoarea cuiva pe care ai dat tu in judecata, asa-i?
Sunt nemulțumită pentru ca nici nu mi s-a permis sa ajung in judecata. Dar pentru asta s-au falsificat probe, iar altele nu s-a vrut sa se facă expertiza lor. Altele nu le-au acceptat. Pentru ca eu ceream expertiza lor.Motivația respingeri este ca " nu pot crede ".
S-ar incadra la abuz in serviciu si falsificări de probe, sau ne primirea de probe si neefectuarea expertizei unor probe falsificate.Se vor implini 5 ani de la primirea motivației in luna august.
Esti nemultumita ca nu s-a inceput urmarirea penala. Trebuia sa ataci atunci dispozitia procurorului la judecatorie. Este prea tarziu acum.
Am atacat-o. Dar judecatorul de camera preliminara a respins contestația. Si implicit si plângerea. Dar eu vreau sa dovedesc de abuz, fals si ca nu s-a vrut expertiza probelor.
Nu stiu ce sa zic, nu te supara, dar daca le-ai dus ca "probe" tot versete din Biblie si lor, cum aduci pe aici, zi merci ca ai scapat fara o vizita fortata la psihiatrie.
Probele constau in radiografii si TM care puteau fi expertizate, pentru ca rezultate date de medicii radiologi erau false.
Ti-am spus ca este prea tarziu, s-au depasit toate termenele.
M-a mințit avocatul? Pedeapsa pentru abuz este intre 2-7 ani. De la 5-10 ani termenul de prescriere este de 8 ani. E si o fapta de corupție + favorizarea făptuitorului,+ falsificări de probe,+ discriminare etc.pe lângă abuz in serviciu.
Nu te-a mintit avocatul, termenul de prescriptie pentru abuz in serviciu este de 8 ani. Dar tu ai facut plangere penala, s-a inceput urmarirea penala, nu a fost trimis nimeni in judecata, ti s-a respins plangerea impotriva solutiei de netrimitere in judecata, asa ca nu se poate incepe o alta urmarire pentru aceeasi fapta.
Eu fac plângere împotriva procurorilor si judecătorului nu împotriva doctorilor. Au abuzat de funcție de nu s-a cercetat plângerea mea. Eu vreau sa ma răzbun pe completul de judecata si procurori.
Daca esti asa pornita poti sa faci plangere, oricine poate face, desi nu o sa obtii nimic.
WoKy întreabă: