Da este rău, ai văzut în celelalte răspunsuri cam cât de rău.Eu îți zic să cauți despre soldații Nord coreeni trimiși pe front în Ucraina cărora Rusia, și ea un stat fascisto-comunist, le-a dat telefoane mai performante și au descoperit și ei ce înseamnă YouTube-ul, tiktok-ul, site-uri de filme etc.Și nu spun că o duc mai rău decât rușii, pentru că rușii sunt totuși trimiși la moarte de un călău cu vise expansioniste, însă libertățile și economia lor sunt mult mai scăzute chiar și decât Rusia.
Un alt stat comunist este China, însă ea este mult mai dezvoltată și mult mai prietenoasă cu cetățenii ei decât celelalte două.Și la cum evoluează lucrurile în SUA, cred că China are șanse să devină mai puțin comunistă decât devine SUA.
Oamenii ar putea să facă revoluții și să răstoarne guvernele comuniste.De ce nu o fac este o întrebare bună, iar răspunsul cred eu că ține de frică și de lipsa de unitate, precum și de lipsa de educație și manipularea excesivă astfel încât oamenii nu prea știu ce e libertatea în primul rând. Revoluția de la 89 ar trebui să o privim cu atât mai mult ca pe ceva spectaculos, când vedem că încă sunt multe țări care se luptă cu regimuri totalitare, nici nu le mai amintesc pe cele din Africa, America Centrală unde situația e teribilă.
Este foarte rau Coreea de Nord este un stat totalitar, chiar mai mult decat a fost Romania inainte de 1989.
Ce se va intampla nu se poate sti, poate se va imbunatati situatia dupa moartea actualului conducator.
Dar inainte sa fie Kim Jong Un
tot asa era in Coreea de Nord?
Da, e foarte rău, este exact cum am trăit noi înainte de 89. Nu se știe, poate se va ajunge și în aceea situație.
Exista un soi de internet dar e ceva doar la ei, controlat de guvern, nu au acces la site-uri din exterior. Au si telefoane mobile dar tot asa, sunt facute de ei si sunt foarte limitate. Problema cea mai mare a lor nu e libertatea sau accesul la internet, e foamea, e o adevarata lupta acolo sa poti pune ceva pe masa.
Daca ar iesi oameni in strada ar fi omorati cel mai probabil. Ar trebui sa iasa un numar imens pentru a reusi sa rastoarne guvernul.
Atunci chiar ii rau ca ii tanar si mai poate trai inca 40 ani
Esti constient ca noi cunoastem despre Coreea de Nord doar ce s-a dorit sa fie transmis de alte tari (care sunt impotriva acestei tari si vor sa-i pateze imaginea) prin media, nu? Deoarece majoritatea din cate vad nu realizeaza treaba asta si iau de bun tot ce vad si ei pe internet sau pe la TV. Pe internet/la TV in peste 50% din cazuri, situatiile sunt complet scoase din context. Eu nu iau nimic de bun din ce se arata pe internet/la TV. Daca nu vad acel ceva cu ochii mei, povestea din gura acuzatorului reprezinta maxim doar 50% din adevar (in cel mai bun caz posibil).
Dreptul de a părăsi țara, a avea internet, a nu avea mancare rationalizata, a avea mașini, electricitate 24 de ani se acorda doar persoanele privilegiate, cu alte cuvinte loiale partidului! Sunt persoane care au mers acolo! Într-adevăr turiștii din țările occidentale pot merge doar cu grupurile! Dacă a fost mereu asa? Se spune ca au fost și perioade mai in regula cum a fost și in anii 70 la noi!
Chiar eram curios cand o sa apara primul imbecil cu "e scoasa din context". Felicitari @siriusblack98, ai fost prompt
E tara comunista asa ca viata acolo este oribila. Ieri a pus cineva o întrebare și anume dintre Coreea de Nord și de Sud pe care ați vedea-o
"Asa de rea ii viata in Coreea de Nord?" Pai noua ni se pare rea, dar oamenii de acolo nu stiu cum este viata noastra "libera", astfel ce traiesc ei li se pare un lucru normal. De ex, cand nu existau masini de spalat femeilor nu li se parea viata rea pentru ca nu stiau ca se poate si altfel. Noua ni se pare groaznic deoarece stim ca se poate si mai bine.
Da, pentru că noi suntem o democrație, unde nu ne omoară pe stradă dacă protestăm. Însă dacă o faci violent și produci daune, instigi la ură sau plănuiești lovituri de stat și deții un arsenal întreg de arme, vei fi judecat și pedepsit conform legii.
Și e incredibil că unii cetățeni consideră că trăim într-o dictatură deoarece respectăm legile lumii democratice și pedepsim infracțiunile așa cum trebuie.
Într-o democrație, un conducător pe care poporul protestează că nu îl dorește și nu are susținerea partidelor, demisionează, așa cum s-a întâmplat la noi. Într-o dictatură, conducătorul este ales de către cetățeni supravegheați de militari cu puști, pe liste cu puțini contracandidați deoarece mulți mor neașteptat și își dă dreptul de a avea mai mult de două mandate, în general nelimitate.
Coreea de Nord are arme nucleare, ar fi o nebunie să o atace SUA și nici nu ar avea de ce. Singura șansă ar fi o revoluție, dar țara este izolată de toate țările democratice și fără o susținere și din partea altor state, e foarte greu.
Belarus ar avea mai multe șanse, fiind în Europa și având o Rusie slăbită de războiul din Ucraina. Georgia, Serbia deși teoretic sunt democrații, ele sunt conduse de marionete rusești și au și ele șanse să scape de ele acum când Rusia e ținută pe loc de Ucraina.
Uite Siria este un caz fericit al împotmolirii Rusiei în Ucraina și au reușit să dea jos guvernul instaurat de ruși. Însă e trist că Israelul cu tendințele sale expansioniste pune ochii și pe Siria, nu i-a ajuns genocidul pe care l-a produs Palestinei.O rușine a democrațiilor este susținerea Israelului care a produs genocid în Gaza, și nu e vorba de antisemitism aici.Hamas au făcut crime de război indiscutabil, însă Israelul a făcut mult mai multe și încălcă frecvent suveranitatea altor state din regiune.
Și crezi că America în liberalism o duce mai bine?!
Doar uită-te la discrepanța americanilor, ceva ce de altfel în Coreea de Nord nu prea vezi. Ei oarecum sunt la fel toți.
Dar la americani e ceva de speriat. Omul care se lăfăie în 1000 de vile și nu, să nu-mi spună mie nimeni că ăla A MUNCIT de fapt a muncit tot pe spinarea prostului și handicapatului care-i ține firma în picioare, adică subalternului și care stă într-o chirie de ra*at în periferia orașului american unde îi e frică și să vină noaptea după 8 seara de la muncă.
P.S. nu-mi dați mie exemple cu ăla a avut viziune de a ajuns acolo. Hai să fim serioși, mulți dintre acești vizionari, au făcut de fapt bani prin distrugerea în primul rând al pământului, de la exploatatul de petrol (că tot le predasem azi la școală elevilor mei despre resursele subterane și chiar le spusesem că sunt epuizabile, mai ales din cauza lăcomiei naturii umane și chiar al unei viteze care habar nu am unde duce, că oricum și cu Dacia și cu BMW tot la moarte ajungi, chiar așa le spusesem azi elevilor și le aminteam de grija și protejarea și economisirea pe care ei trebuie să o facă, mai ales generația lor, care deja văd oricum semnele risipirii resurselor pământului).
Deci oare de America și multe alte state bogate și liberaliste de ce nu întrebi, cum de pot dormi în acele palate și chiar exploata resursele naturale cu așa viteză și lăcomie, lăsându-ne goi și secătuiți pe interior. Și cică ei au avut viziune, oamenii.
Oricum ideea de libertate e doar un concept. Spune-mi dumneata cel/cea care ai scris această întrebare acum, dacă dumneata acum poți (fără repercusiuni, vreau să zic) dacă poți să te duci la dușmanul tău să-i dai în cap și tu să mergi pe drumul tău fără a da răspundere de actul săvârșit, doar pentru că ești în America sau Arabia Saudită. Sau la fel, spune-mi dacă tu acum îți poți lua un apartament nice, doar pentru că ești cetățean liber al Americii sau altui stat democrat și faci ce vrei, când vrei, cum vrei.
+ teoria mea, dacă suntem liberi așa cum credem, de ce ne băgăm banii și mințile la acele păcănele, ca apoi să ne sinucidem și murim de la supradoză de droguri și mai grav, chiar aceste mici vicii, care tocmai par esențiale pentru trai (ca cumpărăturile esențiale, mâncatul, un tratament, o recreere) devin toxice și fără control, tocmai pentru că de fapt libertatea nu există. Ei ne-au lăsat tocmai să credem că există, să facem ce vrem noi, până când cădem în noile lor capcane, vreau să zic ale sistemului, ale statului, ale mapamondului.
Deci deschideți ochii, dragi cititori, nimeni de aici nu e liber, dacă era, nu avea un viciu cât de mic, dar îl are, nimeni nu ar mai plăti taxe peste taxe și nimeni chiar nu ar mai plăti tratamente costisitoare doar pentru o simplă ameliorare de fapt, că ei nu au sau de fapt nu vor să dea rezolvarea la problemă.
Nu există libertate de fapt. Oricum dacă exista, nu exista de fapt marginalizarea, actualului sistem. Vezi bine că azi, dacă nu ești ca la TV / mass media, și de aici nu mă refer doar la fizic ci la tot pachetul, dacă nu gândești ca ei, dacă nu faci ca ei, dacă nu crezi ca ei, ești din start acel animal mic descris de Darwin ce stă să nu se adapteze și să moară, doar că, adaptarea după care să te ghidezi, ți-o dau ei, nu e naturală.
Deci treziți-vă!