| Anonimul151 a întrebat:

Astăzi, s-a întâmplat un lucru pe care efectiv nu pot să trec. Atât din punct de vedere psihic, cât și din alte puncte de vedere...

Sunt elev, la un anume liceu. Iar după cum spuneam, am continuat la liceu și unii profesori se comportă extrem de urât.

Astăzi, s-a întâmplat din nou.

Pentru astăzi am avut temă. Anumite ex din 2 subiecte de bac. Am făcut anumite exerciții iar altele nu. Din motive evidente ( nu le am știut ).

Iar doamna " profesoară ", ma face nesimțit din cauza că am scris pe o foaie xerox. Pe care cică a zis ca nu trebuie sa scriem. Și din cauza asta m-a făcut " nesimțit ordinar".

Eu nu am fost facut nici în general, și nici de profesori "nesimțit " sau în alte feluri. Întotdeauna am fost dat drept exemplu, fiind un elev cu respect. Dar deja această profesoara întrece măsură.

Dacă tema e făcută, dar nu e completă are voie să îmi de a 2? Adică nu am făcut oebtru că nu am știut.

Exercițiile respective le an făcut, dar pentru că nu am făcut bine am fost făcut în toate felurile și din aceasta cauza. Deci...

Ma aduce în punctul de a renunța la liceu. Iar eu nu îmi doresc asta. Dorința ei asta este. Sa renunțăm. Unii...

Efectiv mi-a făcut foaia și a arătat la toată clasa cum am făcut eu tema greșit. Asta nu e umilire?

Plus a făcut și alte afirmații, care nu sunt în regulă... Dacă cineva ce a greșit tema a stat cu cotul pe bancă ii zice "Vrei sa îți aduc și un pahar? Ca aici suntem la bar. Ce ar trebui sa fac? Ar trebui să o inregistrez cumva astfel încât să am o dovada?

Adică dacă eu o sa îmi exprim punctul de vedere cu privire la ea, o sa îmi scadă nota la purtare din nimic.

Adică mă face să mă enervez incat sa tremur și să îmi fie rău, ma face nesimțit doar pentru o temă?

Tema există, câteva exerciții doar. Nu toate. Dar tot nu apreciază ca mi-am dat silința.

6 răspunsuri:
| eliancodrut a răspuns:

Referitor la modul de adresare a profesoarei, sunt de acord că nu este corct. Referitor la ironia la adresa celui care sedea rezemat in cot, consider ca este admisibila, deoarece si elevii trebuie sa aiba o tinuta corecta in clasa.
Referitor la notare, profesorul este suveran.
De inregistrat nu o poti inregistra deoarece, conform regulamentului, nu ai voie cu telefon la ore. Daca o faci savarsesti o abatere - telefonul la ore - și o infractiune: inregistrarea unei persoane fara acordul ei.
Referitor la faptul ca nu ai rezolvat problemele toate sau in intregime, este vina ta, pentru ca nu ai invatat sa ai cunostintele necesare. Un exercitiu nu se noteaza la o rezolvare partiala. Important si ce se ia in considerare este rezultatul, nu ce si cat ai facut. Ca asa-i si in viata.

| Kiran a răspuns:

Exista motive pentru comportamentul neprofesional al unui cadru didactic (te saturi sa vezi cum din lucruri simple ajung unii sa greseasca, stresul zilnic de a preda an de an aceleasi lucruri, s-a.m.d), insa tot ce poti face este sa inregistrezi acele momente si sa il reclami.

Profesorii mai "vechi", trecuti de 45-50 ani au o anumita etica profesionala in care acestia (profesorii) cer neoficial de la elev un statut, de la respect fata de profesor - elev, pana la un comportament adecvat unui institul de invatamant.

Cum traditiile americane se raspandesc zilnic printre oameni cu ajutorul aplicatiilor social-media, apar si o noua modalitate de a trata cu supercialitate regulile nescrise.

Pe scurt, da, vei regasii in orice tara oricat de "open-minded" asemenea oameni pentru ca avem asteptari sa existe un minim de cunostinte.
De exemplu, cand am acordat bac-ul, a durat 15 minute pentru ca 2-3 elevi sa inteleaga cum sa isi scrie numele in foaia aia. dupa ce se facuse deja modelul acela pe tabla cum sa o faci. culmea nu erau elevi din medii de viata slab dezvoltate. (prosti daca tot e in subiect)

Sfat, obisnuieste-te, vei regasii si la locul de munca / familie / facultate asa ceva, odata ce exista cuvintele sau exemple negative, inseamna ca dateaza de ceva secole, sa nu te mire nimic, doar e epoca inteligentei nu?

| Anonimul151 explică (pentru eliancodrut):

Chestia e că nu știu sa rezolv anumite exerciții din multe motive, unul fiind ca nu am făcut în învățământul profesional așa ceva, ci doar chestii foarte simple.

Plus alte motive pe care atât diriginta cât și restul profesorilor trebuie să le știe.

Chestia este că este instituție publica, la fel ca alte instituții deci teoretic ar trebui sa fie permisa atât filmarea cât și înregistrarea fără a fi nevoie de acordul lor. Însă dacă eu ma aflu într o situație nu prea buna și am nevoie de dovezi ce fac? Mai ales dacă nu ma pot baza pe colegi de ex.

Tema am facut-o, inclusiv acel ex doar că greșit. Dar măcar contează ca am încercat nu? Adică nu a fost incompletă așa cum susține doamna.

Pur și simplu un subiect de exerciții a fost greșit... Restul corecte. Dar a considerat tema incompletă.

| Anonimul151 explică (pentru Kiran):

Da, ai foarte mare dreptate.

O să încerc să înregistrez... Am voie nu? Este legal nu?

Chestia e că pe profesoara asta, elevii care o au că profesoara efectiv o urăsc iar ea știe asta. Dar efectiv exagerează în unele cazuri.

Ok, înțeleg ca trebuie sa fie unii mai severi. Dar trebuie sa fie și înțelegători nu? Ca doar suntem oameni... Dar ea urlă, jignește fără motive... Și caracterizeaza elevii.

Adică și pe mine și pe alții, îmi spune ca nu îmi e locul meu acolo îl liceul ala. Chiar în primele zile de liceu ( fără sa ma cunoască etc ). Adică pe bune? Locul fiecărui elev este oriunde... în orice unitate de învățământ. Fie ca e elev CES ( cu cerințe educaționale speciale ) sau nu.

Sunt obișnuit cu persoane de acest gen, deci nu ma mira nimic. Dar, nu am fost facut nesimțit de profesori niciodată, și nici în general, și ma face ea pentru o greșeală.

În viața se greșește..., dar orice se poate repara. Dar nu cu urlete, răgete și crize etc.

Înțeleg ca ne vor binele Dar uneori e prea de tot.

Chestia asta, îmi da într un fel ambiția de a continua inclusiv la facultate, chiar dacă nu îmi doresc... Eu îmi doresc sa le dovedesc acelor profesori că orice se poate când îți dorești cu adevărat.

| Celestina003 a răspuns:

. Încearcă să îți aduni gândurile și să analizezi dacă este posibil să abordezi profesoara într-un moment mai liniștit. Poate o discuție respectuoasă, în afara orelor, în care îi explici cum te-ai simțit ar putea face o diferență. Spune-i că încerci, că îți dai silința, dar te demoralizează modul în care te tratează.

Dacă simți că discuția directă nu ajută, poți vorbi cu diriginta despre ceea ce te frământă. Prezintă situația clar, fără să acuzi, dar explicând cum te afectează. Dacă nici asta nu funcționează, părinții tăi te pot susține și pot interveni, fie printr-o discuție cu conducerea școlii, fie prin alte căi oficiale.

În orice caz, este foarte important să nu lași această experiență să te facă să renunți. Știu că poate părea copleșitor, dar nu uita că profesoara aceasta este doar o etapă temporară. Liceul este pentru viitorul tău, și e păcat să îți sacrifici visele din cauza unui comportament nepotrivit.

Dacă mai are ieșiri urâte, încearcă să răspunzi calm. O replică politică, dar fermă, cum ar fi: „am făcut ce am putut. Aș avea nevoie de mai mult sprijin pentru a progresa", poate schimba tonul conversației.

Nu uita că ești valoros și că meriți să înveți într-un mediu respectuos. Dacă te simți copleșit, vorbește cu un consilier școlar sau cu cineva de încredere, pentru că nu trebuie să treci prin asta singur.

| Anonimul151 explică (pentru Celestina003):

Chiar la asta mă gândeam... La modul de abordare. Știu ca trebuie cu respect. Eu oricum, sunt o persoană foarte respectuaosă față de toți profesorii, dar și în general. Adică eu am fost din clasa 0, un elev exemplu. Până azi la ora ei, ce m-a făcut ea nesimțit fără nici un motiv. Trecând peste, chiar e "directoarea adjunct", deci are o funcție și ar trebui sa știe legislația, și să nu se comporte așa.

De ce îmi e teama mie ar fi că eu, o sa încerc sa vorbesc personal cu ea dar problema e cum o sa reacționeze. Poate urlă din nou și aude tot liceul. Sau, la următoarea oră spune intenționat ce am discutat. Doar ca să mă umilească și mai mult în fața clasei.

Chestia asta, chiar ma demoralizeză extrem de mult. Efectiv am început să nu dorm noaptea, ci sa ma gândesc în continuare la ore, daca am făcut bine etc...

Din păcate și consiliera școlară e la fel. Cam demoralizează elevii. Înainte de a termina învățământul profesional, i-am spus ca vreau sa continui și a zis ca locul meu e la alt liceu sau la muncă. Poate a zis așa sa vadă cum reacționez, dar eu am insistat in continuare că voi continua aici, în continuare.

Voi merge mâine și ma voi programa la consiliere, pentru că chiar am nevoie. Nu vreau sa ajung în punctul de a renunța și de ai face pe plac acestor profesori de acest gen.

Vreau sa le dovedesc ca "se poate" și nu e cum zic ei...

Eu efectiv nu suport sa mi se zică că sunt nesimțit, dacă sunt nevinovat. Adică cu cât mai mult respect ai, din păcate pentru unii ești nesimțit. Nu apreciază faptul că nu o înjur spre exemplu. Pentru că alti elevi din alte clase. o fac.

Sau încearcă să mă "provoace" și această profesoara? Pentru mine, tot e om. Chiar dacă are funcții. Adică da, a învățat. Dar să arate și ea respect față de elevii care îi oferă respect nu? Și totuși, suntem într-o instituție de învățământ, de "top" din orașul în care locuiesc.

Nu sunt ușoare deloc aceste lucruri, sentimente. Dar...

Din păcate, a făcut așa și unui elev cu CES ( cerințe educaționale speciale ). Ca să vezi ce mai respecta inclusiv conducerea drepturile acestor elevi, dar și a noastră a celorlalți.

Mă panichez în astfel de momente când urlă, crizează. adică, nu ma aștept sa se crizeze fără sa fi făcut ceva. Temele sunt nimic. Nu e o greșeală atât de mare că am greșit. E normal să greșim doar de aia suntem elevi.

Din păcate învățământul romanesc, este din ce în ce mai "horror", cu profesori de acest gen.

Eu am avut astfel de probleme, dar alții au probleme și mai grave decât astea. Ca sunt la licee, scoli. Sau în afara acesteia.

Din păcate, în România se folosește inclusiv violență fizică și verbala de unii profesori. Când voi ajunge, la punctul de a mă jigni în alte moduri, voi lua măsuri. Sau mai rău violența fizică, atunci direct la minister o sa fac reclamatie.

Sunt de acord că trebuie să fie și severi. Însă uneori întrec măsură. Adică sa fie cu cine e nevoie și când e nevoie. Nu să facă așa pentru o temă... și cu elevii care vad ca își dau silința, pot dar mai puțin și care își vad de treaba lor și nu fac probleme.

M-am simțit discriminat, jignit, umilit, și multe altele...