| SingleForOne a întrebat:

Am de gand sa imi dau demisia de la curentul meu job.
Am citit legile despre ce trebuie sa fac inainte si dupa ce am anuntat-o. Insa, se poate intampla sanctiuni mai grave daca nu ma prezint la job-ul curent in timpul preavizului, mai ales pe o perioada mai lunga sau toata perioada preavizului, pe motiv ca vreau sa ma duc la un alt loc de munca, fiind o alta activitate? Nu vreau sa am probleme in termen legal, cu toate ca e posibil sa am contract cu job-ul nou.

13 răspunsuri:
| nda a răspuns:

Pai vei fi trecut nemotivat si ti se va desface contractul de munca si iti va fi mai greu sa-ti gasesti alt job. Preaviz nu inseamna decat ca i-ai anuntat ca urmeaza sa pleci, deci pe durata preavizului trebuie sa fii la lucru.

| varsanofie a răspuns:

O adeverinza medikala te poate ajuta.

| ruxandraaaaioanaaaa24 a răspuns:

Si eu ma.confrunt cu aceeasi problema. Ceea ce mi se pare mie o prostie este ca mie nu mi s-a spus exact cat timp trebuie stat in preaviz.

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru ruxandraaaaioanaaaa24):

Scrie in contractul de munca pe care l-ai semnat la inceput si din care ai obligatia sa pastrezi un exemplar.

| SingleForOne explică:

Din cautarile mele pe internet, am observat faptul ca inchiderea contractului individual de munca se poate face prin acordul dintre angajator si salariat, printr-o cerere, ceea CE inseamna ca perioada de aviz nu este necesara. Imi poate explica cineva? Este necesar SA fie mentionat Asta in contract? Se face confuzie cu ideea de demisie? Cererea trebuie sa fie oficiala si ii trebuie stampila, ca evidenta, in cazul in care angajatorul o ignora si o arunca?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In caz de demisie si daca angajatorul nu renunta la preaviz va trebui sa lucrezi toata perioada de preaviz stabilita in CIM, CCM sau Codul muncii, dupa caz.
Daca nu lucrezi in aceasta perioada atunci angajatorul te poate sanctiona disciplinar cu desfacerea CIM pentru absente nemotivate.
Daca desfacerea CIM are loc cu acordul partilor nu exista obligatia de acordare a preavizului din partea angajatorului si nici obligatia de a lucra in perioada de preaviz din partea salariatului.

| SingleForOne explică (pentru Ioandelasal):

In ce caz "desfacerea CIM din acordul partilor" se intampla fara ca angajatorul sa o interpreteze ca "demisie"?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru SingleForOne):

Asa cum ii spune numele se intampla in cazul cand partile sunt de acord cu desfacerea CIM.
Spre deosebire de aceasta demisia este o cale de incetare a CIM la initiativa salariatului si angajatorul nu se poate opune, trebuie s-o accepte.

| ruxandraaaaioanaaaa24 a răspuns (pentru Brigaela):

In cazul meu, situatia e in felul urmator: de la locul actual de munca a fost permis, nu o data, ca salariatul sa plece cu incetarea raporturilor de serviciu. Asa ca, eu deja urma saptamana asta sa merg sa semnez contractul cu celalalt loc de munca. Numai ca de aici nu imi este permis sa plec fara preaviz, iar cand i-am intrebat cat trebuie sa raman in preaviz pentru ca termenul din contract este X zile, mi s-a zis ca nu trebuie sa raman atat timp, ci sa intreb la urmatorul job cat timp imi pot ei prelungi semnarea contractului si acel interval de timp sa reprezinte preavizul. Daca existe o lege, sa fie atunci respectata de toata lumea, nu unii da, altii ba.

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru ruxandraaaaioanaaaa24):

Faptul ca altora li s-a permis nu inseamna absolut nimic. Legea spune ca, de comun acord, angajatorul si angajatul pot renunta la perioada de preaviz. Daca angajatorul e de acord, puteti renunta. Daca nu, nu. E perfect legal in ambele cazuri. Situatiile nu poti fi perfect identice. Adica poate li s-a permis unor angajati de pe alte posturi, poate li s-a permis unor angajati care au fost mai buni si pe care angajatorul a vrut sa ii premieze, poate li s-a permis plecarea intr-un moment mai favorabil pentru firma. Nu puteti pretinde sa beneficiati de o favoare legala, doar fiindca altii au beneficita. Dumneavoastra trebuie sa va asigurati ca nu se incalca legea, adica nu faceti mai multe zile de preaviz decat sunt trecute in contract (daca nu va intelegeti cu angajatorul sa renuntati la preaviz)

| Sicobean_Diana_1992 a răspuns:

Termenul de preaviz trebuie respectat, atat de angajat si angajator. In cel mai bun caz, in perioada de preaviz, durata de munca poate fi redusa la jumatate. Insa depinde foarte mult de ceea ce este stipulat in contract si de discutiile avute cu cei de la departamentul de resurse umane.
In general, iti prezinti demisia la sfarsitul celor 20 de zile de preaviz sau inainte, dar cu conditia ca angajatul sa se prezinte la locul de munca pe parcursul celor 20 de zile.

| ruxandraaaaioanaaaa24 a răspuns (pentru Brigaela):

Nu este vorba aici despre niciun fel de favoare legala. Este absud ca in cazul anumitor persoane de pe aceeasi functie cu a mea sa se discute legea, iar in cazul meu, nu. Daca facem mici favoruri, sa le aplicam pentru toti. Sau sa nu le mai facem deloc. Punct.

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru ruxandraaaaioanaaaa24):

Legea spune clar: daca sunteti amandoi de acord.
NU este adevarat ca favorurile trebuie facute oricui, legea are o laxitate care permite mici premii de la angajator la angajat. El nu incalaca cu nimic nici legea, nici morala, nici bunul simt daca unui angajat ii permite sa plece fara preaviz (pur si simplu fiindca nu are atata nevoie de el) si altuia nu (fiindca are nevoie de el).
Dar e mai simplu de atat: noul tau angajator iti va da voie sa dai preavizul necesar. Fiindca si el isi doreste un angajat serios care nu va pleca pe nepusa masa ci va respecta preavizul. E un semn de seriozitate din partea ta si iti va prinde bine atat la vechiul loc de munca (unde vrei sa ti se duca lipsa si toti sa te regrete, nu sa se bucure ca au scapat), cat si la noul loc de munca (unde vrei sa vii ca un om serios, care isi indeplineste obligatiile).