| AndreeaDeea221998 a întrebat:

Bună! Am nevoie de părerea unui avocat sau a unei persoane ce cunoaște legea în următoarea situație: în urma cu un an, aproape doi am fost chemata la notar pentru succesiune. Am fost împreună cu un avocat, care a întrebat ce datorii sunt și ce bunuri sunt în succesiune, datorii i s-a spus ca nu sunt, asa ca acesta mi-a spus sa semnez. În urma cu o luna, m-am trezit cu citație (pentru care nu am semnat primirea, m-am trezit cu ea la cutia de scrisori), trebuie sa ma prezint la tribunal în dreptul defunctului. În josul paginii scrie ceva de genul "am luat la cunoștință despre ce este vorba / ce se judeca" dar eu habar nu am despre ce este vorba. Eu o sa ma prezint la tribunal, dar pe ce baza ma duc acolo? O sa mi se spună acolo despre ce este vorba (fiind proces deschis din anul 2018 pe când persoana respectiva era în viata)? Exista consecințe pe care sa le suport eu în locul defunctului meu bunic?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu dai toate detaliile necesare pentru un raspuns corect, respectiv daca s-a finalizat procedura succesorala cu certificat de mostenitor, daca tu ai fost singura mostenitoare sau au fost si altii, in ce calitate ai fost citata de instanta (parata sau martor), care este obiectul procesului.
Daca la succesiune ai fost cu un avocat, atunci angajeaza si pune avocatul sa studieze dosarul inainte de termenul pentru care ai fost citata si acesta te poate sfatui in cunostinta de cauza, noi n-avem cum sti despre ce este vorba.
In orice caz, daca bunicul era in judecata ca parat si tu ai fost singura mostenitoare atunci ai fost introdusa in proces pentru ca hotararea sa-ti fie opozabila, respectiv sa platesti ceea ce bunicul datora, bineinteles daca reclamantul castiga procesul.

10 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Nu cred ca nu scrie pe citatie pentru ce te-au citat! Obligatiile bunicului le mostenesti tu dar cred ca este vorba de legalizarea mostenirii. Reverifica actele si daca ai semnat ca bunurile dobandite sunt fara datorii, poate ca nu tiai platit tu impozitul sau altceva! Sau a fost un fals in acte. Trebuie sa mergi la instanta chiar daca n-ai semnat. Citarea se poate face si prin afisare sau punerea in cutia postala. Oricum, dupa ce vezi despre ce-i vorba, iti trebuie un avocat.
Ioandelasal iti poate spune mai bine.

| darrio2007 a răspuns:

Greu de inteles din modul cum scrii.

| AndreeaDeea221998 explică (pentru Ioandelasal):

Procedura succesorala s-a finalizat, am certificat de moștenitor. Nu sunt singurul moștenitor, este și soția lui în aceste acte. Și ea a fost citata la tribunal, în calitate de "pârât" ca și mine. Obiectul procesului nu este trecut în citație dar am reușit sa aflu ca este vorba despre un teren. Mai multe detalii, nu am avut cum sa aflu.
La notar nu ar fi trebuit sa aflu despre datoria respectiva? Repet : proces început din anul 2018.

| AndreeaDeea221998 explică (pentru darrio2007):

Iar tu, scump cum ești, ai scris și tu asa pentru câteva punctulete, corect? happy Dacă nu ai cu ce sa ajuți, nu scrie deloc. Seară bună!

| darrio2007 a răspuns (pentru AndreeaDeea221998):

La cate punctulete am de 12 ani pe site, niste punctulete de la tine sunt fara valoare. Vrei sa fii ajutata, scrie mai pe intelesul tuturor.
Hai, pa!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru AndreeaDeea221998):

Nu aveai cum sa afli daca procesul nu era finalizat cu o hotarare definitiva si nici nu era inscris in CF, nici notarul nu putea afla daca voi mostenitorii, in primul rand sotia defunctului, nu i-au spus de proces.
Angajati un avocat bun care sa va reprezinte in proces.

| Lioana a răspuns:

Poti afla despre ce e vorba studiind dosarul cauzei. Se poate face asta mergand la arhiva tribunalului si cerând dosarul pentru studiu. Daca crezi ca nu te descurci cu asta, roaga un avocat sa o faca.
In functie de ce vei afla din dosar vei sti daca ai ceva de spus in instanta si daca trebuie sa te prezinti personal. In general atunci cand nu te prezinti, si nu mergi sa-ti aperi cauza risti sa pierzi.

| AndreeaDeea221998 explică (pentru Ioandelasal):

Nici soția nu știa de procesul respectiv. O sa mă prezint să văd exact despre ce este vorba și cel mai probabil o sa cer o amânare pentru a ma prezenta cu un avocat data viitoare. Îți mulțumesc frumos pentru răspuns, explicații și îndrumări!

| AndreeaDeea221998 explică (pentru Lioana):

Bună! Nu se pune problema sa nu ma prezint la proces. Mă prezint personal atât eu cât și soția defunctului, sa aflam cu exactitate despre ce este vorba. Dacă nu ma descurc, o sa contactez un avocat, nu am încotro. Dar mi se pare extrem de aiurea ce se întâmplă. Cât am fost minoră și am avut proces cu defunctului și cu fiul său, "justiția" nu a făcut nimic pentru mine. Absolut nimic. Sunt curioasa ce o sa ceara acum de la mine. happy

| Lioana a răspuns (pentru AndreeaDeea221998):

Am inteles ca te prezinti dar nu merge nepregatita. E tarziu sa afli doar in instanță despre ce e vorba in sala de judecată. Studiaza cazul inainte de proces.