| Ivi98 a întrebat:

Buna, am o întrebare pentru cei care cunosc in domeniu. Mama mea împreuna cu ceilalți 8 frați au fost dați in judecată de către un al 10 le-a frate, care dorea sa mosteneasca o anumită avere de la bunicul lor, in fine e povestea lunga dar rezumatul fiind in felul următor: 4 frați au semnat cum ca sunt de acord ca fratele respectiv sa primească moștenirea dar mama nu a fost printre ei, rezultând ca ea și cei care nu au fost de acord sa fie puși la cheltuieli de judecată, dar mama nu dispune de banii necesari și nici ceilalți frați, plus ca nu ei au fost cei care au dat in judecată ci ei sunt "pârâții", întrebarea mea este, știe cineva ce sau cum ar trebui sa arate o contestație a cheltuielilor de judecată? Am auzit ca exista deoarece cunosc un caz dar nu stiu cum anume ar trebui sa arate contestația. Multumesc mult!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca procesul nu s-a terminat, respectiv au pierdut doar in prima instanta si au atacat sentinta, nu pot fi executati silit pentru cheltuielile de judecata din prima instanta, hotararea judecatoreasca nu este definitiva. Doar o hotarare definitiva poate fi pusa in executare silita.
Conform Codului de procedura civila, citez:
"ART. 632. Temeiul executării silite
  (1) Executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu.
  (2) Constituie titluri executorii hotărârile executorii prevăzute la art. 633, hotărârile cu executare provizorie, hotărârile definitive, precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare.
  ART. 633.Hotărârile executorii
  Sunt hotărâri executorii:
  1. hotărârile date în apel, dacă prin lege nu se prevede altfel;
  2. hotărârile date în primă instanţă, fără drept de apel, ori cele în legătură cu care părţile au convenit să exercite direct recursul, potrivit art. 459 alin. (2).
  ART. 634.Hotărârile definitive
  (1) Sunt hotărâri definitive:
  1. hotărârile care nu sunt supuse apelului şi nici recursului;
  2. hotărârile date în primă instanţă, fără drept de apel, neatacate cu recurs;
  3. hotărârile date în primă instanţă, care nu au fost atacate cu apel;
  4. hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs;
  5. hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluţionat fondul pricinii;
  6. orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.
  (2) Hotărârile prevăzute la alin. (1) devin definitive la data expirării termenului de exercitare a apelului ori recursului sau, după caz, la data pronunţării."

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Inseamna ca paratii, printre care si mama ta, au pierdut procesul si atunci cei care pierd, in speta paratii, sunt obligati la plata cheltuielilor de judecata.
Daca exista hotarare definitiva atunci nu are rost sa mai conteste cheltuielile de judecata, o sa piarda si altfel o sa cheltuiasca in plus si cu contestatia, vorba aceea: alti bani, alta distractie.
Mai mult, nu vad ce motive ar putea invoca pentru contestatie.

| Ivi98 explică (pentru Ioandelasal):

Faza e ca nu au pierdut, procesul continua dar ei au fost somați la plata

| Ivi98 explică (pentru Ioandelasal):

Va multumesc mult, da este vorba de hotărâre cu drept de apel din cate am citit in citația primită de către mama, îmi Iertați îndrăzneala dar aveți cumva vreo idee ce ar trebui sa conțină contestația împotriva acestei decizii? Din cate am înțeles trebuie sa se facă o contestație și sa o ducă la judecătorie in termen de 30 de zile

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Ivi98):

Este nevoie sa se solicite anularea executarii silite deoarece prima hotarare nu a ramas definitiva, fiind atacata cu apel.
Gasesti modele pe internet, cauta cu contestatie la executare.