| Caffe a întrebat:

Am o problema la care astept raspuns din partea oamenilor care au trecut prin asa ceva sau care stiu exact cum se procedeaza intr-o astfel de problema. Vreau sa vand casa parintilor mei, tata este decedat iar mama se afla la un azil de batrani fiind o persoana cu handicap ( precizez, sunt unicul mostenitor), nu am nici un act al casei si nici nu am o idee cam cat ar costa casa, as dori sa stiu de ce acte am nevoie ca sa pot vinde casa in mod legal, momentan mama e proprietara pe casa dar din cate stiu pot obtine un act care sa imi dea posibilitatea sa o vand ( cu acordul ei ), in legatura cu pretul casei ma gandeam sa apelez la un specialist in vanzari, ce imi recomandati, astept si alte detalii asupra acestei probleme daca am scapat ceva. Multumesc anticipat Funda

9 răspunsuri:
| catablondu a răspuns:

In primul rand trebuie actualizate actele, daca mama are discernamant iti poate ceda proprietatea printr-un act la notar. Dupa indeplinirea formalitatilor cu actele, e simplu, dar nu am inteles daca actuala proprietara are acte pe casa, sau nu si daca ea are discernamant si este de acord cu vinderea proprietatii.

| Caffe explică (pentru catablondu):

Ea este de acor, doar ca nu am nici un act nici eu nici ea, si nu stiu de unde fac riost de aceste acte primarie?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Inainte ca mama ta sa-ti transfere proprietatea trebuie ca ea sa figureze ca singura proprietara in cartea funciara. Du-te la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara de care apartine localitatea ta si vezi pe cine este intabulata casa. Daca este pe mama ta atunci poate sa ti-o doneze si tu o poti vinde sau o poate vinde ea direct, sa nu mai cheltuiti bani in plus.
Cat priveste pretul casei intereseaza-te cum s-au vandut casele in localitatea ta sau apeleaza la un evaluator, doar ca evaluarea costa destul de mult. Numai bine!

| catablondu a răspuns (pentru Caffe):

Cine este ultimul proprietar declarat la primarie si la cartea funciara cu acte in regula, e mai complicat in cazul asta. Daca nici tatal tau nu avea acte, e un pic de umblat.

| Caffe explică (pentru catablondu):

Mama este singura proprietara, vreau sa pun casa pe numele meu deoarece sa ma pot ocupa de problema, ea are un handicap si ii este greu sa se ocupe de aceasta problema, important este sa gasesc actele pe care momentan nu le am, sunt constient ca traiesc in Romania si cand o sa ma duc sa cer actu x sau y de pe casa o sa am nevoie de alte acte sau de proprietarul de fata (adica mama mea) ceeea ce este destul de complicat

| catablondu a răspuns (pentru Caffe):

Poti incerca sa faci o imputernicire la notar, prin care mama ta, avand o anumita problema, te imputerniceste pe tine sa te ocupi de recuperarea actelor sau de procurarea lor de la institutiile abilitate. Daca mama ta este trecuta la Cartea funciara ca unic proprietar, pentru inceput trebuie sa obtii un extras de acolo.

| Caffe explică (pentru catablondu):

Casa a fost cumparata pe vremea cand tata era in viata. daca este trecut si el la Cartea funciara, poate fi o problema?

| catablondu a răspuns (pentru Caffe):

Nu este o problema, dar trebuie facuta cauza de moarte ca partea tatalui tau sa va revina tie si mamei tale, in mod legal. Daca nu mai sunt alti mostenitori, e in regula.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Deoarece casa a fost cumpărată în timp ce tatăl tău era în viaţă, mai mult ca sigur aceasta este trecută pe dânsul în Cartea funciară - cu condiţia să fi fost cumpărată cu act AUTENTIC ( contract la notar, dacă a fost cumpărată de la o altă persoană ).

Totuşi, din ce înţeleg ( având în vedere precizările tale ulterioare ), casa a fost cumpărată cu act de mână ( deoarece spui că nici tu, nici mama ta NU aveţi actele casei ) de la o terţă persoană.
În acest din urmă caz NU sunteţi trecuţi în Cartea funciară, acolo fiind menţionaţi proprietarii anteriori.

Aşa cum spunea şi catablondu : trebuie actualizate actele casei.
Să mergi ÎNTÂI la Primărie, să vezi pe cine este trecut imobilul şi cine a plătit taxele după acea casă ( în perioada de când o aveţi ), precum şi DACĂ Primăria deţine ceva acte privind acel imobil ( în eventualitatea că tatăl tău ar fi depus o copie după contractul de cumpărare în momentul în care a înregistrat imobilul la Primărie, dacă e cazul ).
Dacă există vreun act ( pe numele vostru ) în Arhiva Primăriei, referitor la acel imobil, să soliciţi o copie după acesta.

Apoi, observ că la 2 zile de la întrebarea iniţială SPUI că mama este „singura proprietară" – să înţeleg că, între timp, ai fost la Primărie şi dânsa este trecută în acea poziţie din Registrul agricol aferent nr administrativ la care se află casa?
Apoi, o OBSERVAŢIE : trebuie făcută o „diferenţă" între proprietarul casei şi titulara poziţiei din Registrul agricol ( actual ) – sunt 2 lucruri diferite!
Eu presupun că, acum, mama ta este trecută ca şi „cap de gospodărie" în Registrul agricol – dar asta NU înseamnă că dânsa este proprietara imobilului!
TREBUIE studiate Registrele agricole ANTERIOARE ( aflate în Arhiva Primăriei ) începând cu anul în care aţi cumpărat casa, pentru a verifica dacă apare menţionat actul cu care aţi cumpărat-o şi dacă există o copie a Contractului, precum şi pentru a vedea SUCCESIV cine au fost titularii poziţiei din Registrul agricol.
În baza acestora şi cu puţin NOROC, vei putea obţine o Adeverinţă/Notă de Constatare ( de la Primărie ) prin care se va preciza că imobilul este al mamei tale şi!
Cu acea Notă de constatare vei merge apoi la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi vei solicita înscrierea imobilului pe numele mamei tale.
După aceea vei obţine un Extras C.F. pe care îl vei putea folosi şi cu care vei DOVEDI că imobilul este al mamei tale!

Dacă, în schimb, imobilul este înregistrat pe numele tatălui tău, sau dacă actele sunt pe numele dânsului, atunci, ÎNAINTE de toate, va TREBUI să faceţi succesiunea acestuia ( la un birou notarial )!
În urma succesiunii imobilul devine al mamei tale şi al tău ( moştenitori comuni ), iar apoi ( eventual la acelaşi notar ) mama ta poate să facă un act de Donaţie ( prin care îţi donează ţie partea dânsei, din imobil ) şi astfel devi UNICUL proprietar al casei, după care o poţi întăbula pe tine la Cadastru şi apoi o poţi vinde!

În cazul în care nu-ţi face act de Donaţie ( pentru cota parte din imobil care este a dânsei ) atunci poate să-ţi facă o Procură ( tot la notar ) prin care te împuterniceşte să faci toate demersurile pentru a întăbula şi vinde ( apoi ) casa.
Preferabil ca Procura să MENŢIONEZE că ai dreptul să semnezi „valabil" în locul dânsei şi că poţi stabili SINGUR preţul de vânzare care consideri că este potrivit pentru imobil.