Mergi la IML medicina legala sa iti ia probe de saliva preleveze tesut pentru analize sa iti dea o hartie la mana ca tu nu ai fumat niciodată
In procesul verbal ce fapta este trecuta?
Cat este amenda pe care ai primit-o si pentru ce contraventie?
Habar nu am, mă ofica faptul ca eu nu fumam si totuși am primit amenda. Cum pot contesta amenda?
Pai cred ca în instanta, probabil ai nevoie și de avocat dar nu știu sigur.
Din pacate, multi politisti in Romania sunt fix conform expresiei, "cap de creta". Poti face contestatie in termen de 15 zile de la incheierea procesului verbal, insa nu stiu ce sanse de castig sa ai in instanta, daca prietenii tai vin martori ( cu cat mai multi, cu atat mai bine) in instanta si spun ca tu nu ai fumat, ai sanse mari. Intrebarea e daca ei vor sa faca asta sau vor sa suporti consecintele, chiar daca nu sunt intemeiate pe adevar.
In orice caz, politistul e un GUNOI. Si din pacate, nu sunt putini in Romania asa. Eu ma intreb daca e rea-intentie sau, efectiv, prostie.
Daca prietenii ei vin martori in instanta si declara adevarul, nici nu mai e nevoie de IML. Sunt sanse mari de a castiga "fluierand" procesul, chiar daca politistul ( "capul de creta" in situatia asta) isi aduce un martor "de forma", din ticalosie. Ea cu mai multi castiga si mai ales indicand si ca nu avea tigari la ea, daca nu avea. Pe de alta parte, ea nu a spus ca "nu a fumat niciodata". A spus ca nu a fumat acolo, daca a mai fumat vreodata, IML ul devine irelevant.
Da, nu am fumat niciodată, dar nu am declarat asta. Am spus pur si simplu ca nu fumez/nu am fumat.
Nu e obligatoriu sa si ia avocat. Poate sa se prezinte in instanta si fara avocati, si fara martori, ca parte procesuala ( petent) de "una singura". Dar daca vrea sa castige procesul, ar fi indicat sa vina prietenii ei martori in instanta. Dilema e daca prietenii ei fac asta pentru ea ( sau macar pentru adevar) sau "nu se baga"( din diferite motive, nepasare sau rea-vointa). Eu zic ca are sanse foarte mari sa castige procesul si fara avocat, dar cu martori, mai ales daca sunt mai multi de 2 prieteni si acestia vin, e castigat procesul in proportie foarte mare. "Capul de creta", daca e marsav si ticalos, isi poate crea un martor "de forma", dar ea daca vine cu 2 sau mai multi, il "ingroapa", mai ales ca poate oferi explicatii plauzibile
Acum nu stiu daca merita pentru 50 lei contestatia, 20 lei e taxa de timbru, mai costa si hartiile, daca merge la instanta sa le depuna si nu e aproape de ea, alti bani, daca merge la posta sa le trimita si nu e aproape, face un drum, cred ca ajunge la 50 lei sa plateasca pe formalitatile astea daca nu si mai mult. Se poate cere in instanta decontarea cheltuielilior judiciare ( dar drumul pe taxi, bus sau benzina la masina pana la instanta, posta, nu ti l deconteaza nimeni).
In mentiunile procesului verbal? Daca nu ai fumat niciodata si dovedesti cum zice acel user, cu IML, castigi, pentru ca din fraza " nu am fumat niciodata" dovedita, rezulta ca nu ai fumat nici in acel loc. Dar nu stiu costurile la IML pentru asa ceva, posibil sa depaseasca valoarea amenzii. Chiar daca nu mentionai nimic in procesul verbal, tot castigai cu IML ul sau cu martorii.
Eu m-am referit ca nu ai precizat aici, ca respectivul user s-a grabit sa iti spuna de IML si de faptul ca nu ai fumat niciodata, insa nu stia daca ai fumat sau nu vreodata, deoarece ai spus doar de cazul asta. In fine, a "avut noroc si a nimerit-o"
Trebuie sa te lupți pentru dreptate si adevăr
Chiar daca amenda ar fi 1 leu
Mâine o sa te oprească in parc. Pe tine sau pe alt cineva si poate cs o sa spuna ca ai participat la o crima
Din pacate, nu ai cum sa dovedesti ca tu nu ai fumat in acelasi timp cand ceilalti fumau.
Poti incerca sa faci contestatie si sa ii pui pe toti prietenii tai sa dea declaratie pentru tie, ca nu ai fumat deloc si ca esti nefumator.
Poti face plangere contraventionala la judecatorie, in termen de maximum 15 zile de la data primirii procesului-verbal de contraventie, in care vei indica si cel putin 2 martori.
Taxa judiciara de timbru este de 20 lei si nu ai nevoie de avocat, daca ai descris situatia reala.
Și iar...
===
acum 56 minute | Violleta2022 a răspuns:
Din pacate, nu ai cum sa dovedesti ca tu nu ai fumat in acelasi timp cand ceilalti fumau.
===
Din fericire însă, în România nu mai funcționează prezumția de VINOVĂȚIE cum era pe vremea „campioanei zilei (de ieri)", ci prezumția de nevinovăție. Deci în instanță polițaiu' Garcea va trebui să dovedească el, fără posibilitate de vreo îndoială, că domnișoara fuma. Altfel se anulează amenda și nu are de plătit nici cheltuieli de judecată.
Intrebari:
1. A fost expus la loc vizibil, tabla cu textul "Fumatul interzis", pe o raza de 25m?
2. Conform carei legi si ce articol v-a dat amenda?
3. V-a facut proces verbal de constatare, cu toate rubricile completate (data/ora, locul, legea si articolul incalcat, numele (citet) + functia + semnatura agentului constatator?
4. A trecut pe procesul verbal numele + adresa exacta a contravientilor (al tau si ale prietenilor)?
5. V-a oferit posibilitatea sa va scrieti opinia despre fapta?
6. V-a inmanat cate un exemplar de proces verbal fiecarui "amendat"?
7. Ce varste aveti voi, cei "amendati"?