Apartamentul este bunul tau propriu, indiferent ce se intampla, pentru ca a fost dobandit inainte de incheierea casatoriei.
Daca te insori cu ea, veti fi casatoriti sub regimul comunitatii legale de bunuri. Ce are fiecare inainte de casatorie este numai al lui, iar ceea ce cumparati impreuna, este bun comun pentru ca sunteti casatoriti.(proprietate in devalmasie, adica este "al vostru", fara a se stabili exact o parte). Numai ca daca unul din voi castiga considerabil mai bine, si doar tu sau doar ea plateste ratele la banca sau pretul imobilului, iar bunul este al ambilor doar pentru ca sunteti casatoriti, situatia asta ar putea fi nedreapta.
Asa ca, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod civil, sotii sau viitorii soti se pot prezenta la un birou notarial, pentru a incheia o conventie matrimoniala. Mai exact, daca te temi de cum ar putea evolua casnicia, puteti incheia o conventie matrimoniala de separatie a bunurilor. Si astfel, la fel ca mai sus, soarta bunurilor dobandite anterior casatoriei ramane cea de bun propriu, DAR noutatea consta in faptul ca daca unul are mai multi bani si cumpara un apartament, de exemplu acel imobil va fi doar al lui, chiar daca este casatorit. Iar ceea ce cumparati impreuna, nu va mai fi proprietate devalmasa (ca mai sus), ci va fi coproprietate (adica la momentul cumpararii bunului, se poate stabili exact cota de contributie a fiecaruia la achizitionarea acelui imobil). Si asta va simplifica in mod considerabil partajul, in cazul unui divort.
Numai ca, din pacate lumea este foarte reticenta (inca) la ideea de a incheia o conventie matrimoniala.
Nu, nu are niciun fel de drepturi asupra imobilului, acesta fiind "achizitionat" inainte de casatoria voastra.Casa de piatra!
Potrivit art.30 din Codul familiei apartamentul este BUN PROPRIU deoarece a fost dobandit inainte de data casatoriei.
Ce nu ma mira este ca recunosc nefericirea de pe acum.Maica la ce se gindesc tinerii cind insinuiaza ca iubesc...
Nu o sa aiba dreptul, apartamentul o sa fie bun propriu al tau, mai ales ca o sa-l primesti prin donatie(este mai ieftina decat vanzarea-cumpararea). De altfel, inainte de casatorie, puteti incheia un act notarial si sa alegeti regimul matrimonial al separatiei de bunuri, conform noului Cod civil. Numai bine!
Alessia5158, Codul familiei nu se mai aplica situatiilor intervenite dupa 1 octombrie 2011, cand a intrat in vigoare noul Cod civil. Numai bine!
Documentul de donatie este la fel ca si pret cu cel de vanzare - cumparare deoarece multi faceau contract de donatie.
Nu este adevarat. La donatie intre rude de pana la gr.III inclusiv (parintii si fiul/fiica sunt rude de gr.I) nu se plateste impozitul pe transferul dreptului de proprietate, care este de 2% sau 3% din valoare, la vanzare-cumparare se plateste. Doar daca ar fi rude peste gr.III ori nu ar fi rude atunci s-ar plati acest impozit si la donatie.