| Furnicuta000 a întrebat:

Cand m-am nascut eu parintii tatalui meu au primit o casa mostenire care e fix pe strada pe care stau si ei. Au zis ca ne-o da noua pentru ca ei au deja casa, curte mare, terenuri si altele. Au vrut sa ne tina langa ei si au zis ca nu are rost sa ne mutam in alta parte si sa ne facem casa daca ei au una deja. Dar de fapt ne-a dat-o cu clauza, scrie ca tatal meu e obligat sa aiba grija de ei toata viata in schimbul casei. Problema e ca tata e genul care se duce la serviciu dar nu prea are niciodata bani, mama in schimb a bagat o gramada de bani in casa asta (practic era o cocioaba si a construit o casa) si ea plateste tot in casa si e mereu suparata si frustrata ca ea nu are niciun drept aici. Tot ce vrea e sa aiba siguranta ca nu e lasata pe drumuri daca se cearta cu tatal meu sau orice s-ar intampla. De ani de zile are aceasta suparare. Eu nu inteleg, casa practic nu e a parintilor mei? Tatal meu mai are 3 surori. Tata nu vrea sa se certe cu parintii lui, adevarul e ca bunicii mei sunt oameni foarte buni dar nu s-ar putea face ceva?
Scuzati romanul. Multumesc

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Exact la ce m-am gandit si eu si ti-am spus in primul raspuns.
Ramane valabil ce ti-am scris in primul raspuns.
Si da, bunicii pot desfiinta contractul, daca tatal tau/familia ta nu le presteaza intretinerea. Sigur ca desfiintarea se face prin judecata. De asemenea pot sa nu solicite desfiintarea contractului, ramane la latitudinea lor si tinand seama daca relatiile lor cu parintii tai sunt bune sau mai putin bune.

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Din ce-ai spus a doua oara cred ca este vorba de un contract de donatie cu sarcini sau contract de intretinere.
Tatal tau este proprietar dar bunicii pot oricand sa intrerupa contractul daca tatal tau nu presteaza intretinerea la care s-a obligat.
Fratii/surorile tatalui nu au drept asupra acestei case si nici nu o sa intre in masa succesorala dupa decesul bunicilor.
Mama ta are doar un drept de creanta, respectiv la o despagubire din partea tatalui, in caz de divort, dar numai daca poate dovedi ca a participat la construirea casei.

| Furnicuta000 explică (pentru Ioandelasal):

Am gasit actele intr-un final, scrie "Contract de vanzare-cumparare" si in el scrie ca tatal meu trebuie sa ii intretina, sa le cumpere hrana, haine si tot ce au nevoie pentru un trai decent in schimbul casei. Si este doar intre bunicii mei si tatal meu.
Ati spus ca bunicii pot intrerupe contractul, asta inseamna ca trebuie sa il dea in judecata pe tata? Cred ca asta dureaza mult si implica niste cheltuieli. Totusi contractul a fost facut acum mult timp, prin 2000. Si el si-a dat seama ca a facut o greseala ca a acceptat asta pentru ca oricum ar fi avut grija de ei, doar stau la 2 case distanta si ii vizitam des.

| Furnicuta000 explică (pentru Ioandelasal):

Pardon. Contract de intretinere scrie.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Furnicuta000):

Exact la ce m-am gandit si eu si ti-am spus in primul raspuns.
Ramane valabil ce ti-am scris in primul raspuns.
Si da, bunicii pot desfiinta contractul, daca tatal tau/familia ta nu le presteaza intretinerea. Sigur ca desfiintarea se face prin judecata. De asemenea pot sa nu solicite desfiintarea contractului, ramane la latitudinea lor si tinand seama daca relatiile lor cu parintii tai sunt bune sau mai putin bune.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Acest roman al dtale este neclar.
Deocamdată casa nu este proprietatea tatălui dtale.
Ea va deveni după ce mor bunicii.
Dar dacă ei mai au o casă, aceea în care stau ei acum aceea va reveni tatălui și celor trei surori.
Eu știu că orice proprietate a tatălui este și a soției lui în același timp. Dar când este proprietar, dar el acum nu este încă.
Astfel tatăl și mama dtale stați într-o casă la care nici tatăl nici mama nu sunt proprietari acum.
Dacă mama divorțează de tata, ea nu are drept asupra casei, ca să poată să ceară după divorț, după partaj o parte din casă. Banii băgați de mama nu o fac să fie proprietar pe o parte din casă.
Dacă au fost doar banii ei, după ce au intrat în cheltuielile familiei, chiar pentru amenajarea casei, nu mai sunt banii ei sunt cheltuieli familiale.
Astfel, mama nu are nici un drept asupra casei actuale.
Nu se poate face nimic ca mama să aibă un drept asupra unei părțui din casă. O unică modalitate este ca bunicii să schimbe actul de donație cu uzufruct ca să o includă și pe ea, ca moștenitoare la același nivel cu tata.

| mihai69 a răspuns:

Casa e a părinților tăi atât timp cât ei respectă acel contract.

| Iote a răspuns:

1. Cine a donat casa, mai traieste?
2. Daca raspunsul este "nu", s-a dezbatut mostenirea? Adica, bunicii au trecut casa pe numele lor?
3. La decesul bunicilor, si surorile tatalui au dreptul la o cota din acea casa. Din felul cum expui problema, casa nu este a parintilor tai. Dar noi nu stim ce acte s-au facut.

4. Ar fi foarte bine daca mama ar pastra toate chitantele de la tot ce a investit in acea casa. Si unde se poate, sa fie pe numele ei.

Un lucru nu inteleg: mama si tata. Sunt parintii tai. Dar, nu sunt casatoriti?
Ce face tata cu banii daca are serviciu?

| Furnicuta000 explică (pentru Iote):

1. Pardon, aici am gresit. Povestea e ca bunica mea avea grija de un batran vecin cu ei care statea singur si el le-a dat casa bunicilor mei in semn de multumire.
2. Casa era pe numele bunicilor mei si cand parintii mei s-au casatorit si eu m-am nascut au zis sa ramanem cu ei, sa nu ne luam casa (voia tata sa faca credit sa isi ia casa) ca au ei deja casa si ne-o da noua.
3. Asta nu inteleg. Daca este facut un act prin care bunicii mei ofera/doneaza (nu stiu cum se spune) casa parintilor mei (de fapt doar tatalui meu pentru ca l-au dus pe el la notar fara sa ii spuna mamei mele nimic) si este doar intre cele 2 parti poate avea vreo sora pretentii? Nu cred ca ar face ele asa ceva, ne intelegem foarte bine, dar oarecum si ele sunt cam in aceeasi situatie ca mama mea.
4. Din pacate nu a pastrat nimic. Au construit ei 2 casa si au facut-o in timp.

Si da, parintii mei sunt casatoriti. Tata nu zic ca nu aduce deloc bani acasa, mai cumpara mancare, dar in general ii da pe prostii, are si un viciu, alcoolul. Mama in schimb a platit toate facturile si totul este cumparat de ea pentru ca are un salariu de aproape 3 ori mai mare decat are tatal meu. Tata e un om bun dar au inceput sa se certe de la problema lui cu bautura si de la frustrarea mamei ca nu are dreptul la nimic din ce a facut ea si ii e teama ca nu are unde sa se duca dupa ce a muncit toata viata.

| Iote a răspuns (pentru Iote):

Scuze. Am mai recitit o dara "romanul" cum spune Adrian.
Da, parintii tai vor primi casa dupa decesul bunicilor. Cu conditia sa aiba grija de ei, ca bunicii sa nu se razgandeasca si sa anuleze contractul. Aici nu vor mosteni si surorile.
In rest, e valabil ce am recomandat.

| Iote a răspuns (pentru Furnicuta000):

Am raspuns in acelasi timp.
Deci:
Daca au facut donatie, casa va fi numai a tatalui dupa decesul ambilor bunici. Cu conditia sa respecte clauza de a-i intretine.
Daca au facut contract de vanzare/cumparare cu acea clauza, si mama are dreptul, ei fiind deja casatoriti la acea data.
Nu sora/surorile nu mai pot avea pretentii. Sunt unii care se gandesc sa deschida proces cu gandul ca vor castiga. Nu se prea intampla.
Mama, sa pastreze pe viitor orice act/chitanta. Pentru ca in cazul in care surorile revendica ceva, sau doamne fereste in cazul unui divort, sa poata dovedi ca ea a investit.
Ce au construit impreuna, este a amandorura. In cazul nefericit al unui partaj, si mama are dreptul. Numai ca de regula, se umbla prin tribunale.

| mngzx a răspuns:

Eu nu vream roman, vream poezielaughing))

| Spaia_Gabriela_1985 a răspuns:

Ai putea interveni, sa discuti mai mult cu parintii tai despre asta, eu cred ca casa apartine tatalui tau dar na ...incearca sa o înțelegi pe mama ta, imi pare rau pentru tine si ea dar fiecare om are motivele lui sa fie supărat, nu stiu ce sa spun